Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чим зайнятий Антимонопольний комітет?

Сергій ЄРМІЛОВ: «Нафтогаз» і Кабмін — головні перешкоди для впровадження вільного ринку природного газу в Україні»
19 листопада, 2015 - 11:12

Коли Антимонопольний комітет України стане помітним чинником українських реформ? Шість місяців роботи його нового керівництва наразі не дали однозначної відповіді на це питання, хоча якісь спроби заявити про себе вже були. Так, комітет ще в серпні був стурбований ознаками завищення цін на нафтопродукти, побачивши в цьому ознаки антиконкурентних дій.

Можна сказати, що це був перший млинець... А надалі дії АМК стали менш системними. Минулого тижня Верховна Рада ухвалила закон про оприлюднення справ за дозволом на концентрацію і погоджені дії і про порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Ще один закон — про підвищення ефективності контролю за економічними концентраціями — прийнято в першому читанні. Він передбачає, що комітет повинен у обов’язковому порядку публікувати (протягом 30 днів з моменту прийняття) ухвалу за результатами своїх розслідувань. Окрім того, за основу ухвалено законопроект, який зобов’язує АМК давати підприємцям офіційні консультації в справах про концентрацію.

Отже, крига скресла. Але до справжньої весни ще далеко. Хоча в АМК з’явився активний помічник — громадська організація «Фонд розвитку конкуренції». Минулого тижня вона допомогла комітетові організувати дві значущі зустрічі з громадськістю. На них ішлося про розвиток прозорих взаємин Антимонопольного комітету України й бізнесу, а також про реформування енергетичного ринку країни. У резолюції останніх зборів, зокрема, наголошується, що ринок природного газу, який існує сьогодні, характеризується відсутністю вільної конкуренції, наявністю адміністративних обмежень у доступі на ринок постачальників і споживачів, невідповідністю європейським стандартам. На думку авторів резолюції, цей ринок є неефективним і створює погрози економічній і енергетичній безпеці країни, а отже, потребує негайного реформування.

Знає про неконкурентну ситуацію на цьому ринку і глава АМК Юрій Терентьєв. Відповідаючи на запитання «Дня», він сказав: «Негативні елементи ринку виникають через те, що великі компанії все ще мають надпотужну ринкову владу, а їхні стосунки зі споживачами викривлено і вони дають цим суб’єктам можливості для монопольних зловживань». «Ми маємо намір із цим боротися, і маємо підтримку в цьому колег з-за кордону. Вони готові присилати нам експертів для постійної роботи в комітеті, навчати наших працівників і допомагати нашим командам, які займаються конкретними справами».

«Виявляється, уряд, НАК «Нафтогаз України», НКРЕКП на сьогодні нічого не зробили для імплементації закону про ринок газу, який уже набрав чинності. Вони не збираються його впроваджувати, — їм це не потрібно, — сказав «Дню» за підсумками організованої фондом зустрічі з АМК член експертної ради Фонду розвитку конкуренції, колишній міністр енергетики Сергій Єрмілов, — вони й далі зволікатимуть — їм подобається таке життя. «Нафтогаз» і Кабінет Міністрів сьогодні — головні перешкоди для впровадження вільного ринку природного газу в Україні. І вони будуть цьому всіляко чинити опір».

«Що НАК «Нафтогаз» — це неринкова структура всі знають, це всім зрозуміло, — продовжував Єрмілов. — Він користується шаленими преференціями з боку уряду. Торік ця компанія отримала 100 мільярдів гривень із бюджету, цього року — сорок, хоча в неї, якщо з неї виділяється «Укртрансгаз», залишається функція звичайного трейдера. Ми радимо: якщо ви хочете, щоб його дії були ефективними, прозорими і, можливо, давали ще й можливість заощадити трохи грошей споживачам і бюджету — проведіть конкурс. Всі знають: немає незамінних людей. І так само — немає і незамінних компаній. Можливо, хтось захоче взяти на себе ці функції за меншу плату, а може, й узагалі займеться цим, не вимагаючи бюджетного фінансування. І тоді ви заощадите 100 мільярдів для країни. Візьміть їх — ні, не хочуть».

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: