Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Самаркандський Саміт Організації Тюркських Держав: ключові послання тюркського світу

16 листопада, 2022 - 19:45

Днями у Самарканді відбулася знаменна подія, за якою уважно стежила світова спільнота – саміт Організації Тюркських Держав. Очевидно, що розвиток співпраці та діалогу між тюркськими державами і посилення ролі тюркських міждержавних платформ, що спостерігається останні 30 років, вийшли на якісно новий рівень.
ОТД — одна з ключових організацій тюркського світу була створена в 2009 році під назвою Тюркська рада (у 2021 році була перейменована в Організацію Тюркських Держав). Перший саміт глав тюркомовних держав, який заклав основи сьогоднішньої співпраці, відбувся ще 1992 року в Анкарі. Тоді йшла мова про налагодження політичної та економічної єдності. Незабаром було засновано низку структур, діяльність яких була спрямована на розвиток тюркського діалогу: у 1992 – Об'єднана адміністрація тюркських мистецтв і мов, у 1993 – Міжнародна організація тюркської культури TÜRKSOY, у 1998 – Парламентська асамблея тюркомовних країн тощо.

Але, безперечно, саме Організація Тюркських Держав є ключовим майданчиком для діалогу між тюркськими країнами, який здійснюється на рівні Президентів держав. Сьогодні членами ОТД є Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Туреччина, Узбекистан, спостерігачі — Угорщина і Туркменістан.

У засіданні глав держав ОТД, яке відбулося 11 листопада в Самарканді, взяли участь Президент Азербайджанської Республіки Ільхам Алієв, Президент Республіки Казахстан Касим-Жомарт Токаєв, Президент Киргизької Республіки Садир Жапаров, Президент Турецької Республіки Реджеп Тайїп Ердоган, Голова Халк Маслахати Міллі Генгеша Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов та Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.
Також брали участь керівники Міжнародної організації тюркської культури (ТЮРКСОЙ), Парламентської асамблеї тюркських держав (ТЮРКПА), Міжнародної тюркської академії, Фонду тюркської культури і спадщини, Секретаріату цієї багатосторонньої структури.

Зустріч пройшла під головуванням Президента Республіки Узбекистан Шавката Мірзійоєва та ознаменувалася низкою заяв, які є ключовими посланнями не лише тюркському світу, а й світовій спільноті, яка переживає кризовий період викликів глобальному світовому порядку. «Нова ера тюркської цивілізації: на шляху до спільного прогресу та процвітання» — так звучала тема засідання, яке передрікає якісно новий період взаємовідносин між тюркськими країнами, що матиме вплив не лише на регіональні, а й на світові процеси, які потребують стабілізації, неухильного дотримання норм та принципів міжнародного права, збалансованої та багатовекторної політики.
Важливо відзначити, що місце проведення цієї історичної події було невипадковим – Самарканд є одним із найдревніших міст світу, столицею великих тюркських династій, заснований у середині VIII століття до н.е. В рамках саміту Самарканд був оголошений "Столицею тюркської цивілізації", за що висловив вдячність своїм колегам сам Президент Узбекистану.
Як заявив Шавкат Мірзійоєв, однією з особливостей нинішнього саміту було те, що вперше за багатовікову історію тюркська сім’я у повному складі зібралася за одним столом в рамках оновленого об'єднання.

«У світлі подій, що відбуваються навколо нас, сьогоднішній саміт має особливе, історичне значення. Організація тюркських держав вступає в новий, ще більш відповідальний етап свого розвитку, їй необхідно буде вирішувати багато пріоритетних завдань співробітництва... В умовах наростаючого геополітичного протистояння, негативних наслідків глобальної економічної кризи та зміни клімату вкрай важливо визначити спільні підходи та скоординувати зусилля у вирішенні найактуальніших проблем. У зв'язку з цим у період свого головування Узбекистан має намір ефективно реалізувати концепцію «Бачення тюркського світу – 2040» і п'ятирічну Стратегію Організації тюркських держав, що приймається сьогодні, зміцнити авторитет Організації, що охоплює великий регіон із населенням понад 170 мільйонів осіб, і найголовніше – вивести на ще більш високий рівень співпрацю наших братніх країн та народів, які мають спільну історію, мову та культуру...» — зазначив у своєму виступі Шавкат Мірзійоєв.

Лідери країн привітали Самаркандську ініціативу солідарності в ім'я спільної безпеки та процвітання, яку висунув Президент Республіки Узбекистан, націлену на забезпечення миру та стабільності, широке міжнародне співробітництво та просування сталого розвитку людства. Держави-члени одноголосно підтримали пропозицію Президента Узбекистану про оголошення наступного року Роком піднесення тюркської цивілізації. Узгоджені позиції держав-членів з актуальних питань міжнародного порядку денного було зафіксовано у Самаркандській декларації – головному підсумковому документі саміту. У ній знайшли своє відображення також спільні підходи сторін до вирішення регіональних та світових проблем, окреслено пріоритети розвитку Організації. За підсумками переговорів прийнято понад 10 багатосторонніх документів, які, безперечно, сприятимуть наповненню якісно новим практичним змістом співробітництво у перспективних напрямках діяльності Організації.

В рамках прес-конференції Міністр закордонних справ Узбекистану Володимир Норов окремо наголосив на важливості прийняття Стратегії ОТД на 2022-2026 роки в рамках реалізації концепції «Бачення тюркського світу 2040», практичне втілення якої дозволить розпочати взаємодію за різними напрямками між країнами Організації.

Якщо говорити про значущість Самаркандської декларації, то вона відкриває нову сторінку в історії діяльності Організації Тюркських Держав, наповнюючи її якісно іншим рівнем та векторами роботи. Підписанням декларації глави держав — учасники саміту підтвердили свою рішучість щодо подальшого поглиблення та розширення співробітництва, готовність до того, щоб розвивати ОТД як одну з ключових міжнародних структур, яка впливатиме як на регіональний, так і світовий порядок денний. Справді, як зазначив Президент Узбекистану Шавкат Мірзійоєв, історична унікальність події у тому, що вперше в рамках організації змогли зібратися лідери «тюркської сім’ї». Але важливим є й те, що ми бачимо між ними взаєморозуміння і те, що розвиток інтеграційних процесів у тюркському світі, зокрема, в економічному секторі — на порядку денному кожної з тюркських країн. У контексті викликів глобальному світовому порядку та міжнародній безпеці, тюркські країни дотримуються спільних принципів та цінностей, бачать одна в одній стабільних та надійних партнерів як на міжнародній арені, так і у питаннях двосторонньої взаємодії. Безперечно, так було не завжди. Сьогоднішній рівень діалогу між країнами ОТД – з одного боку, результат десятиліть роботи над розвитком політичного, економічного співробітництва, взаєморозуміння та пошуку консенсусу; а з іншого — в умовах потрясінь для системи світового порядку та очевидності того факту, що міжнародні інституції, створені після Другої Світової для забезпечення дотримання міжнародного права та територіальної цілісності держав, не справляються з поставленими завданнями. Все це більше підштовхує тюркські (і не тільки) країни шукати нові платформи для налагодження системного діалогу зі стратегічних питань з метою консолідації зусиль для подолання зростаючих викликів та загроз сучасності.

Згідно з Самаркандською декларацією, країни-учасниці ОТД продовжать регулярні консультації з питань безпеки між урядами та державними структурами, тісно координуватимуть питання оборонної промисловості та військової сфери. Ключове місце у декларації відведено взаємодії в економічній галузі. Зокрема, затверджено Стратегію зі спрощення торгівлі між державами-учасницями ОТД, а також підписано Угоду про формування спрощених митних коридорів. Проривним стало ухвалення рішення про створення Тюркського інвестиційного фонду, який виведе на новий рівень взаємодії країн ОТД у проектній діяльності та продемонстрував спільну тверду волю до розвитку співробітництва у реальних секторах. Крім того, «на полях» саміту підписано Угоди про міжнародні комбіновані вантажні перевезення та Програму транспортної взаємопов'язаності, які відкривають перед країнами ОТД нові можливості для подальшого поглиблення транспортно-логістичного співробітництва. З метою вдосконалення діяльності, зміцнення інституційних засад Організації підписано Протокол про зміни до Нахічеванської угоди та Правила процедури ОТД у новій редакції.

Саміт завершив успішне головування в ОТД Турецької Республіки, головування перейшло Республіці Узбекистан. Також завершився термін повноважень Генерального секретаря ОТД Багдада Амреєва, новим генсеком затверджено представника Киргизької Республіки Кубаничбека Омуралієва. Північний Кіпр отримав статус спостерігача, але міністр закордонних справ Узбекистану Володимир Норов прокоментував, що ні про яке визнання Північного Кіпру як незалежної держави й мови не може бути. «Хотів би особливо відзначити, що Узбекистан суворо керується загальновизнаними принципами та нормами міжнародного права, особливо у питаннях поваги до суверенітету, незалежності та територіальної цілісності держав», — зазначив Норов.

Знаковою подією саміту стало вручення Вищого ордена Тюркського світу Голові Халк Маслахати Міллі Генгеша Туркменістану Гурбангули Бердимухамедову та президенту Туреччини Реджепу Ердогану. Вручаючи ці нагороди, глава Узбекистану наголосив, що вони є високою оцінкою зусиль цих двох братніх держав щодо зміцнення єдності тюркських країн та народів. Поряд з цим, за одноголосним рішенням сторін, заснована минулого року з ініціативи узбецької сторони Міжнародна премія імені Алішера Навої за внесок у єдність тюркського світу була (посмертно) присвоєна видатному киргизькому письменнику, державному та громадському діячеві Чингізу Айтматову – унікальній особистості, що зробила неоціненний внесок у поширення тюркської історії та культури у всьому світі.

Варто зазначити, що у 2020 році заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапар заявила, що Україна хоче бути спостерігачем у ОТД. Цілком можливо, що період головування Узбекистану в ОТД ознаменується активізацією взаємодії України та тюркського світу через таку важливу платформу. З 2016 року, з початку реалізації концепції «Новий Узбекистан» у країні під керівництвом Шавката Мірзійоєва відбулися кардинальні зміни та реформи, що дозволили Узбекистану стати успішним регіональним лідером, впливати на регіональний та світовий порядок денний.

Роль Узбекистану на міжнародній арені зростає, і головування в ОТД дозволить реалізувати потенціал Узбекистану і в напрямку координації розвитку тюркського діалогу та співробітництва.

Девіз саміту звучав «Нова ера тюркської цивілізації...». Очевидно, що ця нова ера принесе благо не лише тюркським країнам, які заявляють про своє категоричне дотримання норм і принципів міжнародного права та територіальної цілісності держав, дають конструктивну відповідь глобальним викликам світового порядку, але принесе зміцнення стабільності, безпеки, сталого розвитку в міжнародних процесах, які виключно необхідні у сьогоднішніх реаліях. Якісно новий рівень і всеосяжний характер співробітництва між тюркськими країнами – це відповідь Організації Тюркських Держав на виклики та загрози сучасності. «... На шляху до спільного прогресу та процвітання» — друга частина девізу саміту як мета системного діалогу зі стратегічних питань заявляє про прозорі, але прагматичні цілі організації, реалізація яких принесе благо не тільки тюркскому світу, а й міжнародній спільноті.

Гончарук Марина

Рубрика: