Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Коротко / УКРАЇНА

27 березня, 2007 - 00:00

Експерти попереджають, що Україна рухається до авторитаризму

В Україні через рік після парламентських виборів існує велика загроза відходу від демократії у бік авторитаризму. Про це заявила науковий керівник фонду Демократичні ініціативи Ірина Бекешкіна у ході проведення круглого столу «Рік після виборів: виклики цивільному суспільству», повідомляє Інтерфакс. За її словами, зараз, як і наприкінці 2004 року, Україна знаходиться на роздоріжжі між демократією й авторитаризмом. Зокрема, опитування громадської думки засвідчує наявність в українському суспільстві двох протилежних тенденцій. Так, з одного боку, громадяни вважають, що демократія є найбільш прийнятним устроєм для України, вони зацікавлені в діяльності громадських організацій і вважають необхідним здійснення контролю за діяльністю влади. З іншого боку, суспільству притаманні настрої політичного патерналізму — переконання, що сильні лідери можуть зробити більше, ніж закони та демократичні процедури. На думку Бекешкіної, громадяни дуже довіряють виборам як механізму впливу на владу, та недооцінюють можливості демократичних важелів, які передбачають особисту активність громадян — і власну участь у діяльності громадських організацій і політичних партій, звернення до суду, преси. У свою чергу керівник політичних програм Незалежного центру політичних досліджень Світлана Конончук зазначила, що виборча система, у відповідності з якою депутати обираються за закритими списками до рад усіх рівнів, дуже негативно вдарила по правах громадян, по їхній можливості впливати на владу. На її думку, одним із найбільш важливих завдань цивільного суспільства в Україні є зміна системи виборів. «Діюча в Україні система виборів до органів місцевого самоврядування, а також до парламенту, є «шлюзом для корупції політиків». Ця система також руйнує довіру виборців до політиків», — упевнена Конончук.

Хто серед мерів відмінник?

Найефективнішим міським головою в Україні є мер Вінниці Володимир Гройсман. Про це свідчать результати експертного опитування, представленого вчора Комітетом виборців України. Відповідно до результатів опитування, Гройсман набрав 7,8 бала за десятибальною шкалою. За ним ідуть міські голови Львова Андрій Садовий (7,6), Черкас Сергій Одарич (7,5), Івано-Франківська Віктор Анушкевичус (7,3), Тернополя Роман Заставний (7,3). Моніторинг визначив також трійку міських голів, діяльність яких за згаданими критеріями була оцінена нижче чотирьох балів. Це мери Харкова Михайло Добкін (3,9 балів), Сум Геннадій Мніаєв (3,7), Сімферополя Геннадій Бабенко (3,5). Експертна оцінка проводилася за вісьмома критеріями, зокрема такими як виконання передвиборчих обіцянок та конкретних пунктів передвиборної програми, підтримка дій міського голови населенням за даними соціологічних або експертних опитувань, підтримка дій міського голови місцевими політичними та бізнес-елітами, взаємодія міських голів iз міськими радами по прийняттю рішень тощо, передає «Обоз».

Рух виключив Михайла Поживанова зі своїх лав

У прес-службі Поживанова повідомили про те, що рішення про його виключення було прийняте в суботу, 24 березня, на другій Всеукраїнській партійній конференції НРУ. Ініціатором виключення Поживанова з партії став голова партії Борис Тарасюк, зазначають у прес-службі депутата. За словами самого Михайла Поживанова, «цього слід було очікувати, бо всім відоме нетерпиме й упереджене ставлення голови Народного Руху пана Тарасюка до персони Поживанова, який претендував на місце голови НРУ». Народний депутат висловив переконання в тому, що його виключили з Народного Руху за «прогресивні ідеї щодо більш рішучих кроків для підняття політичного іміджу й поновлення колишньої слави, здобутої за часів партійного керівництва В'ячеслава Чорновола; за мою тверду позицію стосовно неможливості вступу нашої партії до лав широкої коаліції в альянсі з комуністами й, разом iз тим, про доцільність утворення єдиного опозиційного міжфракційного об'єднання з БЮТ; і, врешті, за особисте усвідомлення паном Тарасюком моральної вразливості своєї позиції як лідера нашої партії», передає Кореспондент.

Пріоритет — приватним дитячим садкам

Саме таким дитсадкам сприятиме запорізька влада, заявив начальник міського управління освіти Дмитро Сикиринський. На сьогодні ситуація з влаштуванням дітей в дошкільні установи критична. Батьки заявляють про те, що влаштувати малечу можна лише за гроші. Такі факти фіксуюють і правоохоронці. Так співробітники управління державної служби по боротьбі з економічною злочинністю затримали в службовому кабінеті при отриманні хабара в 600 гривень завідувачку однієї з дитячих дошкільних установ. Про це повідомили в ЦГЗ УМВС області. Тому в місті гостро стоїть питання про створення приватних дитячих садків. Поки механізмів, які б полегшили відкриття приватних дошкільних закладів чиновники не розробили, але планують створити умови для розвитку таких закладів. За словами Дмитра Сикиринського ще на початку 90-х років чимало приміщень дитсадків передали у приватні руки, і згодом вони перетворилися у магазини, заправки чи фітнес- центри. Зараз більшість садків перебуває у вкрай важкому стані. Вирішити цю проблему за бюджетний кошт складно. Міська влада збирається зробити ставку на приватні дитячі садки, де батьки платитимуть за утримання та навчання своєї дитини. Наразі в місті існує вже декілька таких закладів. Але підприємці поки що не зацікавлені вкладати кошти у такий бізнес. Між тим влада міста обіцяє допомагати тим, хто створюватиме приватні дитячі заклади, повідомляє Юлія ВАСИЛЕНКО, Запоріжжя.

Газета: 
Рубрика: