Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

На кордоні працюватимуть «уповноважені оператори»

Україна вводить прозорий некорупційний механізм для зовнішньої економічної діяльності бізнесу
17 лютого, 2016 - 11:52
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Найвірогідніший кандидат у наступні прем`єр-міністри України нинішній міністр фінансів Наталя Яресько останнім часом демонструє неабияку реформаторську активність. Із її подачі Кабмін минулого тижня підтримав Засади стратегічного реформування державного банківського сектору та Концепцію  залучення компаній (радників) до реформування митниць. А минулої п`ятниці міністр за участі голови ДФС Романа Насірова представила громадськості ще й законопроект, що має  запровадити в Україні інститут уповноваженого економічного оператора та передбачає відповідні доповнення і зміни до Митного кодексу України, спрямовані на те, щоб позбутися корупції у цій сфері.

Такий доробок, попри згадки про ключову роль Яресько у нещодавній несприйнятій бізнесом податковій реформі, а також про останні зауваження до економічної політики України, висунуті МВФ, відчутно зміцнюють шанси міністра отримати підвищення. Яресько демонструє й українцям, і Заходу реальні реформи, здатні зрушити з нинішнього поганого місця вітчизняну економіку, наблизити її до стандартів Європейського Союзу. 

«Статус уповноваженого економічного оператора (УЕО) — це найбільший ступінь довіри митників до підприємства (яке його отримало. — Авт.) і перелік пільг і спрощень митних процедур, що надаються підприємству державою, — пояснювала міністр суть реформи. — Підприємство, яке відповідає статусу такого уповноваженого, матиме право здійснювати митне оформлення у першочерговому порядку й із застосуванням меншого обсягу митних процедур, а також у залежності від обраного виду сертифіката УЕО, додатково користуватися певними спрощеннями митних процедур». За словами Яресько, запровадження такого статусу випливає з Угоди про асоціацію, підписаною нашою країною з Євросоюзом.

Міністр характеризує концепцію УЕО як найкращу практику в міжнародній торгівлі і наголошує, що норма про такого уповноваженого і сьогодні є у Митному кодексі України, але зміст цього поняття залишався незрозумілим, а щодо певних вимог не відповідав європейському законодавству. Відтепер стає можливим взаємне визнання такого статусу між ЄС і Україною, посилюються стимули бізнесу до отримання такого статусу, зауважує Яресько.

Вона наголошує, що майбутнє визнання українських УЄО в ЄС сприятиме створенню так званих безпечних ланцюгів постачання товарів, підвищить конкурентоспроможність українських компаній, що отримали такий статус, в ЄС та у світі. Це зменшує можливості для корупції, додає міністр, дозволить значно спростити процедури торгівлі, поліпшити стандарти державного регулювання, систему управління ризиками на митниці й сконцентрувати увагу на операціях, здійснюваних невідомими, неякісними підприємствами.

Яресько повідомила, що після обговорення законопроекту з експертами та бізнесом, його буде подано на розгляд Кабміну, а потім — до Верховної Ради.

Заступник міністра фінансів Олена Макеєва розповідає про критерії, за якими у Державній фіскальній службі визначатимуть, які саме підприємства заслуговують на статус уповноваженого економічного оператора. У законопроекті передбачено два види відповідних сертифікатів — щодо надійності і безпеки (ним користуватимуться здебільшого транспортні та логістичні підприємства, він надаватиме можливість спрощеного перетину кордону), а також на спрощення митних процедур (для підприємств із зовнішньої економічної діяльності).

За словами Макеєвої підприємство може одночасно мати обидва сертифікати, якщо це йому необхідно. Критерії для отримання цих сертифікатів майже збігаються з критеріями отримання міжнародних сертифікатів ISO 9001. Насамперед це дотримання законодавства України, зауважує заступник міністра, вони мусять його чітко виконувати й упродовж останніх трьох років не мати зауважень контролюючих органів. Другий критерій — належне ведення комерційної та транспортної документації. Наступний критерій — платоспроможність. Компанії мають довести, що три останні роки ними у повному обсязі сплачувалися податки, й у них не було зауважень, а також негативного сальдо чистих активів.

Компанії, які хочуть отримати статус уповноваженого оператора, продовжує Макеєва, повинні мати в штаті людину, яка займатиметься моніторингом дотримання вимог, щодо критеріїв отримання такого статусу. Останній критерій, за словами Макеєвої, це дотримання стандартів надійності і безпеки для будівель і споруд, де зберігаються товари, обладнання, транспорт або проводяться вантажно-розвантажувальні та інші роботи. Однак сертифікат на спрощення процедур не вимагатиме виконання цього критерію. Але якщо компанія хоче мати обидва сертифікати, то для неї є обов`язковими всі критерії.

Макеєва також перераховує конкретні переваги, які матиме уповноважений оператор. Зокрема, до них входить самостійне накладання пломб на вантаж, звільнення від дотримання перевізником обов`язкового маршруту, користування статусом уповноваженого відправника, завдяки чому весь вантаж буде розмитнюватися за спрощеною процедурою, яка сьогодні називається ЄА. Згідно із законопроектом цією процедурою зможуть користуватися лише уповноважені оператори. Сертифікати, за словами Макеєвої, будуть видавати безоплатно і безстроково. Для їх отримання слід подати заяву, дати згоду на перевірку компанії на відповідність критеріям. За 120 днів буде або статус, або відмова...

Голова ДФС Роман Насіров вважає запровадження інституту уповноваженого економічного оператора великим і визначним кроком України, який, разом з іншими подібними кроками може вибудувати критичну масу, щоб забезпечити зміни на митниці і переломити нинішні (вочевидь, корупційні. — Авт.) відносини між бізнесом і митниками. Він відкидає побоювання, що статус УЕО можуть одержати якісь кишенькові компанії, хоча й прогнозує, що загалом тест на відповідність критеріям пройдуть лише 50 — 100 українських компаній і першими ті з них, які обслуговуються офісом великих платників податків ДФС.

Однак, відповідаючи на запитання, як бути підприємцю, якщо йому відмовили у наданні статусу УЕО, пан Насіров зазначив, що в Україні будь-яке рішення можна оскаржити. Та водночас заклав певний сумнів у цьому, надто вже наполегливо переконуючи, що порушень не буде і що у ДФС вкрай детально і зважено вивчатимуть кожну компанію, залучаючи до цього як вітчизняних, так і іноземних фахівців.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: