Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Боротьба з корупцією – «у тренді»

Коаліція регіональних громадських організацій щодо забезпечення контролю над використанням державних фінансів представила перший звіт
14 березня, 2016 - 19:44
МАЛЮНОК АНАТОЛІЯ КАЗАНСЬКОГО / З АРХІВУ «Дня», 1997 р.

Корупція залишається основною проблемою для бізнесу. Так уважають 2/3 зі 166 опитаних бізнесменів — членів Американської торговельної палати в Україні. На корупцію припадає 20% від суми державних закупівель в Україні, що еквівалентно 50 мільярдам гривень. Тим часом наприкінці минулого тижня на засіданні парламентського комітету з боротьби з корупцією народний депутат від партії «Воля» Юрій Дерев’янко звинуватив Державну фіскальну службу в тому, що вона саботує процес майнової люстрації, а це, на його думку, дискредитує саму ідею відсторонення корупціонерів від влади.

Але якщо на самій вершині української ієрархічної драбини корупція все ще живе досить спокійно, то цього не можна стверджувати про її низову ланку, що підім’яла під себе багато обласних і районних центрів, до яких руці правосуддя часом ще важче дотягнутися, ніж у столиці та найбільших українських містах. Схоже, за «провінційну» корупцію серйозно взялися або готуються це зробити громадські активісти. Минулої п’ятниці свій перший звіт представила журналістам Коаліція регіональних громадських організацій щодо забезпечення контролю над використанням державних фінансів, створена в семи областях України за допомогою Міжнародного центру перспективних досліджень за фінансової підтримки посольства Великобританії у Києві.

Активісти поступово набувають досвід і вчаться не ніяковіти перед корупціонерами. Володимир Рисенко, який представляє харківський антикорупційний центр, викрив схему закупівлі вугілля Слов’янської ТЕС («Донбасенерго») безпосередньо у «міністра вугілля» так званої ДНР на 155 мільйонів гривень за ціною втричі вищою за нормальну. Активіст звинувачує керівництво ТЕС у фінансуванні тероризму, а також в ухилянні від оподаткування на 38,5 мільйона гривень. Як не дивно, Генпрокуратура і СБУ свого часу зняли арешт з цього вугілля, завдяки чому кошти пішли через лінію розмежування.

Координатор громадської організації «Свідомі-Одеса» Юлія Іваненко викрила незвичайну аферу. Тендери на вивіз сміття, що проводилися кількома одеськими комунальними підприємствами, несподівано виграла телерадіокомпанія — ТОВ «ТВ-Серрус». Розслідування показало, що перемога цьому явному дилетанту у вивозі сміття дісталася завдяки антиконкурентним погодженим з іншими учасниками конкурсу діям. В результаті цього бюджет Одеси втратив понад 17,5 мільйона гривень, міське управління ЖКГ Іллічівська — 6,1 мільйона.

Громадський активіст з Херсона Олександр Савич установив, що начальник відділу обліку і розподілу житла міськради Марина Сластеніна не без особистої вигоди надала соціальні квартири, що призначалися учасникам АТО або сім’ям загиблих військовослужбовців, прокурору Херсонської області Богдану Поддубінському та судді Зої Ємленіновій. Ринкова вартість цього житла становить приблизно 1,4 мільйона гривень.

І знову в порушниках прокурор. Як з’ясувала активістка з Хмельницького Олена Береза, заступник прокурора області Роман Кахній підписав з директором ТОВ «Житлоплюс» Ярославом Бляхарським договір суперфіцію і передав ділянку, що належить прокуратурі, під будівництво чи то адміністративної будівлі, чи то торговельно-розважального центру. Як полюбляють писати у своїх документах прокурорські працівники, для цього була створена злочинна група з депутата міськради, керівництва департаменту архітектури і містобудування, управління Державної архітектурно-будівельної інспекції. У результаті була без конкурсу привласнена земельна ділянка в центрі міста. Активістка розповідає про невтішний фінал цього розслідування. Його матеріали були передані до Генеральної прокуратури, але заступник генпрокурора Віталій Касько, до якого вони потрапили, через тиждень після цього звільнився...

Десять типових корупційних схем виявив у Сквирській (Київська область) районній лікарні Григорій Іванченко (громадська організація «Центр експертизи політики»). І серед них найбільш цинічна — начебто закупівля ліків за рахунок бюджету протягом трьох останніх років на 1,6 мільйона гривень, тоді як фактично всі пацієнти забезпечували себе ними самостійно (не випадково він називає цю лікарню приватно-державною). А загалом учасники антикорупційної коаліції, створеної МЦПД у Львові, Одесі, Херсоні, Хмельницькому, Харкові, Івано-Франківську і Київській області, розкрили корупційних зловживань на 63 мільйони гривень.

Але, мабуть, ця сума — ще далеко не межа. Три громадські організації столичного регіону: «Центр політичних студій і аналітики», «Права людини», «Протидії використання корупційних схем у Київській області» — вирішили об’єднати зусилля для створення веб-платформи, яка буде спрямована на попередження корупції під час державних закупівель, допоможе активістам розкривати типові схеми (кажуть, їх сьогодні приблизно 70), використовувані корупціонерами. На цій платформі проводитимуться навчальні тренінги для активістів і журналістів, відповідатимуть на запитання. Більш того, вона буде сама кваліфікувати, які схеми можуть використовуватися при тих чи інших закупівлях, давати поради, як їм можна протидіяти.

Гліб Каневський, керівник відділу Центру політичних студій і аналітики, виділяє кілька негативних тенденцій, що ще існують на ринку публічних закупівель. Через системну економічну кризу бізнес утратив довіру до закупівель і тому просто не приходить на другорядні тендери, що проводяться в системі ЖКГ чи освіти на регіональному рівні — в тій же Київській області. Рівень конкуренції визначають лише два-три учасники. Але головна нинішня особливість, на думку Каневського, полягає в тому, що корупція з центрального рівня поступово перетікає в регіони. Адже в результаті децентралізації місцеві бюджети зараз отримали більше коштів. «Але торги на регіональних ринках залишаються terra incognita, хоча на них витрачаються десятки мільйонів гривень, — зазначає аналітик. — Їх поки що ніхто не контролює».

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: