Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чиста вода в обмін на фінансову прозорість

2 червня, 2001 - 00:00

Проект дуже актуальний з багатьох причин. З 2003 року Україна переходить на новий стандарт по питній воді, який зможе відповідати світовим вимогам за умови вдосконалення системи обеззараження, запровадження абсолютно нових технологій очищення води. На сьогоднішній день понад 50% протяжності каналізаційних і водопровідних комунікацій Запорізького водоканалу вичерпали свій ресурс. Не кращий стан справ по всіх регіонах України.

«Даний етап реалізації кредитної угоди, — ділиться в розмові з «Днем» генеральний директор КП «Запорізький водоканал» Володимир Розгуляєв, — мабуть, найвідповідальніший. Настав момент визначення переможців тендерів. Вимоги до підрядників дуже високі. В конкурсах узяли участь фірми зі світовим ім’ям, величезним досвідом роботи в країнах Європи, Азії, Латинської Америки, СНД: німецькі компанії — «PRS», «ABB UTILITY AUTOMATION GmbH», «SHW Holter Wassertechnik Gmbh», австрійська фірма «STRABAG AG» і фінська «SKANSKA EAST EUROPE OY». Днями «Водоканал» підписав контракт з датською фірмою «PER AARSLEFF». Вона стала переможцем у тендері на участь у заміні водопровідних мереж. Контракт передбачає освоєння близько 7 млн. євро. Найближчим часом будуть визначені підрядники в інших проектних напрямках. У результаті «Водоканал» одержить нові технології, обладнання, кваліфікований персонал. На даному етапі європейський банк задоволений співпрацею з нами, — продовжує Розгуляєв. — Свої зобов’язання ми виконуємо, незважаючи на численні труднощі та проблеми, розв’язання яких часто залежить від влади, що поділяє відповідальність за виконання кредитної угоди. Одна з найбільш актуальних — борги підприємства за електроенергію, частка якої в собівартості нашої продукції складає порядку 45 вiдсоткiв».

Напередодні підписання кредитної угоди на Запорізькому водоканалі сталася зміна керівництва. Підприємство загрузло в кредиторській і дебіторській заборгованості, що обчислювалися десятками мільйонів гривень. Порядку 80% платежів проводилися за вексельною схемою. Зростали борги по зарплаті тощо. «Проаналізувавши ситуацію, — каже Володимир Розгуляєв, насамперед, ми прийшли до висновку про неприйнятність вексельних схем взаємозаліків. Нам удалося добитися від великих промислових споживачів в особі директорів підприємств металургійного і машинобудівного комплексiв проводити розрахунки живими грошима. Колишнє керівництво «Водоканалу» вексельна система влаштовувала більше. По-друге, перед нами постало ще складніше завдання — переконати населення справно платити за комунальні послуги. Ми провели величезну роботу як організаційну, так і по роз’ясненню. В результаті вдалося перевести практично всіх споживачів на адресну схему розрахунків з «Водоканалом». Наші гроші перестали втрачатися в ЖЕКах. Процент надходжень виріс у десятки разів. За рік співробітництва з ЄБРР дебіторська заборгованість «Водоканалу» скоротилася на 15%, кредиторська — на 32%. Підприємство стало регулярно платити заробітну плату, розраховуватися з боргами. Такі темпи, — підкреслив генеральний директор Запорізького водоканалу, — вселяють оптимізм як нам, так і фахівцям європейського банку».

Втім, не все так гладко. За словами Володимира Розгуляєва, протягом 2000 року «Водоканаловi» не раз чиновники найрізноманітніших рівнів влади намагалися нав’язати вексельні взаємозаліки. Керівництво підприємства категорично відмовляло на подібні «прохання»: ЄБРР наполягає на прозорості фінансової діяльності.

Дмитро БРОВКІН, «День»
Газета: 
Рубрика: