Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Скільки кроків від Кабміну до Верховної Ради?

Парламентська більшість намагається обговорити правила гри з Кабміном. Прихильники Ющенка – правила «пiд Ющенка»
17 березня, 2001 - 00:00

Пропозицію віце-спікера Верховної Ради України Віктора Медведчука підписати Кабінету Міністрів і парламентській більшості договір про співпрацю і взаємну відповідальність перейшло зi стану ідеї у стадію конкретного втілення. Експерти створили відповідний документ, обговорити який і зібралися в четвер представники більшості та уряду.

Передусім народні депутати задалися питанням — а що, власне, ми маємо намір підписати? Інтерес логічний, адже проект навіть не має назви. Поки що фігурують два варіанти: «Політичний договір» і «Меморандум». Спільна політична угода, як повідомив по закінченні засідання співголовуючий робочої групи з боку парламенту, віце-спікер Степан Гавриш, буде складатися з двох частин — документа про політичні принципи відносин і документа про конкретні зобов’язання сторін. Сторони також прийшли до думки про те, що угоду повинні підписати прем’єр-міністр і спікер в присутності Президента України.

За словами С.Гавриша, фракції і групи в понеділок повинні подати свої пропозиції про взаємні зобов’язання сторін, що, на думку віце-спікера, дозволить до кінця наступного тижня завершити роботу над документом, який надалі буде винесено на загальні збори більшості. На ці збори планується запросити Президента Леоніда Кучму і прем’єр-міністра Віктора Ющенка. Віце-спікер також підкреслив, що йдеться «про принципово нову політику відносин між урядом і парламентом» в рамках Конституції. С.Гавриш повідомив, що, як очікується, в документі повинен бути закріплений кадровий вплив парламенту на формування уряду, а також міститися зобов’язання Верховної Ради з першочергового прийняття законів, спрямованих на реформування всіх сфер суспільства.

Співголовуючий робочої групи з боку уряду, перший віце-прем’єр Юрій Єхануров охарактеризував дискусію як «досить конструктивну». Він також поділяє думку про необхідність підготовки до розгляду Верховною Радою законів про Кабінет Міністрів і про парламентську більшість та парламентську опозицію. На думку першого віце-прем’єра, їх підготовка «стане серйозною основою для підписання майбутнього спільного документа.

У той же час хід засідання показав, що деякі фракції мають свою думку на рахунок того, якою повинна бути угода. Також невідомо, скільки буде етапів підписання. Майже всі фракції більшості висловилися за двоступеневу процедуру. Спочатку — протокол про наміри (меморандум), потім — власне договір, докладний і грунтовний. Віктор Суслов, представник фракції «Яблуко», піддав проект критиці. З його слів, текст беззмістовний. Про серйозну доробку меморандуму, особливо в частині зобов’язань, говорили Михайло Ратушний (УНР) і Роман Безсмертний (НДП).

Поки що туманним залишається і механізм втілення положень договору в життя. Не менш туманним, як виявилося, бачиться народним депутатам і статус майбутньої угоди. Хтось бачить в ньому правовий акт, хтось — виключно політичний. Питання принципове, адже якщо документ політичний, то і відповідальність за порушення його пунктів — також. У такому випадку знімається питання про попереднє прийняття Верховною Радою України закону про парламентську більшість і опозицію, на чому наполягають фракції СДПУ(о) і «Відродження регіонів». Договір буде саме договором, а не правовим актом. До речі, «Відродження регіонів» висуває конкретні кадрові претензії до уряду відразу на декілька міністерств, повідомляє «Форум» (www.for- ua.com). «Ми заявили претензії на міністерства з надзвичайних ситуацій, екології, охорони здоров’я, а також на пости глав Фонду держмайна, «Укрнафти» і першого віце-прем’єра в уряді. Якщо ми рік були без влади, то дайте нам хоч трохи «покерувати», — заявив в четвер лідер «ВР» Олександр Волков. Як вже повідомляв «День», голова партії СДПУ(о) Віктор Медведчук заявив 12 березня, що його фракція не претендує на портфелі в уряді, але хотіла б змінити губернаторів у двох областях — Закарпатській і Чернівецькій.

Виступаючи на засіданні прес-клубу Асоціації працівників ЗМІ України, Віктор Ющенко повідомив учора, що політична угода між урядом і більшістю ВР буде підписана «без будь-яких початкових умов», які торкаються кадрових питань в уряді. Він також заявив, що уряд буде намагатися всіма можливими «ресурсами» забезпечити збереження більшості у Верховній Раді з усіма її «складностями». Він відзначив, що для влади «цілком зрозуміло, що для уряду наявність такої парламентської більшості «вигідна». Тому що тільки наявність цього політичного утворення в парламенті робить можливою ефективну роботу виконавчої влади, передусім уряду. І тільки при наявності політичної більшості, як зазначив прем’єр, надалі можна говорити про успішні результати 2001 року.

Але, судячи з усього, прем’єр-міністр намагається всіма «ресурсами» не стільки врятувати більшість, як залишитись при владі. Деякі праві партії, представлені в більшості ВР, також намагаються «врятувати» прем’єра. Саме так виглядає чергова акція підтримки В. Ющенка, ініційована партіями «Реформи і порядок», Народний Рух України, Український Народний Рух і Конгрес українських націоналістів, які планують зібрати на підтримку прем’єра сотні тисяч підписів українських громадян і звернутися з цією петицією до Президента і Верховної Ради. Партії не виключають можливості й інших форм підтримки прем’єра у разі розгляду питання недовіри уряду, включаючи запрошення у Київ прибічників В.Ющенка в день засідання парламенту з цього питання.

З іншого боку, таку наполегливість з боку названих правих партій можна цілком пояснити і парламентськими виборами, що вже насуваються, і прагненням використати образ Ющенка як могутнього передвиборного «бренда». Це в разі відставки Ющенка. Якщо ж нинішній прем’єр втримається, то «своя людина» на чолі Кабміну також стане в пригоді — приватизація, бюджетний процес — заходи також багатообіцяючі. Цікаво, що саме Ющенко (поки, принаймні) публічно не визначився щодо акції співчуваючих партій. Напевно, їх лідери діють iз власної ініціативи...

ДО РЕЧI

Прем’єр-міністр України Віктор Ющенко вважає, що політичні сили, які розпалюють політичну кризу в країні, домагаються відставки глави уряду, щоб таким чином посилити свої фінансові та адміністративні ресурси на парламентських виборах 2002 року. Таку думку прем’єр висловив учора на засіданні прес-клубу Асоціації ЗМІ України, повідомляє Інтерфакс-Україна. Прем’єр переконаний у тому, що політичні сили, які ініціюють політичну кризу, «безумовно, зацікавлені в тому, щоб дестабілізація була грунтовною, щоб ця криза переросла в серйозну парламентську та урядову кризу». В.Ющенко висловив переконаність, що нинішня політична криза поки що не зачепила уряду. «Я переконаний, що уряд залишається бути стабільним остовом», — сказав він.

Наталія ТРОФІМОВА, «День», Лілія БРУДНИЦЬКА
Газета: 
Рубрика: