Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ціни — на волю

«М’ясна» складова інфляції знову готова піти вгору
15 вересня, 2005 - 00:00
«УВ’ЯЗНЕНІ ПОРОСЯТА». НА ФОТО — СІЛЬГОСПЧАСТИНА ОДНІЄЇ З КОЛОНІЙ У ПОЛТАВІ / ФОТО НАТАЛIЇ КРАВЧУК, Київ

Стабілізація цін на м’ясо в Україні — явище тимчасове: скоро вони знову почнуть зростати. Такий не дуже райдужний прогноз роблять фахівці Проекту аграрного маркетингу, які проводять щотижневий моніторинг роздрібних цін на продукти харчування в 16 областях України.

Фахівці проекту вказують, що існують серйозні причини для подальшого зростання цін. Майбутнє сезонне збільшення попиту, скоріше за все, не буде компенсоване зростанням пропозиції свинини за рахунок збільшення поголів’я. Окрім того, експерти м’ясного ринку відзначають зниження попиту на імпортне м’ясо з боку переробників у зв’язку з незадовільною його якістю, а отже, менше буде м’ясної продукції. Оскільки, на думку керівника групи радників глави Нацбанку Валерія Литвицького, частка м’ясної кризи в зростанні інфляції складає третину, ця тенденція матиме наслідки для всієї економіки.

А що з цього приводу кажуть офіційні джерела інформації? Міністерство економіки втішає нас тим, що в першій декаді вересня темпи зростання цін на тваринницьку продукцію дещо знизилися. Так, зокрема, за даними моніторингу цін, який проводиться органами державного контролю над цінами, за період iз 30 серпня до 10 вересня відмічено зниження цін на свинину (на 0,6%) та яловичину (на 0,2%). Цей відрадний факт засвідчено на тлі підвищення середніх цін на м’ясо птиці — на 1,1%, ковбаси варені I гатунку (на 0,5%), сало (на 0,6%) і масло (0,7%). Мінекономіки обережно прогнозує, що з урахуванням змін закупівельних цін на сільськогосподарську продукцію і оптово-відпускних цін на ряд продуктів харчування, а також даних моніторингу цін у попередні роки, в Україні потрібно чекати подальшого незначного коливання цін на продукцію тваринництва.

Мінагрополітики має свій погляд. «Ми цього року маємо значне збільшення виробництва м’яса птиці і свиней. Я гадаю, що сьогодні немає дефіциту сировини, а є дефіцит споживання. Ціни на м’ясні вироби кусаються», — цитує першого заступника міністра Івана Демчака «Українська правда».

Петро ІЖИК, «День»
Газета: 
Рубрика: