Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Бережіть шлунки!

В Україні почастішали випадки харчових отруєнь
16 серпня, 2006 - 00:00
ЗАСТIЛЛЯ / ФОТО ОЛЕНИ СТЕПАНОВОЇ

Міністерство охорони здоров’я й санітарно- епідеміологічна служба знов б’ють на сполох: із поверненням спеки в Україні почастішали спалахи гострих кишкових інфекцій та отруєнь, пов’язаних із уживанням продуктів харчування й питної води. Тільки минулого тижня після весілля до лікарні потрапили 78 осiб з Івано-Франківщини.

Як свідчить статистика, цього року кількість харчових отруєнь дещо менша, ніж 2005 року, однак лише червня санепідемслужба зафіксувала дев’ять спалахів інфекційних захворювань. Усього цього літа постраждали більше 250 осіб, головним чином — діти. Традиційно переважна кількість отруєнь трапляється під час весіль, випускних вечорів, проводів до армії та інших масових гулянь. За даними лікарів, причинами масових отруєнь є те, що страви до столу готують непідготовлені спеціально люди, які часто порушують технологію обробки продуктів, а також зберігання продуктів у антисанітарних умовах, без дотримання відповідного температурного режиму.

Міністерство охорони здоров’я й головний санітарний лікар України Сергій Бережнов закликають усіх без виключення українців дотримуватися правил безпеки, які можуть зберегти не лише здоров’я, але й життя. Насамперед, особливо в спеку, не варто купувати харчові продукти на стихійних ринках або з рук: у молоці або м’ясі невідомого походження можуть виявитися найнесподіваніші й найнебезпечніші бактерії й віруси. У жодному разі не можна вживати продукти, термін придатності яких закінчився, або якщо є щонайменша підозра, що продукт зіпсований. У разі далеких поїздок або туристичних походів, коли харчування відбувається неорганізовано, лікарі радять не брати з собою продукти, що швидко псуються: молочні й ковбасні вироби, а також будь-які продукти, які зберігаються при низьких температурах.

Окрему увагу не тільки в поході, але й у побуті треба приділити й воді: пити краще бутильовану воду або хоча б воду з централізованих джерел водопостачання. У дорозі різноманітні яблука-груші, а також руки й ноги можна мити тільки питною водою. Якщо продукти призначені для дітей, то овочі, фрукти й ягоди треба обдати окропом і не допускати їхнього контакту з пляжним піском або ґрунтом.

Ольга ПОКОТИЛО, «День»
Газета: 
Рубрика: