Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Вони – нищать. Ми – фіксуємо й обов’язково покараємо

«День» отримав відповідь Мінкульту на свій запит щодо руйнування російськими окупаційними військами культурних пам’яток на території України
25 квітня, 2022 - 17:13
ФОТО РЕЙТЕР

Ще на початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну, коли з’явилася інформація про можливе знищення окупантами робіт Марії Примаченко в іванківському музеї, «День» порушив питання, чи і як можна рятувати музейні фонди й пам’ятки культури (див. матеріал «Передусім – документування факту злочину»  від 28 лютого ц.р.) Тоді ж ми надіслали запит до Міністерства культури та інформаційної політики України з відповідними запитаннями.

І ось сьогодні, 25 квітня, отримали відповідь на нього. Там ідеться, що Міністерство опрацювало запит щоденної всеукраїнської газети «День» від 28.03.2022 (вхідний реєстраційний МКІП від 29.03.2022 № ЗМІ-151/22) – чомусь його зареєстрували на місяць пізніше, а можливо, це просто друкарська помилка – щодо руйнування російськими окупаційними військами культурних пам’яток на території України. «Діючи в межах повноважень, визначених Законом України «Про охорону культурної спадщини», Положенням про Міністерство культури та інформаційної політики України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2019 р. № 885», у листі за підписом т.в.о. державного секретаря Юрія ЛЕЩУКА МКІП повідомляє таке: «під час наступу російських військ у смт Іванків Київської області згорів історико-краєзнавчий музей, до складу колекції якого входило близько 20 творів української художниці Марії Примаченко. Водночас за наявною в розпорядженні МКІП інформацією частину робіт було врятовано.

Музейні фахівці по всій Україні зробили й продовжують робити все можливе для убезпечення колекцій українських музеїв.

Міністерство культури та інформаційної політики України просить журналістів та активістів утримуватись від поширення інформації про наявні способи захисту, вжиті музеями або місцевими мешканцями, місце перебування або переміщення музейних колекцій під час війни. Публікація або передача таких даних неперевіреним особам та організаціям наражає на небезпеку як людей, так і музейні предмети».

Також у міністерстві запевняють, що здійснюють постійний моніторинг ситуації щодо руйнування та нищення пам’яток культурної спадщини на території України та тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та вживають усіх невідкладних заходів з метою протидії та запобіганню такому руйнуванню.

«У зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та введення Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 воєнного стану в Україні виникла нагальна потреба в наданні культурним цінностям, розташованим на території України та Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, спеціального та посиленого захисту відповідного до Конвенції 1954 року та двох протоколів до неї (1954 та 1999 років).

На виконання положень статті 8 Конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту, статті 10 Другого протоколу до Конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту, а також міжнародних зобов`язань, взятих Україною за Конвенцією 1954 року, Міністерством культури та інформаційної політики України підготовлено та подано на розгляд Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) заявки на отримання посиленого та спеціального захисту об’єктам культурної спадщини, включеним до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та Попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО», – йдеться у відповіді МКІП.

Крім того, в листі інформують про створений міністерством ресурс для належного документування воєнних злочинів проти людяності та об’єктів культурної спадщини, вчинених російськими окупаційними військами на території України: https://culturecrimes.mkip.gov.ua . Нагадаємо, «День» писав про нього вже кілька разів, востаннє 11 квітня (див. статтю Олесі Шуткевич «Знищені, зруйновані, пошкоджені» ) «Матеріали можуть бути використані як докази для кримінального переслідування причетних до злочинів відповідно до українського законодавства у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі та спеціальному трибуналі після його створення, – нагадують у міністерстві й також надають трохи узагальнених даних: станом на 31 березня 2022 року МКІП зафіксовано 135 епізодів воєнних злочинів російських військ проти культурної спадщини України. Загалом унаслідок обстрілів окупантів руйнацій та пошкоджень зазнали 58 об’єктів культурної спадщини. Це пам’ятки архітектури та містобудування. Серед них 5 – це пам’ятки національного значення. Постраждали 25 цінних об’єктів історичної забудови – старовинних будівель другої половини ХІХ – початку ХХ ст., а також 10 пам’ятників – меморіальних стел або скульптур, пов’язаних з історичними подіями. Пошкоджено 12 музеїв та історико-архітектурних заповідників, 6 театрів і кінотеатрів, 5 бібліотек».

На жаль, злочини росіян у багатьох регіонах України тривають, тож завдання свідків – за можливості їх фіксувати й передавати інформацію в Міністерство культури та інформаційної політики.

Підготувала Ольга ХАРЧЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: