Це запитання могло б видатися анекдотичним, якби не стосувалося здоров’я. Коли на черговій апаратній нараді в обласній держадміністрації заступник головного санітарного лікаря Наталія Янко перераховувала продукти, в яких міститься природний йод, і все це була для пересічного волинянина їжа екзотична (морська капуста, кальмари, інші морепродукти), хтось жартома запитав: «А сало може містити йод?» На що Наталя Вікторівна з посмішкою відповіла: «Може, якщо посипати йодованою сіллю!»
Напевно, спеціально для Волині й варто придумати щось на зразок «йодованого сала»: область випереджає всіх сусідів за ростом йодозалежних захворювань...
А між тим у Володимирі-Волинському припинили випуск йодованого молока: немає попиту (або нема інформації!). У Луцьку таке молоко надходить у лікарні та у вільний продаж лише два рази на місяць. Знамениту ж павлівську мінеральну воду «Йоданка» важко придбати навіть за великого бажання. Як сказав перший заступник голови Волинської облдержадміністрації Володимир Панчишин, «обсяги випуску «Йоданки» зростають з року в рік, її охоче беруть і в Київ, тільки не на Волинь!»
Уже навіть у сусідній Росії налагодили випуск йодованого хліба (йододобавки не впливають на смак і якість продукту), а Україна повторює слідом за одним iз чиновників від медицини: «Якби нам тільки біди, що з йодопрофілактикою!..» Нестача йоду в організмі через те, що його обмаль у воді, грунті, продуктах (і Волинь належить саме до таких регіонів) зумовлює багато захворювань. Від зниження інтелекту — до народження ідіотів (тобто виродження нації)... Від різноманітних зобів (дифузних, вузлових) — до раку щитовидної залози.
Коли заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Іван Грицюк та Наталія Янко представили учасникам апаратної наради статистичні матеріали, присутні були тихо шоковані... Доросле населення Волині в півтора-два рази частіше хворіє «на щитовидку», ніж решта українців. Дифузний зоб першого ступеня в наших дітей зустрічається в чотири рази частіше, ніж загалом по Україні. Дифузний зоб другого-третього ступенів у волинян зустрічається частіше в 5 разів, ніж у мешканців Львівщини, в 3,5 разу — ніж на Івано-Франківщині й Тернопільщині, в 3 рази — ніж у Чернівцях, і навіть рівненчани (куди ближче!) хворіють рідше...
На Волині, як свідчить статистика йодозалежних захворювань, лише три «чисті» райони: Шацький, Старовижівський і Рожищенський. Та лише один Іваничівський виділив з бюджету стовідсотково кошти на закупівлю антиструміну для профілактики серед школярів. Ще зо три райони купують цей медикамент відсотків на 3-7 до потреби... Інші не витратили ні копійки.
За розпорядженням першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Панчишина, у торговельних закладах має бути забезпечений асортиментний мінімум йодовмісних продуктів.
Та цей хороший захід приречений, якщо не буде належної пропаганди й профілактики з боку медиків. Хай люди й справді їдять сало, але посипають його йодованою сіллю — і вже хворобі буде поставлено хоч примітивний, та бар’єр...