Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Мрія» б’є власні рекорди

12 вересня, 2001 - 00:00

Власне кажучи, смисл того, що відбувалося, полягав у тому, щоб довести, що максимальне навантаження вдосконаленої «Мрії» (250 тонн) не є граничним, хоча навіть за таких показників, конкурентів у вітчизняного авіадива у світі не існує. Учора ж 590-тонний Ан 225 установив авіаційні рекорди з максимального комерційного навантаження (253,820 т), піднятого на висоту 2 тисячі метрів, а також з висоти та швидкості польоту за замкненим тисячокілометровим маршрутом (Київ — Чорне море — Київ). Варто додати, що попередні світові досягнення за тими ж показниками були встановлені все тією ж «Мрією», а також літаками Іл-86 та Ан-124 іще в 1981—1989 рр. А в незалежній Україні національні рекорди до вчорашнього польоту не реєструвалися.

Підіймаючи в повітря вантаж (три танки Т-80 і два танки Т-72, надані Міністерством оборони), творці Ан-225 встановили 127 світових авіаційних рекордів. Оскільки, згідно з офіційними правилами Міжнародної авіаційної федерації (МАФ), світовий рекорд реєструється тільки після того, як його буде затверджено як національний, — у вчорашньому польоті брала участь суддя міжнародного класу, уповноважена МАФ із реєстрації авіарекордів в Україні Алла Стрельникова.

Нині «Мрія» готується до використання як літальний стартовий комплекс для авіакосмічних систем, що, за твердженням фахівців, дозволить істотно знизити вартість виведення в космос корисних вантажів. Адже на своєму фюзеляжі «Мрія» здатна перевозити унікальні вантажі, габарити яких не дозволяють розмістити їх на інших як повітряних, так і наземних транспортних засобах, повідомила «День» прес- служба АНТК ім. Антонова. Транспортування космічного корабля «Буран» «Мрія» вже здійснила.

Наталя МЕЛЬНИК, «День»
Газета: 
Рубрика: