Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Енергетика єдностi

10 червня, 2004 - 00:00

Кабінет Міністрів на останньому засіданні ухвалив постанову про створення національної акціонерної компанії «Енергетична компанія України» та схвалив проект рішення про створення національної акціонерної компанії «Вугільна компанія України». Вже є й голова наглядової ради НАК «ЕКУ». Ним став заступник міністра палива й енергетики Олексій Шеберстов. Щоправда, до Енергетичної НАК не ввійшли ДП «Укренерго» та державні пакети акцій у закритих акціонерних товариствах. Вугільну компанію ще створюватимуть. Після реалізації цих постанов майже вся енергетика України розділиться між трьома НАКами (вугільною, енергетичною, нафтогазовою) й одним «Енергоатомом». Ще є два оптові ринки — електроенергії й енергетичного вугілля, а також НКРЕ. Передбачається, що тепер Міністерство палива й енергетики матиме більше можливостей для розробки та впровадження державної політики в ПЕК.

ВРЯТУВАТИ...

Президент НАК «Енергетична компанія України» Олег Дубина призначений офіційним рятівником української енергетики. Принаймні, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів, прем’єр-міністр України Віктор Янукович заявив, що створення ЕнергоНАКу має захистити національні інтереси. Відбуватиметься це шляхом удосконалення роботи всього енергетичного комплексу держави та покращання розрахунків за спожиту електроенергію. Але головна мета створення Енергетичної компанії — врятувати від тіньової приватизації підприємства галузі, що залишились. На думку прем’єра, спроби незаконної приватизації з боку «деяких компаній» тривають, і це створює загрозливу ситуацію для галузі загалом. Ще більша загроза існує для інтересів держави. Швидше за все, останнім часом сталося щось таке, що примусило уряд подумати про майбутнє: адже з 22 січня, коли було підписано указ Президента про створення компанії, минуло досить багато часу, і прийняття постанови неодноразово відкладали.

ГАРНА КОМПАНІЯ?

Сам Олег Дубина із засідання пішов дещо розчарований, — до складу НАК «Енергетична компанія України» не ввійшло ДП «Укренерго». Крім того, згідно з постановою про формування статутного фонду компанії, до неї не ввійдуть державні пакети акцій у підприємствах, які є закритими акціонерними товариствами. Таких не дуже багато, і погоди вони однаково не зробили б. Але сам факт, що не все державне перейде в управління НАКу, дещо бентежить нового капітана енергетики. На думку пана Дубини, постанова Кабміну не легітимна без внесення змін до указу Президента від 22 січня щодо вилучення «Укренерго» зі статутного фонду компанії. Олег Дубина заявив, що на сьогодні єдину Енергетичну компанію він «не бачить», і додав, що, крім усього іншого, грошей на реєстрацію НАК «ЕКУ» за двотижневий термін, як це передбачає постанова, взяти ніде. У постанові про джерела фінансування нічого не сказано.

Статутний фонд створеного НАКу Кабінет Міністрів оцінює на даному етапі в понад 2 млрд. гривень. Але, зі слів міністра Сергія Тулуба, статутний фонд компанії повністю ще не сформовано, а тому рано говорити про остаточну суму. Зі слів міністра, після створення Енергетичної компанії, вона забезпечуватиме 40% від загального відпуску електроенергії і контролюватиме передачу та розподіл понад 60% електрики всередині країни.

МОГЛО БУТИ Й БІЛЬШЕ

Із 27 енергопостачальних компаній України 13 приватизовано. Так само в приватній власності знаходиться велика генеруюча компанія — «Східенерго». У багатьох компаніях у власності держави залишилися пакети, що не дозволяють впливати на політику підприємств. Управління ДП «Укренерго» змогло б підняти роль нового НАКу, але ось інших учасників ринку поставило б у незавидне, точніше, залежне становище. «Укренерго» здійснює диспетчеризацію всієї енергосистеми України та передає електроенергію від електростанцій до мереж енергопостачальних компаній. Експерти, щоправда, вважають, що навряд чи хтось міг зважитися на шантаж із допомогою «рубильника», проте в уряді вирішили підстрахуватися та не передавати його в руки хай повністю державного, але все-таки відкритого акціонерного товариства. На думку Сергія Тулуба, виведення «Укренерго» зі складу Енергетичної компанії сталося в інтересах усіх учасників ринку, в тому числі власників приватизованих енергопідприємств. З його слів, «Укренерго» повинна об’єктивно ставитися до всіх.



Сергій Тулуб так прокоментував створення Енергетичної компанiї України:

— Як можна оцінити можливості впливу керівника НАК «ЕКУ» на роботу підприємств, якщо державна частка акцій мала?

— Там є компанії, в яких 25% +1 акція державні. Як він зможе вплинути на прийняття рішень сьогодні? Ніяк.

— А як він тоді працюватиме?

— Він управлятиме цими акціями. Домовлятися про щось. Якісь фінансові схеми. Може використати державні акції при вирішенні кредитних питань — як економічний важіль.

— Адже при управлінні «Укренерго» вага НАКу була би більша?

— Так не можна. Є держава. Сьогодні Дубина, Тулуб, а завтра Іванов, Петров, Сидоров. Хто прийде до влади завтра, ми не знаємо. А ми наразимо сьогодні державу на такий ризик. Я вважаю це неправильним.

— Адже єдиним акціонером НАК «ЕКУ» є держава? Хіба не повноважний Кабмін приймати кадрові рішення?

— Річ не в цьому. Просто ми не можемо закласти до відкритої акціонерної компанії важіль розподілу електроенергії. Цей розподіл повинен бути за державою, за будь-яких подій.

Ельдар СЕЛІМОВ, «День»
Газета: 
Рубрика: