Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Верховна Рада проти банків

Чому новий законопроект уже охрестили в бізнесових колах антиукраїнським?
11 січня, 2011 - 00:00

Верховна Рада України 13 січня 2011 року вчергове виноситиме на розгляд законопроект №0884 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо регулювання діяльності банків)», який у бізнесових й банківських кругах вже охрестили антиукраїнським.

Завдяки спільним зусиллям банківської спільноти вдалося тричі відкласти розгляд цього законопроекту в ІІ читанні. За словами президента Асоціації українських банків Олександра Сугоняко, його норми несуть руйнівні виклики для банківської системи України.

В АУБ переконані, що дискримінаційні норми законопроекту № 0884 негативно позначаться на дотриманні конкуренції на ринку банківських послуг, матимуть нищівні наслідки для сегмента «малих» та «середніх» банків, а також збільшать концентрацію фінансових ризиків. «Наразі лише 50 із майже 180 українських банків мають капітал більше 500 млн. грн. Беручи до уваги поточну ситуацію та практику, можна припустити, що сума у 500 млн. грн. (більше 45 млн. євро) буде вимагатися регуляторними органами як мінімальна вимога до капіталу для вже існуючих банків. Зараз регулятор (Постанова №273) вже вимагає, щоб існуючі банки підвищили мінімальний розмір регулятивного капіталу до 120 млн. грн., тобто регулятор вже вимагає більше, ніж встановлений Законом «Про банки і банківську діяльність» мінімальний статутний капітал у розмірі 75 млн. грн.», — каже Сугоняко.

Підготовлений законопроект не відповідає Європейському банківському законодавству, оскільки не передбачає гарантій на продовження діяльності для раніше створених банків у разі підвищення вимог до статутного капіталу для новостворених банків та отримання банківської ліцензії.

Згідно з висновком Головного юридичного управління Верховної Ради України, законопроект не може бути прийнятий навіть з технічних причин, оскільки містить грубі порушення статті 116 регламенту Верховної Ради України. Зокрема, проектом закону пропонується внести законодавчі зміни у другому читанні, які не були предметом вивчення при розгляді проекту в першому читанні. З цієї причини, на переконання парламентських юристів, вони повинні бути виключені з проекту закону. За їхнім висновком, законопроект потребує обов’язкового доопрацювання з урахуванням правил законодавчої техніки та нормопроектування.

Про неможливість ухвалення законопроекту в чинній редакції наголосив й віце-спікер Адам Мартинюк під час пленарного засідання парламенту, посилаючись на порушення регламентних норм: «Напевно, у зв’язку з тим, що цьому закону років шість, коли його готували до другого читання, абсолютно переступили 116 статтю. Якщо я не помиляюсь, понад 20 поправок сюди внесли таких, які не мають відношення до цього законопроекту», — ідеться в стенограмі Верховної Ради від 14 грудня 2010 року.

Нагадаємо, АУБ та УКБС виступили зі спільною заявою, у якій разом звернулися до Президента України, голови Верховної Ради України, керівництва Національного банку України та уряду, народних депутатів України із закликом припинити політику дискримінації малих і середніх банків та відхилити згаданий законопроект.

Як відомо, законопроект №0884 був знятий з розгляду 14 грудня, оскільки суперечив вимогам статті 116 регламенту Верховної Ради України. Про це неодноразово наголошувала Асоціація українських банків у своїх листах до народних депутатів України. Прийнявши до уваги зауваження АУБ, згаданий законопроект парламентом було повернуто на доопрацювання у профільному Комітеті з питань фінансів і банківської діяльності. Розгляд законопроекту №0884, запланований на 23 грудня, також не відбувся через відсутність доопрацьованої таблиці пропозицій до ІІ читання. Проте вже 13 січня 2011 року він знову винесений на розгляд парламентом без належного доопрацювання.

Сергій ШУМИЛО, журналіст
Газета: 
Рубрика: