Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Лондон каже «ні»

Данкан ХЕЙМС: «Британія більше не буде «глобальною пральнею» для корупціонерів із усього світу»
27 листопада, 2018 - 18:26
ФОТО З САЙТА WIKIPEDIA.ORG

Вищий суд Лондона відпустив раніше заарештовану Заміру Гаджиєву, дружину екс-банкіра Джаханггіра Гаджиєва, щодо якої було розпочато перевірку Національним агентством з питань боротьби проти злочинності у Великобританії (Національне агентство з питань злочинності) під заставу в півмільйона фунтів стерлінгів.

Відповідно до умов застави, Гаджиєва зобов’язана щодня приходити у поліцейський відділок відзначатися і не має права виходити із свого будинку з 21.00 до 07.00. Крім того, рішенням суду у Гаджиєвої вилучено і передано на зберігання в поліцію паспорт.

Гаджиєва стала першою іноземкою, щодо якої було застосовано новий закон про боротьбу з відмиванням грошей у Великобританії. Це — новий захід, який дозволяє слідчим звернутися до суду з вимогою примусити іноземців, підозрюваних у корупції, довести, що джерела їхніх статків є законними. Досить тривалий час Великобританія була надзвичайно безпечним, а тому й популярним місцем для різного типу чиновників-корупціонерів, у тому числі з України. Ексклюзивні автомобілі, статусні курорти, лондонська нерухомість ба навіть «лондонські юристи» стали прекрасними інструментами інвестування «накраденого».

Та ж Заміра Гаджиєва за десять років витратила 16 мільйонів фунтів стерлінгів на покупки в лондонському універмазі Harrods. Лише за один візит до універмагу вона витратила понад 150 000 фунтів стерлінгів на ювелірні вироби Boucheron і Cartier. Її чоловік Джахангір Гаджиєв є колишнім головою Міжнародного банку Азербайджану. 2016 року його було засуджено до 15 років в’язниці. Сама Заміра Гаджиєва оголошена в міжнародний розшук Азербайджаном.

Уряд Великобританії переконаний, що новий, надзвичайно важливий пункт «Запит про необ’єктивне багатство» закону «Про злочинні доходи», який набрав чинності 30 вересня 2017 року, значно полегшує процес конфіскації майна, набутого злочинним шляхом.

До набрання чинності новим законодавством, у березні минулого року антикорупційна недержавна організація Transparency International встановила, що сума, на яку політики та держчиновники з підозрілими зв’язками придбали майно в Лондоні, склала 4,2 млрд фунтів стерлінгів (!).

2017 року, після публікації скандальної доповіді антикорупційної організації Transparency International Великобританії, в якій зазначено, що Британія опинилася «в самому серці» глобальної корупції та відмивання грошей, — директор з політики TI-UK Данкан Хеймс (Duncan Hames) заявив, що Великобританія мусить визнати, що вона має свої власні аналоги міжнародних фірм, які займаються відмиванням грошей, типу Appleby та Mossack Fonseca, і з якими пов’язані нещодавні офшорні скандали. Втім, вважає Хеймс, через Брекзит Великобританія має дати міжнародному співтовариству чіткий сигнал, що після виходу із ЄС вона не буде «глобальною пральнею для корупціонерів із усього світу».

І, здається, Хеймса таки почули. Чи ні? Про це — в ексклюзивному інтерв’ю «Дню» директора з політики TI-UK Данкана ХЕЙМСА.

2017 року Сполучене Королівство ухвалило Закон про злочинні доходи. Але NCA (Національне агентством з питань боротьби проти злочинності) лише тепер заявило, що воно буде активно застосовувати механізм ордера на статки нез’ясованого походження (UWO), у тому числі до багатих російських чиновників та екс-чиновників, які проживають на території Британії чи володіють тут майном. Чому чекали майже два роки? І що стало причиною теперішньої активізації?

— UWO було запроваджено у британське законодавство в законопроекті про кримінальні фінанси 2017 року. Це встановило дату початку використання їх станом на 31 січня 2018 року.

Вперше цим механізмом скористалися наприкінці лютого цього року, і це свідчить про те, що Національне агентство з питань боротьби зі злочинністю готувалося до початку ще раніше.

Шлях від збирання доказів через передачу справи до суду і, зрештою, відповідальне повернення активів товариствам, з яких вони були виведені, неминуче є тривалим.

Гаразд, можливо, тоді ви поясните, чому ЗМІ, зокрема британські, називають першою жертвою нового британського законодавства громадянку Азербайджану? До речі, яким чином триває хід справи Заміри Гаджиєвої?

— Так, справді, це перше використання UWO, яке застосовано до майна, що належить компаніям.

Влітку пані Гаджиєва оскаржувала в суді використання щодо неї UWO, заявляючи, що її чоловік не є політичною особою і його ув’язнення в Азербайджані не слід брати до уваги, оскільки воно було політично мотивованим. Позов було відхилено, і пані Гаджиєва тепер мусить пояснити, звідки в неї кошти на майно на суму у 22 мільйони фунтів. Цей випадок засвідчує, що UWO може бути застосовано проти громадян будь-яких країн, які мають нез’ясоване багатство тут, у Великобританії.

Як пересічні британці ставляться до цього процесу очищення британської економіки від «брудних грошей»?

— Великобританія прагне мати репутацію безпечного та чистого місця для ведення бізнесу, тому в інтересах британців — не бути притулком для брудних грошей. Міністри уряду нещодавно говорили про створення «ворожого середовища» для брудних грошей тут.

Чи є тиск інформаційної пропаганди, зокрема від впливових російських людей, що рішення і закон про кримінальні фінанси є помилкою для Великобританії?

— Судова система Великобританії не залежить від політичного втручання. Будь-які кримінальні чи цивільні справи виконуються за належним процесом і за можливості апеляції. Доказовий порядок повернення корумпованих активів є високим і вимагає багаторічного вивчення і збирання інформації.

Повноваження UWO надають владі Великобританії можливість отримати доступ до інформації, яку вони раніше не могли мати, й відкриває двері до відшкодування активів від осіб, які раніше мали би безкарність під парасолькою Британії.

За вашими підрахунками — я знаю, що Transparency International у Лондоні таке рахував, — які масштаби присутності «брудних грошей», зокрема із Росії, наявні у британській економіці? У якій сфері — банки, нерухомість і таке інше — їх найбільше?

— Наше дослідження визначило вартість майна у Великобританії, яке було придбано за непомірні кошти, на суму 4,4 мільярда доларів, і одна п’ята від цього належить особам із Росії. Ми також виявили понад 50 випадків відмивання грошей, у яких беруть участь британські компанії в розмірі 80 мільярдів фунтів стерлінгів — значна частина цих грошей надходила зі схем з російськими зв’язками, такими як, наприклад, крадіжка фонду Ермітажу та «російська пральня».

Поліція тут — Національне агентство із запобігання злочинності — вважає, що понад 100 мільярдів фунтів стерлінгів відмивається через Великобританію щорічно, тому ці активи, швидше за все, є лише верхівкою айсберга.

Алла ДУБРОВИК-РОХОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: