Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Блакитна фішка» столичної політики

Процес приватизації «Київенерго» здатен викликати нові скандали
2 червня, 2001 - 00:00

Основним ціноутворюючим чинником сьогодні, за даними Інтерфакс-Україна, є планована урядом передача контрольного пакету акцій ВАТ «Київенерго» (50%+1 акція) територіальній громаді Києва в обмін на 36 будівель загальною вартістю 370 млн. грн., котрі знаходяться в її власності. Так само як і ініційована керівництвом компанії і владою столиці додаткова емісія акцій, а також можлива скупка одним або кількома зв’язаними покупцями блокуючого пакету акцій.

Учасники ринку неоднозначно оцінюють наслідки всіх цих планів. Адже Київ вже володіє 12,73% статутного фонду ВАТ. На думку директора з розвитку інвестиційної групи IMEPOWER Юрія Кубрушка, Київ — це консервативніший власник, ніж уряд, і він збереже нинішній вищий менеджмент компанії, який довів своє вміння керувати нею. Крім того, на думку експерта, така передача буде гарантією від виникнення ситуацій, подібних до продажу активів «Луганськ-», «Донецькобленерго» або «Донбасенерго». Водночас існують побоювання, що київська влада буде стримувати рентабельність компанії і спробує за допомогою додаткової емісії зменшити як частку міноритарних (дрiбних, розрiзнених. — Авт. ) акціонерів, так і вплив на компанію держави. У зв’язку з цим деякі учасники ринку не довіряють заявам голови правління «Київенерго» Івана Плачкова про випуск американських депозитарних розписок (ADR) на частину пакету акцій, що передається місту, нагадуючи про надто негативну реакцію мера Києва Олександра Омельченка на можливу приватизацію компанії. Але, мабуть, зломити акціонерів буде не так вже й просто, оскільки група зв’язаних компаній дуже близька до концентрації блокуючого пакету акцій і навіть, за деякими даними, вже володіє ним. Водночас перетворення «Київенерго» у вертикально інтегровану компанію шляхом приєднання енергетичних активів (мереж, ТЕЦ), що належать Києву, в обмін на акції ВАТ експерти загалом оцінюють позитивно. Проблема полягає в тому, чи захочуть міноритарні акціонери сплачувати свою частину емісії грошима? Якщо ні, стверджує один з операторів фондового ринку, то тоді вони будуть блокувати емісію, а керівництво компанії і Києва, в свою чергу, шукати шляхи їх «нейтралізації». Різним юридичним і фізичним особам в цей час належать понад 37% акцій ВАТ «Київенерго», 12,73% знаходиться у власності територіальної громади Києва, якій з 1999 року переданий також в управління державний пакет в розмірі 50%+1 акція.

Словом, до енергетики тут дуже сильно домішується політика. Цю думку підтвердив напередодні збори акціонерів «Київенерго» голова Фонду держмайна України Олександр Бондар. Кажучи про відсутність рішення про передачу столиці пакету акцій енергопостачальної компанії ВАТ «Київенерго» в розмірі 50%+1 акція, голова ФДМУ підкреслив: «Передача не відбулася, і проблема тут не в оцінці вартості пакету, а швидше політична». Зi слiв О. Бондаря, Фонд категорично проти ініційованої керівництвом ВАТ «Київенерго» додаткової емісії акцій, оскільки у випадку її проведення зменшиться «частка держави у ВАТ».

Як повідомили «День» в «Київенерго», на обговорення зборів виносяться наступні питання: звіт правління про результати фінансово-господарської діяльності, звіт ревізійної комісії, затвердження плану розподілу прибутку за підсумками роботи в 2000 р., вибори спостережної ради, ревізійної комісії, створення нових філіалів «Київенерго», ухвалення рішення про ведіння реєстру акціонерів... Тим часом напередодні повідомлялося, що керівництво «Київенерго» збирається внести на зборах і пропозицію про додаткову емісію акцій. Як сказав «Дню» перший заступник голови ФДМУ Михайло Чечетов , що стосується будь-яких змін статутного фонду, реорганізації підприємства і рішення про повторну емісію акцій, «то без нашої згоди збори ці питання приймати неправомочні». За його словами, Фонд держмайна «не був ініціатором передачі об’єктів енергетики столичній громаді, не стимулював цей процес і не буде ляскати в долоні, якщо він до кінця докрутиться і передача відбудеться». Як сказав М. Чечетов, рішення Кабміну про передачу держпакету «Київенерго» Києву може здійснитися тільки в тому випадку, якщо буде прийнятий підготовлений Кабміном указ Президента про розблокування цього пакету. «На сьогоднішній день (31 травня. — Ред. ) проект указу не підписаний, тому про передачу не може бути і мови, розпорядження Кабміну про передачу пакету поки мертве», — сказав М. Чечетов. Кажучи про можливі перспективи підписання цього указу Президентом, він нагадав, що тимчасово, після продажу шести обленерго і прихованої приватизації енергетичних та інших підприємств за борги, Кабміну доручено зробити невелику паузу в процесі приватизації для аналізу. «Якщо слідувати цій логіці, то я не думаю, що указ так швидко буде підписаний», — сказав М. Чечетов.

У прихильників передачі держпакету в запасі також є вагомі аргументи. Наступного четверга у Київ прибуває директор Світового банку по Україні і Білорусі Лука Барбоне. А ця впливова міжнародна фінансова установа, як повідомляв голова правління «Київенерго» Іван Плачков з посиланням на лист керівника програм Свiтового банку в сфері теплопостачання і енергозбереження Каролін Гохенауер, підтримала рішення українського Кабміну про передачу Києву держпакету акцій «Київенерго». Але прозора приватизація «Київенерго» є однією з вимог Європейського банку реконструкції і розвитку для надання Україні кредиту на добудування атомних енергоблоків Хмельницької і Рівненської АЕС. А експерти вказують, що у разі продажу держпакету акцій цього підприємства на відкритому конкурсі бюджет міг би отримати додатково до суми вартості тих будівель, що передаються Києвом державі, ще 100 млн. гривень. Отже, на момент проведення зборів питання залишалося, як то кажуть, відкритим. Але насправді перебувало в тіньовій стадії тотальної «війни під килимом», в якій удари традиційно завдають у найнесподіваніший спосіб.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: