Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Герхард Гнаук: «Сучасний журналіст має боротися проти стадного інстинкту та інтелектуального зубожіння аудиторії»

Спеціальний кореспондент «Die Welt» у Польщі став сьогодні гостем «Дня»
5 липня, 2013 - 17:53

Журналіст німецького журналу «Die Welt» зустрівся з учасниками Літньої школи журналістики «Дня». Герхард Гнаук належить до тих небагатьох європейських журналістів, які постійно слідкують за політичними та суспільними трансформаціями в Україні. Саме тому редакція «Дня» неодноразово запрошувала його на зустріч зі студентами, аби молоді журналісти могли перейняти досвід, розширити свій світогляд, відкрити нові горизонти.

Герхард Гнаук поділився своїм баченням ситуації медіапростору Німеччини, міжнародної журналістики, а також етичних цінностей. «Журналіст-міжнародник має розуміти мислення, менталітет, болючі точки країни, про яку пише», - зазначив журналіст «Die Welt». І сам Герхард Гнаук  безпосередньо прагне розуміння не лише сучасного життя в Україні, а й історичного минулого. Під час розмови постало питання Волинської трагедії, УПА, німецько-польських та польсько-українських відносин. «Я сподіваюсь, що духовні та військові процесії вшанування жертв Волинської трагедії у Польщі стануть такою символічною крапкою в цьому міжнародному конфлікті», - підкреслив німецький журналіст.

Пошуки правди в історичному минулого заторкнули і його особисту долю:  «Пригадую, як ми з друзями вчились вимовляти по складах прізвище, яке почули 1974 року по телевізору, - Сол-же-ні-цин. «Архіпелаг ГУЛАГ» став сильним поштовхом зміни суспільної думки щодо комунізму», - ділиться спогадами Герхард Гнаук.

А цьогоріч німецький журналіст ще більше занурився у дослідження теми ГУЛАГу. До речі, саме завдяки допомозі газети «День», кореспондент знайшов свідка трагедії - бійця УПА Мирослава Симчеча, який 32 роки відбув в таборах. «Зараз комуністична партія відкрито фінансується зі Сходу. Але ця партія крихітна. Гроші великі, але люди – маленькі», - каже про сліди комунізму в Європі Герхард Гнаук.

Окрім  цього, учасникам Літньої школи «Дня» вдалось почути від Герхарда Гнаука й унікальну інформацію про геополітику: шок і розчарування Німеччини щодо Росії, а також збільшення шансів України підписати угоду про асоціацію між Україною та ЄС на саміті у Вільнюсі.

Детальніше про це – читайте в наступних номерах газети «День».

Олеся ЯРЕМЧУК, «День», Соломія БУЙ, «Літня школа журналістики «Дня». Фото Руслана КАНЮКИ, «Дня»
Газета: