Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Прикордонні війська України цікавлять Євросоюз

30 січня, 2002 - 00:00

Сьогодні в Брюсселі у залі «Бурше» будинку Європейської Комісії відбудеться важлива для України подія. 280 учасникам спеціального засідання Європейського Союзу буде представлена програма розвитку Прикордонних військ України до 2005 року. У чому ж значення акції?

Вступ до Євросоюзу — стратегічна мета України. Але й членам європейського співтовариства далеко не байдужа ситуація у сусідніх країнах, особливо у питаннях економічного розвитку та зміцнення національної безпеки на прилеглих територіях. Тим більше що найближчими роками Україні може бути уготована роль східного буфера Європейського Союзу з усіма наслідками, що звідси витікають.

Чому презентуються саме Прикордонні війська? По-перше, військовими формуваннями (а все, що пов’язано з озброєним обмеженням прав і свобод громадян викликає в європейців зубний біль) вони давно вже є лише за формою і назвою. До речі, назва скоро зміниться: другий рік у Верховній Раді допрацьовується закон про створення Державної прикордонної служби (ДПС) і розглянути його у першому читанні є шанс ще у нинішнього складу народних обранців. Що ж до реформи, що пройшла у Прикордонних військах протягом 2000—2001 років, то на ній варто зупинитися детальніше, тим більше що про це й буде повідомлено представникам європейських держав.

На кордонах України зараз перетнулися інтереси злочинних організацій СНД і Південно- Східної Азії. Стрімке зростання кількості нелегальних мігрантів і сусідство з «гарячими» точками ближнього зарубіжжя змусили Держкомкордону вжити ряд заходів для посилення охорони наших кордонів. Тільки протягом останніх двох років відтворено, реформовано і додатково розгорнено майже 300 підрозділів, тобто щільність сил на північних, східних і південних кордонах країни збільшилася вдвічі. Результатом стало скорочення потоку міграції, що не контролюється. Для порівняння: у 1999 році прикордонниками затримано 14646 незаконних мігрантів, у 2000 р. — 5422, у 2001 р. — 4,5 тисячі. Минулого ж року Рада Європи визнала Україну лідером у протидії незаконному переміщенню людей.

Але внаслідок військової специфіки, яка до останнього часу переважала у Прикордонних військах, ефективно протистояти транснаціональній злочинності складно. Тому в Україні почався процес створення принципово нової правоохоронної структури спеціального призначення — Державної прикордонної служби, яка прямо буде підкорятися Президенту України. Їй буде надане право провести весь комплекс заходів щодо протидії порушникам прикордонного законодавства — від стягування адміністративного штрафу до передачі матеріалів до суду (досі цим займаються тільки СБУ і МВС). Загальна чисельність співробітників залишиться колишньою — 45 тисяч чоловік, але, на відміну від нинішніх Прикордонних військ, у ДПС буде 8 тисяч цивільних фахівців. Перехід від ПВУ до ДПС планується здійснити до 2005 року.

В минулому році прикордонники виконали 2,5 тисячі оперативних завдань, затримали 37 злочинців, 90 чоловік, що знаходилися у розшуку за підозрою у скоєнні злочину.

Учасники презентації у Брюсселі — держсекретар МЗС Олександр Чалий і керівництво Держкомкордону — висловлюють надію, що ЄС гідно оцінить зусилля України щодо протидії міжнародній злочинності на її території.

Сергій АСТАХОВ
Газета: 
Рубрика: