Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Два погляди на хорошу ідею

У відповідь на критику системи адміністрування ПДВ, глава ДФС заявляє, що маніпулювати нею неможливо
18 серпня, 2015 - 11:15

Місяць тому, 16 липня, Верховна Рада ухвалила закон про вдосконалення електронного адміністрування податку на додану вартість. Чи виправдав цей документ надії (у ньому було враховано деякі зауваження технічного характеру), що покладалися на нього, або, навпаки, реалізував загрози, які вбачав у ньому багато хто з представників українського бізнесу?

БЕЗ ПОДАТКУ І... РЕНТАБЕЛЬНОСТІ

Глава Державної фіскальної служби Роман НАСІРОВ відзначає, що система електронного адміністрування ПДВ працює вже шість місяців (з урахуванням тестового режиму), а останні 10 днів — зі змінами, внесеними законом від 16 липня. «Нам важливо до жовтня-листопада, вважатимемо до кінця цього року, — говорить він, — реально вичистити увесь незрозумілий податковий кредит, що існував в системі». Як обіцяє глава фіскальної служби. найбільшим досягненням буде те, що в результаті стане можливим «драматичне» скорочення кількості перевірок бізнесу. «Тому що в абсолютній більшості вони проводилися з приводу операцій із контрагентами, які були незрозумілі», — пояснює він.

«Частина бізнесу сьогодні банально не має рентабельності, й тому не сплачує ПДВ. Однак кладе ці суми не собі до кишені, а витрачає їх, фактично на зарплату, — підкреслює народний депутат (БПП) Олександр КІРШ. — І якщо її змусити сплачувати ПДВ, що, безумовно, справедливо, то зарплати вони платити не зможуть, що вже не так добре. Тому що впаде зайнятість і кількість товарів. Якщо наші оцінки є правильними, що таких підприємств у країні понад 40%, то буде зафіксовано й падіння обігу, зростання безробіття, падіння зарплат у працівників, що залишилися тощо».

«ТАКАЯ КОРОВА НУЖНА САМОМУ»

Великим знавцем деталей системи електронного адміністрування ПДВ та віце-президентом УСПП є Юлія ДРОГОВОЗ. Але вона говорить не від себе, а від 78 опитаних підприємств. Серед наслідків використання електронного адміністрування платники податків відзначають призупинення діяльності, затримки у виплаті заробітної плати, невчасну сплату податків, штрафи від контрагентів, борги постачальникам, скорочення штату, падіння реалізації, борги за постачену ними продукцію або послуги.

«Це все одно, що віддати на м’ясо корову, яка дає багато молока. М’ясо піде, однак потім доведеться щодня ходити на ринок за молоком», — відзначає Дроговоз. Звертаючись до Насірова, вона говорить: «У липні ви отримали на спецрахунки і до бюджету величезні кошти. Але далі все йтиме за нисхідною. Це не реформа і не полегшення адміністрування. Окрім вимивання грошей підприємств, є й інші негативи. Податковий кредит за червень і липень виникає лише в серпні, що викликає розрив між зобов’язаннями, відповідно до декларування, і податковим кредитом. Але зобов’язання насправді штучні, вони не відповідають економічній ситуації на підприємстві й в економіці загалом».

ПОВЗ ФОРМУЛУ

«Таким чином, ви відзвітували, що у вас все чудово, — докоряє експерт главі ДФС, — але ми ж розуміємо, що це збільшення штучне, яке не ґрунтується на реальних економічних показниках. Але в цієї вашої «медалі» є інший бік. Липневі накладні пройшли повз формулу (основний елемент системи електронного адміністрування ПДВ), чим ви подвійно покарали покупців, які не тільки невчасно отримали податковий кредит, але й не можуть його суму включити у формулу. І бізнесу доведеться ще раз класти гроші на електронний рахунок. І це буде додаткове штучне відвернення (вимивання) обігових коштів підприємств, тобто подвійний негативний ефект».

Повз формулу, за словами Дроговоз, пройдуть і уточнені декларації, що подавалися в серпні. Якщо було зареєстровано податковий кредит, а підприємство знаходило там помилки й виправляло їх, то у формулу цим даним не потрапити. «Це призведе до того, — впевнена експерт, — що підприємства знову кластимуть гроші на електронний рахунок.  Дуже багато питань також із розрахунками коректувань». Вона цитує Насірова, який стверджував, що система електронного адміністрування бореться з корупцією, і стверджує: «Але ж «податкові ями» працюють». Насіров парирує: «Скажіть детальніше». «Адрес я не знаю, за руку нікого привести не можу, адже я ними не користуюся, — відповідає Дроговоз. — Я просто знаю, і підприємства про це говорять, що вони працюють, і в них є тарифи».

«МИ ВАМ ПИСАЛИ — ВІДПОВІДІ НЕМАЄ»

«Можу навести конкретний випадок, — не здається віце-президент. — Вам платник писав десь місяць тому — яка реакція не знаю, відповіді не отримали, але є вже махінації з (електронними) ключами. Це — одна зі схем, котра дозволяє існувати цим «ямам». У листі зазначалося, що це відбувалося до

1 липня, але ніщо не заважає використовувати таку схему й пізніше». «Й досі залишається проблемою перенесення негативних значень», — продовжує Дроговоз свою дискусію з Насіровим. Платник скаржиться, що на сьогоднішній ранок у формулу не було включено суму негативного значення, і тільки до обіду ця сума там з’явилася, але ж сьогодні вже 13 число, «а не восьме, як мало б бути» (підказує з місця сусід «Дня»).

«Можливо, ми десь і недопрацювали в поясненнях, у плані комунікацій. Ми детально переглянемо результати опитування, яке ви провели серед 78 компаній. Більшість цих питань вже порушувались. Але наступного тижня ми дамо розгорнутий аналіз і відповіді», — пообіцяв Насіров. Щодо можливості маніпулювання системою, то глава ДФС не стверджує, що такої можливості немає. Він запевняє, що впроваджена система адміністрування не має так званих дір, і це питання постійно моніториться, «й до цього часу у нас проблем немає», хоча теоретично вони все ж можливі.

ДЗВІНОК ГОЛОВНОМУ ФІСКАЛОВІ ВІТАЄТЬСЯ

Він також просить у всіх таких випадках звертатися до ДФС і навіть телефонувати особисто йому. Мало того, глава ДФС стверджує, що сьогодні виписати «податковій ямі» податкову накладну неможливо (!) і розповідає, що цього тижня була така спроба (на 43 мільярди гривень за 5 мільйонів тонн сої), але її відразу ж викрили. Щоправда, при цьому він не уточнив, як було здобуто цю перемогу — завдяки пильності податківців або у зв’язку з дурістю шахраїв. Вони не знали, що за весь минулий рік в Україні було зібрано лише 3,9 мільйона тонн цієї культури.

За словами Насірова, зараз податківці зупиняють 95% спроб «вирити» «податкову яму», а після внесення додаткових змін до Податкового кодексу, які буде представлено на розгляд урядові до жовтня, ефективність цієї роботи становитиме всі 100%. «У цьому ми розраховуємо й на допомогу сумлінних платників» податків, — говорить глава ДФС. Щодо припущень про можливе ручне втручання  до системи електронного адміністрування, то він упевнений, що це абсолютно неможливо. «Зрозумійте, — переконує податківець, — за місяць у системі реєструється 20 мільйонів накладних. Як можна втрутитися до цього автоматичного процесу? Маніпулювати ним неможливо. Одна компанія може за секунду реєструвати декілька своїх податкових накладних. Втручання, маніпулювання або щось інше — неможливі».

«Система або працює або не працює, — пояснює Насіров. — Але за підсумками майже шести тижнів ми бачимо її роботу. Реальні результати будуть наприкінці серпня, а великі — в жовтні. У нас хороші очікування. Відвернення обігових коштів підприємств бути не повинно. У вересні ми пропонуватимемо додатковий овердрафт за окремими критеріями, щоб стимулювати підприємства реального сектора економіки й не дати можливості шахраям  зареєструвати фіктивний податковий кредит».

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: