Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Радіти нічому

Київську вчительку Ніну Москаленко вже не звинувачують у побитті рейдера. Але відібрану власність віддавати ніхто не збирається
6 червня, 2014 - 12:26
НІНА МОСКАЛЕНКО

Минулого тижня «фейсбук»-спільнота радісно поширювала інформацію прес-служби прокуратури міста Києва: «Закрито кримінальне провадження стосовно Ніни Москаленко». У повідомленні, зокрема, йшлося: «У червні 2012 р. на подвір’я будинку жінки за адресою провул. Землянський,14 прийшло четверо невідомих, які почали без її дозволу вимірювати земельну ділянку. Між вчителькою та вказаними особами виникла суперечка, у ході якої тілесні ушкодження отримав 27-річний чоловік. За цим фактом стосовно Н.Москаленко було розпочато кримінальне провадження... У ході досудового розслідування проведено оцінку доказів, зібраних у зазначеному кримінальному провадженні, за результатами якої встановлено, що в діях Н. Москаленко був відсутній умисел на заподіяння тілесних ушкоджень потерпілому». Тож «за втручання прокурора міста Києва Миколи Герасимюка та прокуратури Печерського району слідчі столичного райуправління міліції закрили кримінальне провадження стосовно київської вчительки Ніни Москаленко» у зв’язку з «відсутністю в діях Н.  Москаленко складу злочину». Сама ж Ніна Іванівна (нагадаємо, про історію рейдерського захоплення її будинку, яке почалося ще у квітні 2012 року, «День» писав у №115 від 5 липня 2013 року) про зазначену постанову дізналася від... кореспондента «Дня». Тоді, схвильована радісною новиною, виснажена судовою тяганиною вчителька поспішила отримати інформацію від самих співробітників прокуратури.

А днями Ніна Іванівна, розібравшись у всіх новинах, пояснила «Дню» реальну суть зазначеної вище події. «Коли я прийшла до прокуратури, мене в коридорі зустрів новий прокурор Герасим’юк, який сказав: «Ну, Ніно Іванівно, напевно, вже ваші поневіряння закінчилися». Запитав: «Які у вас прохання?» А моє прохання одне: «Будь ласка, поверніть будинок». Спілкувалися ми десь півхвилини, потім мене прийняв заступник прокурора», — говорить Ніна Москаленко. «Мені урочисто потисли руку, вручили постанову про закриття кримінальної справи. Вчиталась у неї я вже на дворі і звернула увагу на формулювання щодо «відсутнього умислу» в моїх діях. Але ж цих дій взагалі не було! У нас є море доказів, свідків і таке інше. Я говорила з адвокатами, що цю справу знову можна відкрити будь-якої хвилини», — стверджує жінка. «І навіщо було так показово організовувати вручення постанови, яку можна надіслати просто листом?» — дивується вона.

З частиною будинку, яку у київської вчительки відібрали, насправді ситуація не змінилася на краще. Ніна Іванівна програє всі суди (щодо нововиявлених обставин у справі, щодо прийняття суддею неправомірних рішень), справу веде попередній склад суддів. Жінка зізнається, що не бачить просвітку в цій ситуації і вже ніхто не поспішає надати їй допомогу. «Я навіть не знаю, кому належить та частина, хоча і кілька разів давала запити — і в міліцію, і у відділ нерухомості. А будівля тріщить по всіх швах, її треба утеплювати, а коштів на це немає...»

Зв’язки впливових і нечистих на руку людей діють і далі, вважає вчителька. «Вельможні особи» псувати стосунки одне одному через якусь вчительку не будуть. Хоч і влада вже ніби нова... — резюмує Ніна Москаленко. — Але я все одно боротимуся далі й звертатимуся до всіх».

Ольга ХАРЧЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: