Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Компроміс знайдено

Чи повернеться НЗФ у держвласність?
15 лютого, 2006 - 00:00

Минулого тижня Верховна Рада внесла зміни в закон про перелік об’єктів державної власності, які не підлягають приватизації, додавши в цей список ВАТ «Нікопольський завод феросплавів» і закріпивши в держвласності пакет у розмірі 50% акцій статутного фонду підприємства. Український парламент також ухвалив постанову (відповідно до змін до Конституції, що набрали чинності в рамках політреформи, вона є обов’язковою для уряду) про невідкладні заходи з урегулювання ситуації навколо ВАТ «НЗФ», ввівши нею мораторій на приватизацію пакета акцій, що належить державі до прийняття відповідного рішення парламентом і розв’язання питання управління цими акціями в період дії вказаного мораторію.

І тут виникає певна колізія. 27 січня уряд України доручив ФДМ підготувати й подати на узгодження в Кабінет Міністрів умови конкурсу з продажу 50%+1 акція ВАТ «НЗФ», які повертаються в держвласність. Тепер це доручення нібито зависає. Проте не вирішені поки остаточно й питання, пов’язані з передачею державі пакету акцій НЗФ. Господарський суд Києва ще не розглянув прохання ФДМ внести зміни в порядок виконання постанови Київського апеляційного господарського суду від 25 липня і зобов’язати «Укрсоцбанк», що є охоронцем пакетів 25% і 25%+1 акцій ВАТ «НЗФ», списати ці акції з рахунку промислово-фінансового консорціуму «Придніпров’я» на рахунок ФДМ. У Фонді зазначають, що суд іще не повідомив ФДМ про дату засідання.

Тим часом глава Фонду держмайна Валентина Семенюк вітає рішення парламенту про включення ВАТ «Нікопольський завод феросплавів» у перелік підприємств, що не підлягають приватизації, і збирається просити Президента України Віктора Ющенка підписати цей закон. Як повідомляється в заяві В. Семенюк, опублікованій на сайті її відомства, «ФДМ залишився єдиним органом у державі, який досі не відступив від намірів повернути контрольний пакет акцій НЗФ у державну власність».

Голова Верховної Ради Володимир Литвин також вважає, що Нікопольський завод феросплавів має бути в державній власності. «Суд ухвалив остаточне рішення, що завод феросплавів було приватизовано незаконно. Я не беруся коментувати рішення суду, але його треба виконувати, — впевнений голова парламенту. — Але я підтримую позицію Верховної Ради, що це підприємство необхідно передати в держвласність».

Експерти вважають рішення Ради по НЗФ компромісним варіантом до остаточного розв’язання конфлікту. «Із урахуванням особливої конфліктності інтересів навколо НЗФ, залишити завод у державній власності було б найбільш оптимальним і компромісним варіантом», — говорить голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. При цьому він зазначає, що після виборів і формування нового уряду політика приватизації коректуватиметься.

Директор Центру соціальних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв вказує, що мораторій на приватизацію НЗФ є компромісним, але не оптимальним розв’язанням питання НЗФ. «На цьому етапі я б не поспішав перейти до розпродажів, але якщо так складеться, що НЗФ буде повернено в держвласність, я гадаю, що краще на його підставі створювати велике державне конкурентне підприємство, ніж перепродувати», — підкреслив Єрмолаєв.

Директор Міжнародного інституту приватизації, управління власністю й інвестиціями Олександр Рябченко вважає, що остаточне рішення про долю НЗФ прийме політична сила, яка переможе на виборах Ради. «Треба, щоб держава залишила поки контрольний пакет акцій у себе, при цьому в керівництві заводу мають бути як представники держави, так і представники груп «Інтерпайп» і «Приват», — відзначив Рябченко.

Ярослав ФІДЕНКО
Газета: 
Рубрика: