Як повідомив «Дню» заступник голови Комітету з питань стандартизації, метрології та сертифікації Євген Верещага, «3-го червня з посольства Бельгії було отримано інформацію про ситуацію з діоксином». Після чого її було направлено в Департамент ветеринарної медицини, митну службу й інші органи для розробки спільних дій. У Комітеті по захисту прав споживачів повідомили, що вжито заходи з виявлення бельгійської продукції на території України. Поки сигнали не надходили. Водночас в Управлінні державної інспекції ветеринарної медицини зазначили, що товари тваринного походження з Бельгії в Україну вже півтора року як не ввозилися.
По ідеї, ті ж стегенця не можуть перетнути кордон без печатки ветеринарного контролю. Однак, перевірити тисячі машин з дрібними поставками продуктів спільних фірм і приватних підприємців дуже складно. У близькій до нас Росії днями було заарештовано близько 2 тисяч тонн бельгійського м'яса.
Парадокс ситуації в тому, що в Україні діоксину взагалі «немає»! Точніше, перевірка на його наявність не передбачена в медико-біологічних вимогах Мінiстерства охорони здоров'я до харчових продуктів (1987 року видання!). Там цей показник просто відсутній.
«Метод визначення діоксину в харчових продуктах — процес дорогий. Але в Україні існує три-чотири відповідні лабораторії», — сказав «Дню» заступник голови Держстандарту з питань метрології Олег Величко. По добровільну перевірку на діоксин в Укрбіомоніторинг поки звертався лише пивзавод «Оболонь».
У Росії норми щодо цієї хімічної речовини в харчових продуктах діють вже близько двох років. А враховуючи, що фахівці вважають ці норми адекватними і в Україні, то вигадувати велосипед навряд чи знадобиться. Справа за відомством, яке візьме на себе таку ініціативу.