Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Тільки для «білих»

ПДВ багато хто хоче повернути
9 грудня, 2003 - 00:00

Податок на додану вартість — предмет постійних дискусій в уряді, парламенті й привід для докорів з боку міжнародних фінансових організацій. Міністри, депутати та підприємці готові безкінечно сперечатися про його ставку, про те, кого повністю або частково звільнити від його сплати. А проблема неповернення податку на додану вартість (ПДВ) експортерам через свої масштаби давно переросла кордони Україна. На необхідності якнайшвидшого повернення 6,5 млрд. гривень боргу наполягає Міжнародний валютний фонд, який через це в жовтні цього року ухвалив рішення не рекомендувати затверджувати угоду про «попереджувальний stand by» для України. А міжнародне рейтингове агентство Rating and Investment Information R&I, що два місяці тому підвищило рейтинг довгострокових позик України до «В+», серед негативних чинників розвитку країни нарівні з низькою оплатою податків і соціальних внесків, назвали й затримку компенсації з ПДВ.

Уряд намагається в різні способи зняти гостроту проблеми з поверненням ПДВ, пропонуючи реструктуризувати заборгованість або випустити на частину боргу державні облігації. Водночас деякі представники влади та депутатського корпусу намагаються укріпити свій політичний і фінансовий вплив.

Перший віце-прем’єр Микола Азаров передав у парламент проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України з питань оподаткування у зв’язку з ухваленням Закону України «Про державний бюджет України на 2004 рік», зареєстрованого під номером 4000-1. По-суті, головна мета цього законопроекту — перейти на нові правила відшкодування ПДВ, завдяки яким Державна податкова адміністрація залишається «не при справах», а центр прийняття рішень щодо повернення ПДВ переноситься в Казначейство, контрольоване Мінфіном, — була помічена депутатами, які завалили законопроект.

При підготовці до повторного другого читання (воно може відбутися 9 грудня) парламентський комітет з питань фінансів і банківської діяльності грунтовно відкоригував первинну версію. Зокрема, профільний комітет скористався можливістю сказати своє слово в цій сфері та вніс низку поправок, через які Мінфін, схоже, тепер ледь впізнає своє дітище. Зокрема, в законопроекті було записане нове визначення. Згідно з ним, «добросовісні платники податків» дістають право на відшкодування ПДВ за спрощеною процедурою й без зволікання. Критерії ж, за якими бажаючих отримати назад сплачений ПДВ, ділитимуть на хороших і поганих, буде встановлювати уряд за узгодженням з профільним парламентський комітет (членом якого є пан Терьохін).

Прийняття законопроекту №4000-1 у нинішньому вигляді призведе до появи в Україні ще одного головного суб’єкта економічної політики — парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності, який братиме участь у перерозподілі грошових потоків шляхом визначення благонадійних і неблагонадійних експортерів. Більш того, якщо раніше вибірковість у поверненні ПДВ (найбільшим пріоритетом у цьому плані користується чорна металургія, якій за вісім місяців повернуто 2,2 млрд. гривень, а загалом до відшкодування було заявлено 2,1 млрд. гривень, при цьому 1,7 млрд. було віддано грошима) була постійним об’єктом для критики уряду, то тепер уся ця практика є нормою закону. Крім того, через відсутність чітких критеріїв «добросовісного платника податків» процедура повернення ПДВ стає повністю непрозорою, зрозумілою лише особливо наближеним до уряду або до парламентського комітету з питань фінансів.

Навряд чи такий крок уряду припаде до душі експортерам. Не в захваті будуть також міжнародні фінансові організації. Вони занепокоєні не тільки проблемою повернення ПДВ, а й прозорістю процедур прийняття владних рішень в Україні.

Дмитро АСТАХОВ
Газета: 
Рубрика: