Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Більшості «ставлять банки»

26 листопада, 2002 - 00:00

Ще 10 днів тому Володимир Стельмах заявляв, що з НБУ йти не збирається, але, очевидно, за цей період було пророблено «роботу», яка змінила його думку. Протягом останніх днів ініціативу декількох фракцій парламентської більшості посадити в його крісло Сергія Тiгiпка він називав політичною провокацією. «Не може бути главою НБУ особа, яка володіє комерційними банками», — пояснив свою позицію Стельмах. За даними Форума (www.for.com.ua), Сергій Тiгiпко має стосунок до ТАС-Комерцбанку (колишній «Київ-приват») і ТАС- Інвестбанку (колишній «Societe Generale-Україна»), хоча сам депутат цю інформацію не коментує.

Вчора прес-служба НБУ не мала в своєму розпорядженні інформації, яку причину вказав Володимир Стельмах у своїй заяві. До речі, вона не змогла офіційно підтвердити й факт звільнення, оскільки самого Володимира Семеновича на робочому місці за станом на 15.00 не було. Неофіційна ж причина кадрових змін у керівництві Нацбанку очевидна — цю посаду включено до «пакету» вакансій, які зараз ділять між собою фракції пропрезидентської більшості.

На валютному ринкові вчора в першій половині дня попит на долари перевищував пропозицію, що схиляло курс гривні до зниження, але в такій ситуації НБУ традиційно виходить на ринок наприкінці дня й за рахунок валютних резервів вирівнює баланс торгів. Загалом, ринок пережив втрату Стельмаха нервозно, але без провалів. Банкіри, які ще минулого тижня висловлювалися на підтримку глави НБУ, який звільняється, вчора вважали за краще утриматися від коментарів. Їх можна зрозуміти, адже комбанки повинні мати з майбутнім головним банкіром країни коректні стосунки. «Всі нервують і вичікують», — сказав керівник валютного управління одного з великих київських банків.

Відомо, що дефіцит бюджету до кінця 2002 року може перевищити 5 мільярдів гривень, і, як твердив Володимир Стельмах, на нього чинився тиск з метою проведення грошової емісії. До сьогоднішнього дня побоюючись кризи НБУ виступав категорично проти цього варіанта розв’язання бюджетних проблем, але що скаже з цього приводу його новий керівник, поки що невідомо. Якщо в найближчі дні головний кандидат на портфель голови Нацбанку Сергій Тигипко не зробить із цього приводу чіткої заяви, напруження на фінансових ринках може досягнути критично високої позначки.

Головний економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Андрій Блінов вважає, що від Тiгiпка не треба чекати ухвал, що погіршують ситуацію на фінансових ринках. МЦПІ не збирається найближчим часом переглядати свій прогноз розвитку економічної ситуації в країні. «Різких кроків не буде. Мабуть, добре заживуть деякі банки. Але якихось серйозних наслідків для курсу гривні чи інших ринків чекати не варто», — говорить Блінов. На його погляд фінансова ситуація така, що фракції більшості чудово усвідомлюють, що керівники НБУ, Ощадбанку та Укрексімбанку за своєю політичною вагою найближчим часом нічим не поступатимуться міністрам.

Річ у тім, що наступного року через значні бюджетні проблеми уряд буде змушений активно виходити на внутрішній ринок позик. Комерційні банки, реально оцінюючи політичні та економічні ризики, не готові кредитувати державу за низькими ставками. Найбільш надійним грошовим ресурсом для Кабміну в такій ситуації стануть державні банки і НБУ. Якщо їх очолять «потрібні» люди, напевне державні облігації матимуть стабільний попит. Зараз спостережні ради Ощадбанку і Укрексімбанку очолюють відповідно виконуючі обов’язки першого- і віце-прем’єра — Олег Дубина і Василь Роговий.

ДО РЕЧІ

Президент України Леонід Кучма переконаний, що зі зміною голови Національного банку країни банківська система і політика НБУ залишаться стабільними і насамперед щодо національної грошової одиниці. Про це повідомила його прес-секретар Олена Громницька у понеділок на брифінгу в Києві.

«Президент упевнений, що новий голова НБУ зробить усі кроки для покращання і посилення фінансової системи України загалом», — сказала вона, як повідомляє Інтерфакс-Україна.

Л. Кучма вважає, що С. Тігіпко має досвід роботи як у банківській сфері, так і на посту віце-прем’єра з питань економіки.

О. Громницька повідомляла, що Л. Кучма зустрівся у понеділок з главою НБУ Володимиром Стельмахом, подякував йому за роботу на цьому посту і запропонував стати своїм радником із питань банківської системи. «Такий досвід, який має В. Стельмах у банківській сфері, не варто втрачати», — сказав Президент.

КОМЕНТАРІ

Володимир ДУБРОВСЬКИЙ, експерт Центру соціально-економічних досліджень «CASE-Ukraine»:

— Я переконаний, що претензії попереднього прем’єра Анатолія Кінаха до Стельмаха не мали жодних підстав. Якраз Нацбанк чітко виконує свою функцію — забезпечення стабільності цін і грошової одиниці. Крім того, до пристойних розмірів виросли і банківські резерви, виросли і загальні депозити, що свідчить про сталу довіру населення до банків. І взагалі по відношенню до всієї економіки банківська система розвивається з істотним випередженням.

Думаю, якщо на чолі Нацбанку поставлять політика, який пов’язаний із певними банками, то моя порада, принаймні, з цього банку, з яким пов’язана ця людина, свої рахунки забирати.

Ми вже мали одного голову Нацбанку, який походив із комерційного банку. Я не скажу, що він був поганим головою НБУ, але що відбувалося з цим комерційним банком — всім відомо. Просто цьому банку було дозволено набагато більше, ніж іншим.

Олег СИДОРЕЦЬ, аналітик Центру розвитку українського законодавства

— Можливість призначення Сергія Тігіпка на посаду голови правління Національного банку України почали обговорювати досить давно. Посада глави НБУ за своїм значенням і впливом стоїть нарівні з посадою прем’єр- міністра. І якщо для виконання обов’язків прем’єра потрібні хороші організаторські здібності (здібності «менеджера»), то для глави НБУ, крім хороших організаторських талантів, необхідні глибокі економічні знання. Тому дуже багато залежатиме від тієї політики, яку проводитиме Сергій Тігіпко.

У нього як майбутнього наступника Стельмаха є свої позитивні і негативні сторони. До позитивних можна віднести те, що Сергій Леонідович — людина молода, ділова, ринково орієнтована, з багатим управлінським і банкірським досвідом. «Приватбанк», який він свого часу очолював, на сьогодні входить до п’ятірки найбільших українських банків. Крім того, він попрацював і в уряді — на посаді віце-прем’єра з питань економічної реформи. До негативних сторін можна віднести так званий «конфлікт інтересів», який виникне у разі обрання главою НБУ. Як відомо, Тігіпко має вiдношення до групи «ТАС», куди входить «ТАС-комерцбанк». Крім того, Тігіпко приходить до НБУ один, без команди, а це означає, що треба буде шукати компроміси з сьогоднішнім колективом НБУ. І тому багато в чому саме від політики Сергія Тігіпка залежатиме подальший курс НБУ. Якщо йому вдасться реалізувати свої позитивні сторони і завуалювати свої негативні, то це буде одне майбутнє НБУ, а якщо ні — то зовсім інше.

www.for.com.ua

Сергій СИРОВАТКА, «День». Фото з архiву «Дня»
Газета: 
Рубрика: