Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Місія «Анбандлінг»

Щоб підписати нову транзитну угоду, незалежний оператор ГТС мусить запрацювати до кінця року
16 жовтня, 2019 - 10:33

Днями уряд та «Нафтогаз» представили план так званого анбандлінгу — відокремлення ГТС й створення для управління «трубою» незалежного оператора. Процес має завершитися вже до кінця року — щоб встигнути домовитися про нову транзитну угоду з Росією. Часу замало, та іншого варіанту в нас немає, кажуть українські чиновники. Заради енергетичної безпеки країни обіцяють працювати в турбо-режимі.

Уже з наступного року українською ГТС управлятиме незалежний оператор. Усе — щоб відповідати європейським стандартам та укласти новий транзитний контракт із «Газпромом» на ринкових умовах. Новоствореного оператора ГТС передадуть у володіння державній компанії «Магістральні газопроводи України», яка підпорядковується Міністерству фінансів. Таким чином процеси транзит газу і його видобуток будуть відокремлені одне від одного.

«І тоді оператор української ГТС зможе виконати всі вимоги і стати повноцінною компанією, яка може відповідати європейському законодавству», — зазначив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

Та часу на анбандлінг небагато — мусимо встигнути до кінця року. Бо дія чинного транзитного контракту завершується в грудні 2019-го. І саме створення незалежного оператора ГТС — запорука успішних переговорів із «Газпромом». Провал анбандлінгу для «Газпрому» буде приводом відмовитися від нашої ГТС і припинити транзит.

«Нафтогаз» зі свого боку планує завершити всі підготовчі процеси для анбандлінгу вже до кінця листопада. Але далі для роботи нового оператора потрібно ще ухвалити низку законів і провести сертифікацію. Такі процедури зазвичай проводять як мінімум за кілька місяців. Однак нині доведеться прискоритися.

«У нас немає іншого виходу. Якщо ми не зможемо завершити анбандлінг правильно і коректно, Україна буде звинувачена в тому, що в усіх потенційних проблемах наступної зими винні саме ми, — пояснює Андрій Коболєв. — У нас немає чотирьох місяців. Ми повинні отримати повністю сертифікованого, повністю юридично коректно оформленого оператора до кінця цього року».

Уряд і «Нафтогаз» роблять усе можливе, щоб не дати росіянам приводу не підписати новий контракт. До кінця року новий оператор має отримати всі сертифікати, а парламент — ухвалити необхідні закони, обіцяє міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель.

«У цьому процесі Україна не може програти. І ми не програємо! — каже урядовець. — Усі працюють в рамках єдиної команди і до кінця року ми зробимо все для того, щоб забезпечити успішність цього процесу».

Провести сертифікацію нового оператора ГТС має незалежний регулятор — Національна комісія, що здійснює державне регулювання в галузях енергетики та комунальних послуг. Однак Комісія нині в центрі скандалу через неповний склад: для важливих рішень може забракнути кворуму. Та голова НКРЕКП — Оксана Кривенко — запевняє: процес анбандлінгу регулятор не зірве.

«Нашими внутрішніми документами передбачений розгляд подання в межах чотирьох місяців. Але, я сподіваюся, ми зможемо зробити це в коротший термін. Для того, щоб здійснити сертифікацію оператора газотранспортної системи до кінця року. Також один із важливих моментів, крім сертифікації — це встановлення тарифів. Усе це має запрацювати з 1 січня 2020 року. Дійсно, важливий момент для ухвалення рішення з сертифікації — наявність кворуму в НКРЕКП. Ми сподіваємось, що в нас не буде заблоковано роботу регулятора, враховуючи важливі кроки і найважливіші рішення, які на сьогодні нами приймаються... Наша позиція чітка: транзитний контракт із РФ може бути підписаний виключно відповідно до законодавства Європейського Союзу і використання потужностей української ГТС може бути і має бути виключно за європейськими стандартами», — зауважила Кривенко.

Чиновники та «Нафтогаз» роблять усе можливе, щоб встигнути з анбандлінгом. Утім, до можливої зупинки транзиту про всяк випадок також готові. В підземних сховищах накопичили рекордні обсяги газу — понад 20,5 млрд кубів. Цього достатньо для стабілізації нашої ГТС без російського транзиту й спокійного проходження опалювального сезону. Надалі ж Україна прагне наростити власний видобуток, а також надолужити з енергозбереженням. Адже зменшення споживання газу — величезний, але ще не зовсім реалізований потенціал для країни.

«На сьогодні Україна імпортує майже 10 млрд кубометрів природного газу. Якщо ми будемо запроваджувати заходи з енергозбереження, ми зможемо зекономити приблизно 7 млрд кубів і фактично відмовитися від імпорту газу з-за кордону», — пояснює голова Федерації роботодавців нафтогазової галузі Віталій Щербенко.

Натомість від ролі транзитера Україна відмовлятися не збирається! Тому й прагне домогтися вигідного для себе контракту з транспортування російського газу в Європу — від 60-ти мільярдів кубів на рік. Черговий раунд переговорів на цю тему відбудеться в Брюсселі наприкінці жовтня.

Тим часом несумлінні тепловики знову ставлять під загрозу успішне проходження опалювального сезону. Він ось-ось розпочнеться, а 74 підприємств ТКЕ не розраховуються з «Нафтогазом» за поставлений газ! За законом, узимку їх неможливо відключити. Як результат — оператори газорозподільчих мереж мають мільярдні розбаланси, а борг облгазів перед оператором ГТС уже сягнув 38 млрд грн.

«Щоб вирішити цю проблему, «Нафтогаз» згоден перейти до моделі, за якої ми, як велика державна компанія, братимемо відповідальність за відбори всіх тепловиків. Водночас у законодавстві необхідно передбачити дуже простий принцип — якщо по завершенні сезону тепловик не розрахувався за відібраний газ, кошти списуються з місцевого бюджету. Тоді буде стимул у муніципальних тепловиків розраховуватися, а в місцевої влади — контролювати комунальні підприємства. Такий механізм дасть можливість нам збалансувати стосунки з тепловиками, та завершити впровадження європейських кодексів на ринку газу», — пропонує Андрій Коболєв.

Знову в центрі уваги — герой минулого опалювального сезону, місто Сміла Черкаської області. Проблеми підготовки міста до зими вирішуватимуть на урядовому рівні.

«Сміла нас знову «радує», тому було прийнято рішення про створення окремої робочої групи під головуванням міністра Олени Бабак, яка має дати оцінку тому, що там зараз відбувається, і за два-три дні запропонувати уряду, як вийти з тієї непростої ситуації, яка там склалася», — зазначив Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук. Як зауважив глава уряду, «метою Кабміну є забезпечення теплом кожної людини».

Олексій САВИЦЬКИЙ
Газета: 
Рубрика: