Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Спеціальний доповідач ООН вивчатиме ситуацію із токсичними відходами в Україні

16 січня, 2007 - 00:00

З 15 по 24 січня 2007 року в Україні з офіційним візитом перебуватиме спеціальний доповідач ООН з питань шкідливого впливу незаконного перевезення та скидання токсичних та небезпечних продуктів та відходів на реалізацію прав людини, кандидат політичних наук Oкечукву Ібеану. Програму перебування спеціального репортера в Україні готують представники Програми розвитку ООН в Україні та Міністерства охорони навколишнього середовища.

Метою візиту спеціального доповідача є можливість на місці вивчити ситуації щодо незаконного перевезення токсичних та небезпечних продуктів та відходів та їх впливу на реалізацію прав людини — включаючи право на життя, на здоров'я та інші права людини, передбачені Загальною декларацією прав людини та іншими міжнародними інструментами (такі, як право на чисту воду, їжу, належне житло та безпечні для життя і здоров'я умови праці). Спеціальний репортер, окрім Києва, відвідає Львівську та Закарпатські області, де ознайомиться із ситуацією, спілкуватиметься із постраждалими мешканцями.

Нагадаємо, що впродовж 1999— 2005 років на територію Закарпаття угорською кампанією Eltex було завезено 1500 тон токсичного преміксу та близько 25 тис. кислих гудронів (залишків продуктів нафтопереробки) на Львівщину — угорською компанією «МОЛ».

Наприкінці жовтня 2006 року Посольство України в Угорщині надіслало ноту Міністерству закордонних справ Угорщини про невідкладний початок переговорів щодо повернення гудронів із Львівщини назад в Угорщину. Також в грудні 2006 року під час Першої Конференції Сторін Карпатської конвенції міністр довкілля Угорщини Міклош Персаний на запитання українських журналістів — яка офіційна позиція міністерства екології Угорщини щодо ситуації із перетворення України в полігон для токсичних відходів Угорщини? — відповів: «Коли ми дізналися про ситуацію, я наказав розпочати розслідування. Як тільки результати розслідування будуть відомі, то угорська сторона повідомить українську про них. Ми відкриті для консультацій між професіоналами обох сторін. Владні структури, які піклуються питаннями довкілля як в Угорщині, так і в Україні, мають зробити відповідні кроки, які знаходяться в межах чинного законодавства. Я мав розмову з міністром Джарти і запропонував йому організувати угорсько-українську зустріч з питань довкілля, щоб вирішити ці питання та інші. І ми домовились провести двосторонню зустріч на початку 2007 року».

Отож, цей візит високоповажного доповідача стане черговим поштовхом до вирішення наболілого питання. Також дасть можливість вивчити поточні питання та тенденції щодо перевезення токсичних відходів. За результатами свого візиту спеціальний доповідач підготує та подасть до Ради з питань прав людини доповідь, котра міститиме опис та аналіз обговорень, які провів доповідач під час свого візиту, а також рекомендації відповідальним учасникам процесу, включаючи уряд України та міжнародні організації. Перед остаточним поданням проект доповіді буде надано уряду України для надання своїх коментарів.

Мандат, наданий пану Ібеану ООН, вимагає від нього проведення, — у консультації з відповідними органами та організаціями ООН та секретаріатами відповідних міжнародних конвенцій — глобального та всеохоплюючого дослідження існуючих проблем, нових тенденцій та можливих рішень щодо незаконного перевезення та видалення токсичних та небезпечних продуктів та відходів, надаючи конкретні рекомендації та пропозиції щодо належних заходів контролю, зменшення та усунення цих явищ. Спеціальному доповідачу також пропонується включити до доповіді інформацію щодо:

a) осіб, котрі загинули, були скалічені чи іншим чином травмовані у країнах, що розвиваються, через незаконне перевезення та видалення токсичних та небезпечних продуктів та відходів;

б) питання безкарності осіб, які вчиняють такі злочини.

Також варто згадати, що Генеральна прокуратура України вже визнала премікс — токсичним та першого (найвищого класу) небезпеки і передала справу на розслідування в СБУ. Також Україна вже витратила близько одного млн. доларів, щоб частково вирішити ситуацію із токсичним преміксом на Закарпатті.

ДОВIДКА «Дня»

В Україні близько 500 пунктів пропуску через державні кордони і не кожен із них має необхідне обладнання для ідентифікації речовин.

Гудрони — це шкідливі залишки нафтопереробки, до хімічного складу яких входять токсичні речовини, важкі метали та інші небезпечні сполуки, які спричиняють у людини алергію, розвиток ракових клітин та інше.

Премікс — в даному випадку назву «премікс» ( а це попередньо підготовлена суміш) міжнародні ділки обрали, щоб приховати справжній склад «преміксу», який містив близько 35 видів різних небезпечних відходів, які утворюють суміш, визнану першим класом небезпеки. Серед токсичних та небезпечних речовин — в преміксі знайдено свинець, азбест, алюміній, нікель, хром, мідь.

КОМЕНТАР

Дмитро СКРИЛЬНІКОВ, адвокат «Бюро екологічних розслідувань»:

— Я думаю, що під різним вигляд ом в Україну продовжують ввозитись різного роду відходи від використаних шин, — електронного брухту до токсичних виробничих відходів. Система попередження та контролю за ввозом небезпечних відходів та речовин, на мій погляд, потребує докорінних змін та суттєвого вдосконалення. Було б доцільно на час, поки Україна не може належним чином забезпечити контроль за ввезенням і утилізацією небезпечних відходів, відновити заборону (мораторій на ввезення певних видів небезпечних відходів як це було з 1993 до 2000 р.). Такий мораторій на ввезення в Україну більшості небезпечних відходів був впроваджений Постановою Верховної Ради України «Про впорядкування ввезення (транзиту) на територію України відходів і вторинної сировини» у 1993 році та проіснував до 1 вересня 2000 року.

Ганна ГОПКО, спеціально для «Дня»
Газета: 
Рубрика: