Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Iще один почесний одесит

Одеський мер шукає покровителів?
15 лютого, 2005 - 00:00

Одеський міський голова Руслан Боделан присвоїв почесне звання «Одесит-2004» спікеру Верховної Ради Володимиру Литвину. Як сказано у розпорядженні: «за вагомий внесок в урегулювання та стабілізацію політичної ситуації, збереження єдності та злагоди в Україні». Однак серед одеситів це рішення викликало неоднозначну реакцію. До самого Володимира Михайловича більшість жителів ставляться непогано, і проти присвоєння йому звання нічого не мають. Обурення викликало те, що це рішення приймав мер, який лише два місяці тому закликав до створення незалежного «Новоросійського краю», формував «загони самооборони» і запевняв, що «Одеса — не Майдан». Ось як прокоментував ситуацію депутат міської ради (від імені якої приймалося рішення), директор Центру реабілітації дітей-інвалідів Борис Литвак:

— Мені все це нагадало парад на честь 60-річчя Перемоги у Києві, який було влаштовано на три тижні раніше з однією лише метою — продемонструвати Януковича поруч з Путіним. Щось подібне влаштував і одеський мер. Усі роки звання «Одесит року» вручалося в переддень новорічних свят. Кандидатури широко обговорювалися. Тут же мало того, що це було зроблено із запізненням на місяць, та ще і кулуарно. До чого тут Руслан Боделан? Це схоже на пошук «даху» у новій владі. Але навряд чи він йому допоможе, коли земля йде з-під ніг.

А «підлога», чи точніше — крісло одеського мера, дійсно серйозно хитається. 3 лютого кiлька громадських і політичних організацій Одеси офіційно попередили Руслана Боделана про те, що вони збираються ініціювати збір підписів за організацію міського референдуму з питання його дострокової відставки. А наступного дня обласні організації партії «Наша Україна», Соціалістична партія України, партії «Батьківщина», «Яблуко» та Партія захисників Вітчизни провели пікетування будівлі міської адміністрації. Основною вимогою пікетувальників було скликання позачергової сесії міської ради щодо питання відставки діючого мера. «Ми робимо це заради рідного міста, заради своїх близьких та усіх одеситів. — заявив один iз організаторів акції Анатолій Кастржицький. — Тільки без Руслана Боделана це місто стане по- справжньому вільним і отримає перспективу розвитку». За підрахунками пікетників, близько 70 відсотків мешканцiв сьогодні готові поставити свої підписи за відставку Руслана Боделана.

У відповідь на ці заклики мер заявив, що «як би цього комусь не хотілося», він своє крісло нізащо не залишить, а наступного року балотуватиметься на третій термін. І певні міські громадські організації підтримали наміри мера. Ледве не кожного дня впродовж останнього місяця на центральній площі Одеси чи поблизу будівлі мерії проходять мітинги організації «Единое отечество», «вітренківців», які примкнули до неї та кількох ветеранських громад. Усього близько 150—200 осіб. Усі вони палкі прихильники не тільки діючого мера Одеси, а й екс-кандидата у президенти Віктора Януковича. А виступи лідера мітингуючих Валерія Каурова носять відверто чорносотенний характер: заклики до національної ворожнечі та відділення Одеси у складі «Новоросійського краю».

Олена АСТРАХОВИЧ, «День»
Газета: 
Рубрика: