Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Парламентсько-президентська «партія». Дебют триває

«Більшість» підкоректувала Президента
16 березня, 2000 - 00:00

У дебюті партії між Президентом і парламентом, де розігрують «Закон про політичні партії», таймаут закінчився. Перший хід зроблено Верховною Радою у грудні минулого року, коли парламент ухвалив закон про політичні партії і подав цей документ на підпис Президенту. Глава держави відразу ж після ухвалення цього закону зробив кілька критичних зауважень з приводу його змісту. Зокрема, він зазначав, що ухвалений закон мало чим відрізняється від «Закону про об’єднання громадян» і недостатньо регламентує специфіку діяльності політичних організацій.

На вчорашньому обговоренні закону в парламенті ці зауваження Президента виклав заступник міністра юстиції Микола Хандурін. Зокрема, на думку Президента, ухвалений Верховною Радою закон «не відповідає завданню створення в Україні сильних політичних організацій». Замість передбаченої у законі 1 тисячі підписів громадян, потрібної для створення нової партії, Президент пропонує збільшити це число до 10 тисяч. (При цьому їх потрібно зібрати не менш ніж у двох третинах областей й у двох третинах районів кожної області). Крім цього було вказано, що в ухваленому Верховною Радою законі не врегульовано питання політичної опозиції в Україні. Насамкінець М.Хандурін зазначив, що Президент пропонує скасувати ухвалений у грудні минулого року закон і розробити новий документ. Отже, фактично на законопроект накладено вето.

Секретар парламентського комітету з питань правової політики Олександр Лавринович виклав точку зору Верховної Ради: «Ухвалений у грудні минулого року закон регламентує створення і діяльність політичних партій, в тому числі і їхні відносини з органами державної влади, громадянами, введення обмежень на їхню діяльність, заборону партій та інші питання. Комітет пропонує не долати вето Президента, а ухвалити нову редакцію закону з урахуванням частини внесених пропозицій». Що ж до зауважень Президента, то, на думку О.Лавриновича, їх можна розділити на три групи. Перша: ті, які можна врахувати при розробці нового закону (приблизно дві третіх від загальної кількості). Друга частина пропозицій, на думку комітету, не може бути прийнятою. Наприклад, пропозиція про те, що депутат, який переходить з однієї парламентської фракції в іншу, втрачає свої повноваження, про те, що при заснуванні політичної партії обов’язково мають провести спеціальну експертизу експерти Міністерства юстиції. Що стосується політичної опозиції, то, як зауважує пан Лавринович, її статус потрібно визначати «всім масивом політичної документації — аж від Конституції України». Крім того, на сьогодні у Верховній Раді знаходяться два законопроекти, пов’язані з діяльністю опозиції. Олександр Лавринович також висловив сумніви щодо того, що збільшення кількості підписів, потрібних для створення нової партії, зможе якимось чином вплинути на темпи зростання числа партій. Коментуючи кореспонденту «Дня» це питання, він зазначив: «Десять тисяч — це абсолютно суб’єктивна цифра. Її прийняття ні на що не вплине. Ми були свідками того, як політична партія, яка нараховує 2 тисячі чоловік, збирає 1 мільйон підписів».

В результаті обговорення депутати підтримали пропозиції комітету. Депутат Михайло Косів назвав пропозицію Президента скасувати ухвалений закон «деструктивною». Враховуючи те, що у більшості немає 300 голосів для подолання вето, рішення ухвалити закон у новій редакції було фактично єдиним виходом з наявної ситуації. Сьогодні відбудеться голосування щодо нової редакції закону про політичну опозицію з урахуванням частини пропозицій Президента. Можна передбачати, що закон буде прийнято. Тоді наступний хід буде за Президентом.

Андрій МИСЕЛЮК, «День»
Газета: 
Рубрика: