Минулий тиждень підтвердив, що літо розпочалося. А якщо точніше, то дали про себе знати традиційно супутні цій порі року явища. У місті Суходольське Луганської області з діагнозом «вірусний гепатит А» госпіталізовано 212 осіб, з яких 46 — діти. Вже відомо, що причина захворювань — сильне забруднення питної води, яке сталося через водогін, що став небезпечним для користування. Кількома днями пізніше з’явилися звістки з Харківської області. Там в оздоровчому дитячому таборі «Берізка» Золочівського району отруїлося 82 особи, з яких 58 — діти. Як повідомляє наш харківський кореспондент Михайло БІДЕНКО, за попередніми даними причиною отруєння стала сальмонелла, збудник якої знаходився в курячому м’ясі. Кухарями було порушено технологію приготування, і замість жарки м’яса і омлету у духовці їх приготували на сковороді. У області почала працювати комплексна комісія, яка вже розглядає питання фінансової допомоги потерпілим.
Наразі «День» поцікавився особливостями літнього сезону в Україні у першого заступника Головного державного лікаря країни Сергія БЕРЕЖНОГО.
— Щорічно у літній час трапляються спалахи отруєнь. З такою ж періодичністю говориться про профілактику, про всі вжиті заходи і покараних винуватих торішніх інцидентів. Проте, схоже, позитивної динаміки не спостерігається?
— Є поняття встановленого рівня захворюваності, тобто характерного для кожного часу року і для тієї або іншої місцевості. Очевидно, що зовсім ліквідувати збудників інфекцій нереально. Ми можемо тільки докласти зусиль, щоб захворюваність не стала масовою. Взимку сальмонельозу, дизентерії, черевного тифу не менше. Просто влітку активізуються чинники, які сприяють їх передачі. Аналогічна ситуація з грипом та ГРЗ. Якщо взимку за 2 місяці хворіє 2—3 млн. людей, то у решту часу такі ж симптоми виявляють як мінімум ще у 7 млн. Щорічно отруєння фіксуються у середньому у 30 тис. людей. На цьому фоні 80—100 осіб — не цифра, але з iншого боку — індикатор проблеми. Правда, сьогодні показник отруєнь і гострих кишкових інфекцій у нас побоювань не викликає. Прогностично — так. Якщо судити за п’ятирічним циклом коливання гепатиту А, то найближчим часом варто чекати підйому захворюваності. Але це нормальний, перевірений часом процес.
— На ваш погляд, літні спалахи отруєнь зумовлені у більшій мірі суб’єктивним, людським фактором (недотримання елементарних правил санітарії) чи об’єктивними (відсутність належної кількості холодильників, проблеми з водою, неякісні продукти)?
— У чому винен прокурор, якщо я, скажімо, пограбував банк? У тому, що не проконтролював дотримання законодавства. У цьому, напевно, ми також винні. Але у той же час, яким чином наші співробітники можуть проконтролювати, як ви миєте руки, дотримуєтесь правил гігієни і технології приготування їжі? У 99% випадків причина отруєнь — у поведінці людей. Наприклад, є ідеальний об’єкт з холодильними установками і якісним водопостачанням. Але при цьому, якщо кухар візьме сире м’ясо, яке у будь-якому випадку заселене бактеріями, а потім, не помивши руки, схопиться за відварене — яку роль тут відіграватимуть наші перевірки? Більшість групових отруєнь відбуваються у побуті — на весіллях, пікніках, ритуальних обідах. Особливо це характерно для сільської місцевості, де за відсутності умов зберігання їжі чомусь готують салати з майонезом і холодці.
— Проте очевидно, що у нас є безліч факторів, якi провокують масові отруєння.
— Звичайно. Наприклад, Луганська область завжди була у групі ризику щодо різного роду спалахів інфекційних захворювань. Там знаходяться колишні шахтарські селища, у яких трубопроводи нагадують решето, а каналізаційна система зношена на 100%. Крім того, відомо, що у багатьох регіонах вода подається у певні години. Відсутність протягом якогось часу тиску істотно погіршує якість води, яка подається після простою. У сільській місцевості використовують свердловини і колодязі, у той час як туди потрапляють найбільш забруднені верхні шари води. Не кажучи вже про її насиченість мікробами, солями та нітратами. До речі, одна з версій причини спалаху гепатиту А у Богуславчику кілька років тому — підвищена «нітратність». Що ж до солей, то у жодного району не вистачить грошей для очищення від них води. Великі проблеми виникають і з водогонами, які раніше належали колгоспам і радгоспам. Зараз їх нікому утримувати, і крім того, за несплату їм часом відключають електрику. Насоси, котрі подають воду, не працюють, і як результат — антисанітарія та спалахи інфекційних захворювань. Якістю води може похвалитися хіба що Київ. Але тут і ресурси трохи інші.
— Москві вдалося подолати ще один важливий фактор, що провокує спалахи інфекційних захворювань, — стихійні ринки. А як з цим в Україні?
— За проблему стихійних ринків ми беремося. Якщо є попит — завжди буде і пропозиція. Якщо люди купують м’ясо тварин, які незрозуміло чим хворіли, якщо йдуть збирати гриби, хоча їх можна купити на стаціонарному ринку, де, до речі, жодного разу не було неприємних інцидентів з грибами, — і труяться... Чому, наприклад, зараз у Суходольську Луганської області, коли воду завозять, і людям було сказано не використовувати навіть для чищення зубів ту, що йде з крана, вони її п’ють? Так само, як скрізь купаються під табличкою «купання заборонено». Наше завдання — посилити нагляд, але за наявності такого агресивного людського фактора ми все одно нічого не змінимо. Людей треба вчити правилам життя. А це елементарна гігієна. Правила є, їх написано для всіх. І хай це банально, але їх дотримання максимально зменшує ризик. Чому, наприклад, у нас дуже тривалий час не траплялося отруєнь, викликаних неякісним виробництвом? Та тому, що тут існує жорсткий контроль. Трагедії починаються у харчоблоках дитячих садів, оздоровчих таборів і т. д. Адже при всьому своєму бажанні наші співробітники просто не в змозі контролювати більше двох разів на місяць подібні установи.
— А пляжі в змозі?
— Ті, що отримали санітарний паспорт, — так. Якщо ми пишемо: «Купатися заборонено», то що, треба поставити через кожні два метри міліціонера, щоб той ловив порушників? На сьогодні в Україні працює 363 пляжі з 692. Вже ми закрили 47 (6,8%) у Криму, Донецькій, Миколаївській, Одеській і Херсонській областях. Інші навіть не відкривали. З 480 проб, як річкової, так і морської води, у 66 (13,8%) виявився підвищений вміст лактопозитивних паличок. Зрозуміло, що море забруднюється у більшій мірі, а особливо таке мілководне, як Азовське. З Чорним у нас виникає менше труднощів, хоч ті ж Одеса, Євпаторія і Херсон залишаються проблемними зонами. Але коли ми говоримо, що об’єкт (у даному випадку пляж) функціонувати може, — значить, там дійсно створено необхідні умови. Решта залежить від того, як їх утримують.