За останні кілька років депутати завдали своїми законопроектами набагато більше збитків виноробній галузі, ніж природні катаклізми, — таку думку українських виробників вина озвучив голова правління ЗАТ «Вікторія» Владислав Плешивцев. Причиною настільки відвертого висловлювання стало нещодавнє винесення на друге читання Верховною Радою законопроекту під номером 3004, який, як вважають винороби, є дискримінаційним по відношенню до них. Як каже голова наглядової ради ВАТ «Чорноморська перлина» Денис Фудашкін, документ загалом-то декларує хорошу мету: боротьбу з нелегальним виробництвом лiкеро- горілчаної продукцiї Але насправді йдеться про істотне підвищення ставок акцизу на виноробну продукцію. Й уловити взаємозв’язок між першим і другим, на думку фахівців, украй важко.
Статистика за 2003-й свідчить, що стан галузі постійно гіршає. Так, наприклад, випуск продукції виноробів скоротився на 3%, тоді як зростання виробництва лікеро-горілчаної становило 33%, коньяку — 12%. Дані другої половини минулого року ще невтішніші: випуск продукції виноробної галузі завдяки змінам до оподаткування скоротився на 36%. Отже, обсяг виробництва вина становив 15,4 млн. дал, коньяків — 1,6 млн. дал, лікеро-горілчаних виробів 33,4 млн. дал.
Нині законопроект №3004 передбачає чергове підвищення ставки акцизного збору: на напівсолодкі та напівсухі вина в 3,7 разу, на кріплені — приблизно в вісім разів. Подальше скорочення обсягів виробництва через підвищення акцизу на спирт у цьому випадку може досягнути 60% (з урахуванням того, що вина з доданням спирту становлять 60- 70% вироблюваних в Україні). Природно, пророкуватимуть фахівці, недовироблений обсяг заповнить імпортована продукція: хоч що не кажи, але споживач, який віддає перевагу саме вину, в країні вже з’явився.
Передбачили парламентарії також і встановлення квоти на етиловий спирт — у розмірі 1 млн. 200 тис. декалітрів. У 2002-му, коли були відсутні які-небудь обмеження, тільки сфера виноградарства та виноробства спожила його в об’ємі 1 млн. 700 тис. дал: у цій статистиці до того ж не враховане виготовлення плодово-ягідних вин і вермуту. Розподіляти етиловий спирт доручено експертно-кваліфікаційній комісії, яка, «по суті, є громадським органом і не несе жодної юридичної відповідальності»: їй при цьому вирішувати, яку кількість сировини отримає медицина, виноробна галузь, хімічна або парфумерна промисловість. За твердженням виробників вина, в складі комісії — три виробника міцних алкогольних напоїв і жодного представника вищезгаданих галузей, що також наводить на певні роздуми. Та й загалом, Закон України «Про захист економічної конкуренції», «будь-які дії, спрямовані на централізований розподіл товарів, а також розподіл ринків між суб’єктами господарювання за принципом закупівлі товарів» розглядає як антиконкурентні дії органів влади, відзначають учасники прес-конференції.
Передбачає законопроект і те, що етиловий спирт, який перевищує квоту, відвантажуватимуть підприємствам після сплати акцизного збору в розмірі 16 гривень за літр. По- перше, це порушує принципи встановлення акцизного збору: виходить, що його потрібно сплатити двічі, кажуть представники Асоціації «Виноградарі та винороби України». По-друге, «винні» підприємства просто відмовляться брати сировину за такою ставкою, про що свідчать і результати минулого року: близько 50 виноробних господарств і після тих податкових нововведень перебувають у кризі. Є, за твердженням виноробів, і ще один цікавий момент: якщо більшість галузей, які використовують спирт, отримують його за фактом видачі банку векселя (в іншому випадку спиртозавод не має права надати підприємству свою продукцію), то лікеро-горілчана сфера навпаки: спочатку отримує товар. І не факт, що після цього вексель буде надано. Говорити про ефективність боротьби з тіньовим алкоголем у такому випадку надто складно, говорить Д. Фудашкін.
У разі схвалення законопроекту не забариться й заборона на використання промисловістю гібридних сортів винограду. Такі сорти — не український винахід: свого часу, наприклад, саме вони врятували Францію від філоксери, зазначає Д. Фудашкiн. Про ефективність їхнього використання говорить і висновок державного, до речі, Інституту виноградарства та вина «Магарач»: створення нових сортів методом гібридизації забезпечує підвищення якості та врожайності винограду, його морозостійкості. Завтра Україні доведеться пустити під сокиру 30% виноградників: саме стільки зайнято в нас під гібридні сорти. Відповідно, вся продукція, зроблена на основі такого винограду, фактично стане нелегітимною.
Кажуть і про соціальний аспект: нововведення призведуть до того, що близько 200 тисяч осіб (усього в цій сфері працює приблизно 3 млн.) доведеться скоротити. В жодній іншій сільськогосподарській галузі не можна задіяти стільки людей, де робота, крім того, триває 11 місяців на рік, відзначає Д. Фудашкін.