Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Нацбанк відкидає звинувачення Рахункової палати

4 листопада, 1999 - 00:00

У документі сказано, що звіт НБУ за 1998 рік був складений на основі даних бухгалтерського обліку у відповідності з усіма обліковими процедурами й підтверджений незалежною аудиторською фірмою Price Waterhous Coopers. «Причиною висновків Рахункової палати є недостатня обізнаність її фахівців із міжнародними вимогами до складання звітності».

Внаслідок цього, повідомляє НБУ, Рахункова палата помилково трактувала сплачену до бюджету суму 132,5 млн. грн. як приховані витрати, «що зовсім не дає підстав для висновку про недостовірність звітності про фінансові результати діяльності НБУ». «Відповідно до міжнародних принципів обліку, що в цьому випадку повністю збігаються з українською практикою, названа сума не є витратами, оскільки розглядається як авансовий платіж до бюджету із податків і в балансовому звіті правильно класифікована як дебіторська заборгованість», — зазначено в заяві.

Як зазначено в документі, «так само неправильно Рахункова палата трактує і не покриті прибутками витрати в розмірі 303,5 млн. грн. Із них 132,5 млн. грн. — названа вище дебіторська заборгованість, а решта — це витрати, які відносяться до капітальних вкладень і не відносяться до поточної діяльності банку».

У заяві йдеться про те, що з 1998 р. банківська система України перейшла на нові принципи формування і фінансування капітальних вкладень. Відповідно до нової концепції джерелом формування цих коштів є капітал банку, «достатність якого і дозволила здійснити названі витрати».

Газета: 
Рубрика: