Житомирська торгово-промислова палата разом з Європейською бізнес-асоціацією та Житомирською міськрадою провела днями круглий стіл для обговорення проблем, пов’язаних з перспективою входження України до зони вільної торгівлі з Європейським Співтовариством. Як зазначив віце-президент палати Микола Михайлов, до позитивів даного процесу вочевидь слід віднести зниження вивізних мит для українських експортерів, можливість отримання для України певних торгових преференцій. Однак, додав він, на цьому шляху проглядаються серйозні перестороги. Зокрема, підприємства харчової галузі області не зможуть виконати вимоги ЄС стосовно отримання постійних сертифікатів якості продукції й технологічних процесів, і зараз, наприклад, жодне з них не має необхідних документів, щоб вийти на довгострокову співпрацю з країнами Співтовариства. І навпаки, до нас, як не дуже розвиненої країни, звідти може спрямовуватися потужний потік продуктів харчування, у виробництві яких використовуються заборонені в ЄС речовини? що за відсутності в Україні засобів контролю може привести до поганих наслідків. Великою проблемою є також сертифікація енергоносіїв, які використовуються, і вітчизняний бізнес буде поставлений перед необхідністю змиритися з підвищенням, наприклад, цін на бензин.
Висновок один: якщо ми і надалі будемо тягнути з приєднанням до країн з передовою технологією, то ризикуємо назавжди залишитися у числі світових аутсайдерів. У той же час присутня представниця Європейської бізнес-асоціації Марія Кириченко та президент Житомирської ТТП Леонід Михайлов залишилися при думці — для входження до згаданої зони краще мати перехідний період приблизно два роки, щоб українські підприємства змогли адаптуватися до європейських умов.