Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Могилянка страйкує

Міносвіти відмовляється визнавати вибори президента у Києво-Могилянській академії
3 лютого, 2022 - 19:21
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Студенти Національного університету «Києво-Могилянська академія» утворили страйковий комітет, аби організовувати акції протесту. Усе через рішення міністра освіти і науки Сергія Шкарлета. Очільник МОН не визнає результати виборів президента академії, котрі відбулися 27 січня. До другого туру вийшли в.о. президента НаУКМА Олександра Гуменна та голова Національного агентства із забезпечення якості освіти (НАЗЯВО) Сергій Квіт. Останній отримав 235 голосів від виборців (52,80%), Олександра Гуменна — 191 голос (42,92%).

Однак Сергій Шкарлет замість наказу про призначення Квіта президентом Могилянки підготував наказ про перевибори. Причиною такого рішення міністр пояснює інцидент, що виник у день голосування на одній із виборчих дільниць. Невідомі особи викрали скриньку для голосування, котру згодом знайшла та повернула на дільницю поліція. Скринька була неушкодженою. А свідки події описують, що крадіжку вчинила група з 8-10 осіб у масках. Ще одну урну вони облили зеленкою. І саме через це Шкарлет відмовляється визнавати вибори дійсними.

Хоча за законом «Про вищу освіту» лише організаційний комітет з проведення виборів університету може визнати вибори дійсними чи ні. До того ж виборча комісія академії прийняла рішення щодо визнання виборів президента НаУКМА такими, що відбулися. Згодом експерти-правники підготували лист із обґрунтуванням такого рішення, а Вчена рада НаУКМА звернулася до Міносвіти з листом щодо визнання результатів виборів та проханням невідкладно розпочати процедуру призначення президентом Києво-Могилянської Академії Сергія Квіта.

Студентська спільнота, котра зараз готується до страйків (почати акції планується від сьогодні, 4 лютого), вважає наказ міністерства про призначення нового конкурсу на посаду президента НаУКМА «недотриманням чинного законодавства, наступом на університетську автономію та знеціненням академічних свобод». На підтримку могилянців виступив із заявою голова Верховної Ради Руслан Стефанчук. Він просить міністра освіти аргументувати рішення щодо призначення повторних виборів керівника НаУКМА.

«Не можу стояти осторонь майбутнього Національного університету «Києво-Могилянська академія». Я завжди був і залишаюсь прихильником університетського самоврядування, за яким тільки спільнота університету має право обирати собі очільника», — наголосив голова Верховної Ради. Також він звернувся до міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського та генерального прокурора Ірини Венедіктової взяти під контроль розслідування справи про викрадення скриньки для голосування.

У цій історії варто брати до уваги ще один момент. Етична комісія НАЗЯВО, котре очолював Квіт, виявила плагіат у наукових роботах Шкарлета. Також агентство заявляло про тиск з боку міністра та наміри повернути у вищу освіту порядки часів Дмитра Табачника. Тож декому історія з невизнаними виборами у Могилянці нагадує помсту. Навіть якщо це не так, то йдеться про втручання в університетське самоврядування, гарантоване законом.

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: