Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Комічний дует у трагічних обставинах

У Львові відбулася прем’єра вистави «Емігранти» за п’єсою Славомира Мрожека
22 березня, 2019 - 11:46
ФОТО АНДРІЯ КУБ’ЯКА

Показ відбувся на Камерній сцені Національного театру імені М. Заньковецької (постановка режисера Вадима Сікорського, художник — Наталя Тарасенко)

«Емігранти» — одна з вершин творчості знаменитого польського драматурга-абсурдиста, автора понад 40 п’єс, які ставлять по цілому світу, Славомира Мрожека (1930— 2013 рр.). У полі зору глядача інтелектуал-філософ і простий роботяга, які виїхали за межі країни. Один — щоби отримати свободу, інший -заробити на гідне життя на батьківщині. Обидва живуть у вбогій кімнатці під сходами. Представники двох різних соціальних прошарків, діаметрально протилежних світоглядних позицій і навіть характерів вимушено опинилися на дуже щільній території і за одним столом...

— Це глибока і якісна література, —  каже Вадим СІКОРСЬКИЙ, а тема п’єси, написаної 45 років тому й досі актуальна: еміграція була, є і буде...І не потрібно факт переселення сприймати буквально. Людина, трапляється, від себе емігрує, бо хоче змінити те, що її не влаштовує на цій землі... Хтось — з біди, хтось — з потреби вирватися за межі кола. Я люблю Мрожека за те, що він неоднозначний, не розставляє крапок над «і», натомість пропонує поговорити про еміграцію як про широке і різнопланове поняття. Мені у цьому матеріал прекрасна форма, сюжет і  текст.

Вистава зроблена на один склад артистів: Василь Коржук (ХХ) та Юрій Хвостенко (АА). На думку Вадима Сікорського, саме вони склали цікаву творчу пару. Потрібно, щоби актори були психологічно сумісні, щоби однаково сприймали театр, щоби спроможні були виконувати надскладні завдання, щоби між ними не виникало непорозумінь.

...Дискусія заводить персонажів ХХ та АА на територію вічної суперечки про свободу і рабство. І це часом трагічна, часом кумедна розмова. На умовному рингу, довкола якого сидять глядачі, відбувається двобій — за життя, за свободу, одне проти одного, з обставинами і з самими собою...

Наступні покази «Емігрантів» відбудуться 21 і 24 березня.

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів
Газета: 
Рубрика: