Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Цукор цьогоріч дорожчатиме... повільно

Фахівці прогнозують перевиробництво солодкого піску
16 листопада, 2016 - 11:18
ФОТО З АРХІВУ "Дня"

Незважаючи на збільшення собівартості виробництва цукру в поточному сезоні та реалізацію пілотного проекту Кабміну з відміни державного регулювання цін на соціальнозначущі продукти, ціни на цукор зростають повільніше ніж минулого року.

«Якщо порівнювати з минулим роком, то бачимо, що приріст оптово-відпускної ціни в поточному році значно менший, ніж минулоріч, хоча собівартість виробництва зросла. Відтак, в середньому оптово-відпускні ціни в вересні коливались у межах 12,5 —13,6 грн/кг, в жовтні — 12,8 — 14,1 грн/кг. Приріст у середньому склав 2,6%», — прокоментувала ситуацію Руслана БУТИЛО, керівник аналітичного відділу НАЦУ «Укрцукор».

Що стосується роздрібних цін, за даними НАЦУ «Укрцукор», ваговий цукор зріс в ціні в середньому на 5,4% за місяць, фасований — 1,1%. Серед основних причин: здорожчання енергоносіїв та девальвація національної валюти.

«Ціна не може зростати безмежно, оскільки умови диктує ринок і ми, зі свого боку, не можемо ставити вище того рівня, який може дозволити споживач. Цьогоріч, собівартість виробництва цукру висока, в середньому від 10 до 13 тис. грн/т, тому наявна ціна — більш ніж прийнятна», — коментує генеральний директор ТОВ «Юкрейніан Шугар Компані» Володимир ПАЛІЄНКО.

З огляду на те, що в світі збільшується дефіцит цукру та спостерігається значне зростання цін через неврожай в основних регіонах-виробниках — Індії та Бразилії, в Україні прогнозується перевиробництво солодкого піску, що стримує стрімкий ріст цін та дає шанс наростити експортні можливості вітчизняних виробників.

«Сьогодні ціни на цукор ростуть і цьому є об’єктивне пояснення: глобально в світі — дефіцит цукру, тому ми оптимістично дивимося на ціни в найближчі кілька кварталів. До літа наступного року ціна на світовому ринку буде досить високою», — прокоментував генеральний директор агрохолдингу «Астарта» Віктор Іванчик у ході конференції для інвесторів.

Станом на 14 листопада в Україні виготовлено 1,4 млн т цукру з 9,3 млн т цукрових буряків. Сезон розпочали 42 цукрових заводи. Щодоби виробляється 20,6 тис. т цукру за середнього виходу 14,88%.

Алла ДУБРОВИК-РОХОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: