Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Президент хоче забрати у депутатів пільги. Вони — чинять опір

11 серпня, 2007 - 00:00

Головною темою телевізійного звернення глави держави, яке вийшло в ефір 9 серпня, стала все та ж доволі заяложена депутатська недоторканість, головне передвиборне гасло НУ-НС. Але з’явився і новий меседж — скасування депутатських пільг.

За словами Президента, щорічно платники податків витрачають на депутатські пільги майже півмільярда гривень. Астрономічні суми йдуть на безкоштовні депутатські квартири, транспорт, відпочинок, медичні і соціальні послуги. «За ці гроші можна повністю погасити борг по зарплаті в Україні або побудувати, наприклад, додатково 250 нових шкіл, або 5 нових шахт, або на 20% підвищити пенсії», — підрахував Віктор Ющенко.

Тепер справа за малим — сформувати в парламенті конституційну більшість, у якої не здригнеться рука позбавити себе і своїх колег всіх цих депутатських доходів.

У Партії регіонів назвали ці пропозиції Віктора Ющенка передвиборним піар-ходом. «Особисто мене вражає цинізм, з яким виборця нахабно намагаються обдурити, — обурюється регіонал Василь Кисельов. — Бо основні законопроекти щодо розширення пільг народних депутатів, вносилися якраз представниками «Нашої України» і БЮТ і голосувалися на підтримку цими фракціями. Сьогодні вони подають пропозиції про скасування ними ж внесених пільг».

Василь Кисельов зазначив, що сьогодні на утримання Секретаріату Президента, в якому нараховується 619 осіб, витрачається 777 мільйонів гривень, в той час, як на апарат Верховної Ради України, де працює 1100 осіб, — 719 мільйонів гривень. «Я хочу, щоб люди знали про ці цифри і робили відповідні висновки», — наголосив Кисельов.

У якійсь мірі з регіоналами згоден політолог Костянтин Бондаренко. Таку заяву глави держави, пояснив політолог, «можна розцінювати як популістську, яка нікого ні до чого не зобов’язує і також нічого не додає і не відбирає у самого Президента».

За словами Костянтина Бондаренка, більшість громадян України все-таки підтримують скасування депутатської недоторканості, що засвідчено соціологічними дослідженнями, в тому числі і дослідженнями Інституту ім. Горшеніна. При цьому він не виключив, що «депутати можуть зібратися і вибити карту з рук Президента, скасувавши самі ж всі пільги». «Вони, крім пільг, мають абсолютно інші способи втілення своїх депутатських привілеїв», — сказав експерт.

Тема ліквідації або обмеження депутатських пільг і привілеїв дійсно актуальна, вважає політолог Вадим Карасьов. «Далі миритися з таким обсягом привілеїв, пільг для можновладців люди не зможуть, — вони або тотально розчаруються в політиці, і парламент і політичні інститути тотально втратять довіру з боку людей. Або ми все-таки прийдемо до того, що буде наведено лад з пільгами, привілеями, що парламент стане більш відкритим, а в політику будуть йти не заради збагачення і власного успіху, а заради справи, заради служіння країні і людям», — наголосив Вадим Карасьов.

Крім того, експерт вважає цілком природним те, що на тлі передвиборної кампанії будь-який виступ і заява може розглядатися як передвиборний хід. «Якщо ж ця тема реальна, якщо вона хвилює людей, якщо вона викликає резонанс серед політиків і простих людей, якщо вона напружує владу і має попит у суспільстві, то говорити про передвиборний популізм все-таки не варто. Варто лише говорити, що в умовах виборів ця тема звучить більш голосно, більш гучно, більш актуально, більш злободенно», — резюмував директор Інституту глобальних стратегій.

Олена ЯХНО, «День»
Газета: 
Рубрика: