Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ВИБОРИ У РЕГIОНАХ

2 листопада, 2004 - 00:00
«НАВЧАННЯ» ГОЛОСУВАННЮ / ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА / «День» СТАРАННИЙ, РЕТЕЛЬНИЙ ВІДБІР ФОТО РЕЙТЕР САМ. БЕЗ КОМАНДИ ФОТО РЕЙТЕР

Спостерігачі з Донецька... сподобалися

Львів’яни, які всю ніч не виключали телевізора, із подивом дивилися один на одного, коли з екрану лунало, що на Львівщині ситуація накалилася до нестями. До найсерйозніших ситуацій хіба що можна було віднести відключення електроенергії на кількох Сихівських дільницях, із якими швидко впоралися, а якщо ні, то запалили свічки і продовжували роботу.

Про що ж можна сказати із впевненістю — львів’яни виявили величезну активність. Вже зранку йшли на дільниці святково вбрані, з дітьми. Всюди панувала урочиста атмосфера, чи не кожен намагався виявити пильність. Особливо, коли вже йшов підрахунок голосів. Біля приміщень дільниць увесь час стояли натовпи. Але що є особливо показовим — люди намагалися діяти в рамках закону, вперше масово йшли до суду. До кожного районного суду зверталося не менше 50 громадян на годину. До Дрогобицького — 200 осіб, до Личаківського районного суду міста Львова — 89. Домагалися права голосувати, звертали увагу на порушення.

За підрахунками Комітету виборців України на Львівщину приїхало біля 3,5 тисяч спостерігачів із Донеччини та 650 іноземних спостерігачів. Чесно кажучи, у Львові чекали зі Сходу на бритоголових бойовиків, а коли побачили молодих жінок, середнього віку чоловіків із легким переляком в очах, то «відтанули» і потягнули їх пити чай. Приїхали вчителі, дрібні підприємці, навіть безробітні. Їхали вони як на заклання, чекали на агресію, а зустріли їх дружньо. Сьогодні можна із впевненістю стверджувати, що більш патріотичної акції між двома регіонами України не було, повiдомляє Ірина ЄГОРОВА, «День».

Як не підтримати земляка?

«Можу відзначити, що 31 жовтня на території Донецької області зафіксовано безпрецедентну явку виборців (близько 80%), і при цьому число різного роду порушень було менше за звичайне в 2,5 разу», — заявив заступник начальника Донецького обласного УВС Володимир Генсицький на одній із «нічних» прес-конференцій донецького медіа-клубу виборців Донбасу «Вибори 2004».

Крім всякого роду чуток, було зареєстровано також декілька цілком реальних фактів. Так, наприклад, міліцією було зафіксовано випадок побиття журналіста «5 каналу», програми «Закрита зона» Сергія Скоробагатька. Журналіста було побито о 19.45 на виборчій дільниці № 55 виборчого округу № 41 Пролетарського району шахтарської столиці. Про випадок повідомив керівник телепроекту «Закрита зона» Володимир Ар’єв. За його словами, на виборчу дільницю, де працював С. Скоробагатько, увірвалися шестеро молодих людей і побили журналіста, завдавши йому ушкоджень різного ступеня складності. Крім того, вони відібрали у нього відеокамеру, касету і посвідчення особи. У даний момент обставини інциденту з’ясовуються.

І все ж, загалом, на думку В. Генсицького, Донбас в сенсі охорони правопорядку можна назвати, мабуть, найтихішим регіоном у всій Україні. Це ж підтверджує керівник Донецької обласної організації Комітету виборців України Сергій Ткаченко: «Якщо порівнювати з виборами 2002 року, де ми спостерігали і масові вкидання бюлетенів до урн, урни «рвали», усували з дільниці спостерігачів, то можна сказати, що таких грубих порушень на цих виборах нами не зафіксовано».

З усіх, хто прийшов на вибори, 2 млн. 900 тис. осіб (близько 80%) проголосували за Віктора Януковича, повiдомляє Ганна ХРИПУНКОВА, Донецьк.

Скотч і прозорість

Нинішні вибори Президента України, мабуть, запам’ятаються більшості дніпропетровських виборців як найбільш прозорі вибори в їхньому житті. Передусім тому, що сам процес голосування на кожній виборчій дільниці незмінно проходив під невсипущою і пильною увагою двох десятків спостерігачів, які стежили не лише за виборцями, членами виборчих комісій, але й, можливо, один за одним. На допомогу їм, з усіх кінців землі приїхали 75 міжнародних спостерігачів — від ОБСЄ і СНД, американських, канадських, ізраїльських партій, земляків з діаспори і навіть із далекої африканської країни Кот-д’Івуар, більш відомої як Берег Слонової Кістки, де, очевидно, турбуються за долю української демократії.

Так чи інакше, але для них не залишилася непоміченою та обставина, що близько 5% дніпропетровських виборців, які з’явилися виконати свій громадянський обов’язок, на велике здивування не знайшли своїх імен і прізвищ у виборчих списках. Більше того, з тих, хто все ж таки вирішив що б то не було скористатися виборчим правом, підступні чиновники в деяких випадках, за словами спостерігачів, норовили стягти за послуги судове мито.

Як повідомив журналістам голова обласної організації Комітету виборців України Олександр Сидоренко, «цвях» виборчого сезону — прозорі урни для голосування, на які українська скарбниця витратила чималі кошти, виявилися в ряді випадків досить низької якості і почали розвалюватися ще в процесі складання. У результаті нашим умільцям iз виборчих комісій, з метою забезпечення чесних прозорих виборів довелося зміцнювати скляні ящики не менш прозорим скотчем. За твердженнями представників КВУ, подібні прикрі факти було зафіксовано на виборчих дільницях 27 і 31 територіальних округів у Дніпропетровську та Кривому Розі і навіть знято на відеоплівку. Стан прозорих урн вселяв захисникам інтересів українських виборців такий неспокій, що вони висловлювали побоювання, як би ємності з бюлетенями не розвалилися, порушивши таємницю голосування. На щастя, подібного не трапилося, повiдомляє Вадим РИЖКОВ, «День».

Дільниця, суд, бюлетень...

Пошесть під назвою «помилки у списках виборців» не обминула й Житомир: 31 жовтня до територіальної виборчої комісії по виборчому округу №64 із заявами про включення в реєстр осіб, допущених до реалізації свого конституційного права, звернулось понад 1400 його жителів. Відвідавши міськраду, де розмістилася названа ТВК, автор цих рядків не міг позбавитися відчуття, що потрапив у розбурханий вулик, в якому, втім, гуділи не бджоли, а сотні людей. 68-річна Павлина Гуляницька рубала напрямки: «Скільки я живу на білому світі, таких виборів, такого неподобства не було», — і запевняла, що буде до кінця відстоювати своє право голосувати. Житомирянин Юрій Ратушинський, який 17 років живе із сім’єю в одному і тому ж будинку та неодноразово голосував, на цей раз «випав» із списків разом з домочадцями. Він вважає, що безлад у списках інспірований, але прийти на кілька днів раніше до дільничної комісії, щоб перевірити свій виборчий статус, не здогадався. Вже наступного дня секретар ТВК по названому округу Микола Дятел і член комісії Юрій Павлюк стверджували «Дню», що із задоволених заяв мешканців міста залишилось не забраними всього 80, але поручитися, що всі, хто отримав дозвіл на включення у виборчі списки, проголосували, не могли. Досвідчений голова дільничної комісії №27 обласного центру Анатолій Сергійчук, за плечима якого не одна виборча кампанія, бідкався «Дню», що можна було з успіхом використати списки на вибори 2002 року, лише трохи поправивши їх. А так тільки до дня виборів їм довелося виправити близько 260 помилок. Прихильники Віктора Ющенка вважають, що в області з причини названих недоліків їхній кандидат втратив кілька відсотків голосів. У свою чергу, команда прем’єра вважає, що вони не вплинули суттєвим чином на результати волевиявлення виборців. Причому в обох штабах відзначали, що на Житомирщині вибори обійшлися без серйозних ексцесів, повiдомляє Валерій КОСТЮКЕВИЧ, «День».

У Сумах спостерігали «журналісти»

Характерною рисою нинішніх виборів у Сумах була присутність на дільницях великої кількості бритоголових молодиків спортивної зовнішності зі значками Ліберальної партії, які називали себе спостерігачами від газет «Фрунзенець», «Діалог», «Суми і сумчани» та «Просто газети». Про жодного з цих «журналістів», яких на кожній дільниці перебувало по кілька осіб, представникам сумських ЗМІ досі було невідомо. Багато з них мали так звані «посвідчення», надруковані на поганому папері, без фотографії, з сумнівними підписами. За інформацією очевидців, «голуби» поводили себе агресивно, чинили психологічний тиск на інших спостерігачів та на виборців, вдавалися до погроз. За словами головного редактора газети «Фрунзенець» Ольги Нестеренко, жодного посвідчення на спостереження під час виборів вона не підписувала. Водночас головний редактор газети «Суми і сумчани» підтвердила, що підписала 92 посвідчення спостерігача від своєї газети, при цьому не пояснивши, чому більшість «кореспондентів» — неповнолітні юнаки й навіть не знають прізвища редактора, повiдомляє Алла АКІМЕНКО, Суми.

У списках не зазначенi

Вибори в Одеській області можна вважати такими, що відбулися. Так вважають у місцевих штабах основних кандидатів на посаду Президента. Загалом в області проголосувало понад 66% виборців. Найбільш активними виявилися мешканці північних районів і міста Іллічівська. У самій Одесі на виборчі дільниці прийшло трохи більше аніж 45% виборців.

Основною проблемою виявилися неправильно складені списки виборців. На ряді дільниць можливості проголосувати виявилися позбавленими від 20 до 50% виборців. Велика частина мешканців просто йшла додому ні з чим. Найбільш стійкі все ж домоглися ухвали районного суду й отримали можливість проголосувати.

Цього року Одеса стала єдиним містом в Україні, де на виборчій дільниці № 33 по 136 округу голосували безпритульні. Ініціатива цієї акції належить добродійному фонду «Дорога до дому», працівники якого за 1,5 місяці до виборів почали реєстрацію людей, у яких є паспорти, але немає прописки. Було складено список з 103 осіб, затверджений у міськвиконкомі. Однак за останній тиждень у фонді зареєструвалося ще 37 осіб. У результаті запрошення було виписано на 140 осіб. При цьому фахівці зазначали, що серед даного контингенту кількість тих, хто бажає голосувати, уп’ятеро більша, аніж серед звичайних мешканців, повiдомляє Олена АСТРАХОВИЧ, «День».

Газета: 
Рубрика: