Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Республіка на марші»...

«Причина успіху Макрона криється у бажанні французів повністю перетасувати політичну колоду країни», — експерт
12 червня, 2017 - 18:25
ФОТО REUTERS

На парламентських виборах у Франції заснований торік Еммануелем Макроном рух «Республіка на марші!» та його союзник — партія «Демократичний рух» здобули майже третину голосів виборців (32,3%). Другою фінішувала партія «Республіканці» (21,6%), а третьою — «Національний фронт» (13,7%). Соціалістична партія, яка була найбільшою політичною силою до цих виборів у парламенті, здобула лише 9,5%.  Вибори до Національних зборів Франції відбуваються за мажоритарною виборчою системою у два тури. Для того щоб бути обраним, кандидат повинен отримати в першому турі абсолютну більшість голосів і не менше чверті голосів усіх зареєстрованих виборців. У разі, якщо жоден з кандидатів не набрав у першому турі абсолютну більшість, двоє кандидатів, які отримали найбільшу кількість голосів, виходять до другого туру, де переможець визначається відносною більшістю. Другий тур парламентських виборів у Франції відбудеться 18 червня.

Перемога руху «Республіка на марші!» була очікуваною. «Поки що зберігається позитивна для Макрона динаміка, яка виникла під час президентських виборів», — так прокоментувало «Дню» результати парламентських виборів джерело в українському дипломатичному корпусі. Разом з тим співрозмовник відзначив, що перед французьким президентом стоять дуже серйозні виклики, які, у першу чергу, пов’язані із Законом про працю. «Багато залежатиме від того, чи будуть реалізовуватись ці складні реформи, які вимагають певних зусиль від усього суспільства. І безумовно це буде справляти вплив на партії і на розвиток політичної ситуації в країні», — наголосив дипломат.

Співбесідник також звернув увагу на те, що на прес-конференції після саміту G7 Макрон уперше серед західних політичних діячів сказав, що Росія є агресором. За словами дипломата, «позиція французького президента щодо мінського процесу є достатньо зрозумілою і сприятливою для нас».

«День» звернувся до директора паризького Центру вивчення та осмислення політичних рішень (CERAP) Ніколя Тензера з проханням прокоментувати результати парламентських виборів і розповісти, якою буде політика Еммануеля Макрона у ЄС і у відносинах з Україною, зважаючи на те, що Франція є учасником «нормандського формату».

«БІЛЬШІСТЬ ВИБОРЦІВ ПОКЛАДАЄ ВЕЛИКІ СПОДІВАННЯ НА ПОЛІТИЧНИЙ РУХ МАКРОНА»

— Причина успіху Макрона криється у бажанні французів повністю перетасувати політичну сцену країни. Вони відкинули всі старі класичні партії: соціалістичну і консервативну республіканську, бо хочуть побачити нові обличчя у політиці. Саме про це йдеться на цих виборах. Багато людей підтримують Макрона і хочуть дати йому свободу дій для реформування країни.

Поразка традиційних політичний партій на цих виборах пояснюється тим, що у них існували проблеми з етикою. Відтак більшість виборців розчарувались у них і тепер покладають великі сподівання на політичний рух Макрона. Можливо, не всі вони є його прихильниками, але вони віддають йому перевагу і хочуть дати шанс главі французької держави. Окрім того, майже чотири депутати з п’яти вперше потраплять до Національних зборів Франції. Ці люди ніколи не обирались і тільки нещодавно увійшли в політику. Подібного феномену не було в історії Франції.

— Деякі політики заявили, що низька явка у порівнянні з попередніми парламентськими виборами свідчить про «глибокий розкол у французькому суспільстві», що є «надзвичайно тривожним». Як ви прокоментуєте це?

— Низька явка — це скоріше вияв втрати інтересу до виборів і втома, але в жодному разі не знак того, що люди виступають проти Макрона. Якби люди були невдоволені ним, то вони б прийшли на вибори і проголосували за інші політичні сили: крайнє ліві чи крайнє праві. І тому розмова про нелегітимність перемоги руху Макрона — це неправда, це спроба деяких політиків підірвати уряд. Вони просто не розуміють політичні настрої населення, яке прагне змін, і не можуть адаптуватись до цього. 

— Дехто звертає увагу на виклики, які можуть постати перед Францією у зв’язку з тим, що у парламент уперше потрапить дуже багато депутатів, які не мали досвіду роботи в законодавчих органах. Хіба це не буде проблемою? 

— Це справді так. Але це дуже розумні люди, які були успішними у своїх компаніях, у громадському секторі, у неурядових організаціях. Не думаю, що політичне життя є настільки складним, щоб вони не могли справитись із своїми завданнями в якості депутатів. Насправді у парламент приходить нова кров, нове мислення. Так, старі депутати, які працювали у парламенті, добре знають механізм його функціонування, і для них це було щось на зразок рутини. А нові депутати змінять спосіб діяльності парламенту і це, на мою думку, буде дуже корисно.

«ПЕРЕМОГА МАКРОНА НА ПАРЛАМЕНТСЬКИХ ВИБОРАХ ПРИВНЕСЕ ВПЕВНЕНОСТІ ЄС»

Яких дій можна очікувати від Макрона у його прагненні зміцнити ЄС?

— Макрон — справжній прихильник ЄС і хоче зміцнювати цю структуру, яка має стати більш ефективною, менш бюрократичною, захищати людей. Макрон буде захищати європейські цінності, права людини знаходяться у центрі його програми, захист дисидентів, меншин. І його перемога на цих парламентських виборах привнесе упевненості ЄС, особливо зараз після парламентських виборів у Сполученому Королівстві і поразки правих у Нідерландах. Треба відзначити, що Макрон виступає з критикою Угорщини і Польщі, де при владі праві консервативні сили. Думаю, що у нього буде сильна позиція щодо країн, які не дотримуються ліберальних цінностей у Євросоюзі.

Зрозуміло, що викликом для Макрона буде реформа ринку ЄС, податкової системи, а у Франції, дуже високі податки. Тому у Французькій Республіці багато речей потрібно змінити. Зокрема, йдеться про реформу системи освіти, що важливо для будь-якої країни.

«МАКРОН РОЗУМІЄ, ЩО З ПУТІНИМ ТРЕБА ГОВОРИТИ З ПОЗИЦІЇ СИЛИ»

Чи зможе Макрон посприяти активізації імплементації Росією Мінських домовленостей через  «нормандський формат»?

— Приймаючи Путіна у Франції, Макрон чітко заявив, що «нормандський формат» — єдиний існуючий інструмент для врегулювання конфлікту на Донбасі і якщо Росія не виконує Мінські домовленості, то потрібно розглядати можливість запровадження нових санкції проти неї. У Макрона дуже сильна позиція з цього питання. Продемонструвавши цей дипломатичний важіль, він дав зрозуміти, що двері для перемовин є відкритими. Макрон також наголосив на необхідності мати справжню і об’єктивну оцінку місії ОБСЄ щодо ситуації на Донбасі. Але вона, як відомо, погіршується через російські атаки і артилерійські обстріли на українські Збройні сили та цивільне населення. Макрон на наступному саміті лідерів «нормандського формату» звернеться до Путіна з проханням проявити готовність виконати свою частину Мінських домовленостей. Якщо той не зробить цього, тоді Макрон буде намагатися переконати інших лідерів глав-держав ЄС посилити санкції проти Росії. Невідомо, чи всі країни пристануть на це, але ясно, що президент Франції буде домагатися більшої відданості з боку Євросоюзу захищати Україну і співпрацювати з нею. А свою твердість Макрон уже продемонстрував під час першої зустрічі з російським лідером. Ніхто з європейських лідерів до нього не говорив так жорстко з Путіним і це добрий сигнал, що Макрон не є другом російського лідера. Він розуміє, що з Путіним треба говорити з позиції сили.

Микола СІРУК, «День»
Газета: 
Рубрика: