Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Молоко дорожчатиме

П’ять відповідей експертів на запитання «Чому?»
1 листопада, 2016 - 10:33

Ціни на молоко та молочні продукти продовжують зростати. Здорожчання відчули і учасники ринку, і кінцеві споживачі. Середня ціна на молоко екстра ґатунку для переробників за жовтень зросла на 13,8% до 7,08 грн за кг. Середня ціна на молоко вищого ґатунку склала 6,68 грн за кг — на 11% вище, ніж у вересні. Молоко першого ґатунку подорожчало на 11% і коштувало в середньому 6,50 грн за кг.

Відповідно, зросли ціни і на прилавках магазинів. Кілограм молока 2,5% коштує 18,20 грн — на 1,2% (0,23 грн) дорожче, ніж  наприкінці вересня. Кефір можна було придбати за 19,80 грн у кінці жовтня. За місяць він подорожчав на 9,3% (1,7 грн). За кілограм «Російського» сиру сьогодні треба заплатити 135 грн — на 6% (8,03 грн) більше, ніж місяць тому. Масло коштує 116 грн. На кінець вересня цей продукт коштував на 12% (14 грн) дешевше. Такі дані «Дню» наддали в Асоціації виробників молока (АВМ).

За словами експерта Асоціації, значну частку в собівартості виробленого молока складають імпортні матеріали: вітамінно-мінеральні добавки, ветеринарні препарати та спермопродукція. Тому першою причиною підвищення цін є зростання собівартості продукції через здешевлення гривні (свого піку долар досягнув на початку вересня та сягнув 26,9 грн за долар на міжбанку).

Іншою ємною складовою собівартості є паливо та паливно-мастильні матеріали. Так, за даними АВМ, середня ціна літри дизпалива на кінець жовтня становить 20,03 грн — на 17,4% вище ціни, фіксованої 2015 року та на 27% вище, ніж у відповідний період 2014-го.

Зростання експортного попиту — ще один фактор, що вплинув на ціну. Останні кілька місяців світовий ринок відновлюється після затяжної кризи, але пропозиція все ще перевищує попит. Щоб вирівняти ситуацію, країни ЕС вжи три місяці поспіль скорочують виробництво. До прикладу, за підсумками вересня, приводить статистику пресс-служба АВМ, на переробку було здано 12,7 млн т молока — на 1,6% менше, ніж рік тому. Зокрема, за дев’ять місяців 2016 року в Україні було вироблено 8,2 млн т молока усіх видів, що на 2,2% менше, ніж за аналогічний період 2015-го, та на 7,8% менше, ніж 2014-го. Середня закупівельна ціна на молоко в регіоні складає 26,99 євро/100 кг — на 2,3% вище серпневої ціни. Зростання попиту на зовнішніх ринках призвело до зростання українського експорту — переробникам почали поступати нові експортні контракти. Це, в свою чергу, потягло за собою потребу в молоці, якого на ринку досить мало. Зараз експерти  оцінюють дефіцит молочної сировини приблизно в 400—450 т на добу. Як наслідок,  в  боротьбі за обсяги переробники почали піднімати ціну не тільки фермам, а й населенню.

А дефіцит сировини, стверджують в АВМ, утворився тому, що після кризи 2014 року з ринку пішло багато неефективних, дрібних ферм. Кількість поголів’я в господарствах населення почала стрімко скорочуватися. При цьому закупівельна ціна на селянське молоко протягом останніх двох років практично не змінилася.

Посушливі погодні умови призвели до того, що співвідношення зерна продовольчої якості та фуражу схиляється в бік першої. Це, у свою чергу, зумовлює експортоорієнтованість вітчизняного виробника зернових, і стимулює підвищення цін на фураж на внутрішньому ринку. Відповідно, цей фактор впливає на здороження утримання великої рогатої худоби і спонукає фермерів скорочувати раціони харчування. Це впливає на продуктивність корів, а деяких випадках — і на загальне поголів’я.

Не треба забувати й про чинник сезонності, нагадують в АВМ. В осіннньо-зимовий період корови знижують продуктивність. Зменшення виробництва призводить до зростання ціни на продукт.

Алла ДУБРОВИК-РОХОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: