Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Надії пенсіонерів... пропадали

Хто готував штучне зниження соціального захисту громадян у 2006—2007 роках
23 грудня, 2006 - 00:00

Верховна Рада зобов’язала Кабмін подати в парламент законопроекти про перегляд прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати, які нарештi дозволять Президенту підписати закон про бюджет на 2007 рік, який був ухвалений з урахуванням поправок, що містилися у президентському вето.

Відповідно до постанови, Кабміну доручено за результатами попередніх розрахунків обсягу ВВП у 2007 році внести на розгляд парламенту законопроект про зміни до держбюджету по збільшенню в 2007 році прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб і установити його з 1 квітня в розмірі 397 гривень, а з 1 жовтня — 406 гривень. Крім того, уряду доручено за результатами виконання планових доходів держбюджету за перший квартал 2007 року підготувати законопроект, у якому передбачити збільшення мінімального розміру зарплати з 1 травня — до 420 гривень, з 1 серпня — до 430 гривень, з 1 грудня — до 460 гривень.

Сьогодні не зайве пригадати історію цього питання. Як свідчать документи, уряд Єханурова виношував плани суттєвого обмеження соціального захисту громадян шляхом штучного заниження розміру прожиткового мінімуму. За ініціативою Міністерства економіки, яке очолював нинішній заступник глави секретаріату Президента Арсеній Яценюк та Міністерства фінансів, яким керував нинішній радник Президента Віктор Пинзеник, Кабінет Міністрів ще 22 лютого 2006 року дав доручення розробити зміни до офіційної методики визначення прожиткового мінімуму. Те, що таке завдання не було «технічною помилкою», уряд підтвердив, коли повторив це доручення уже 30 липня 2006 року — в період найбільших надій на створення «помаранчевої більшості».

Що ж планували тодішні урядовці «під себе», під свої бюджетні потреби — у розрахунку, що утримають владу?

У проекті наказу, який завізував віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко, нині активіст фракції «Наша Україна» та особисто підписали сьогоднішні «гвардійці Президента» Яценюк і Пинзеник, міститься вимога розраховувати прожитковий мінімум на підставі найнижчих цін на продукти харчування та цін на непродовольчі товари з мінімальними споживчими якостями. При цьому ніякого збільшення норм споживання, чим виправдовується пан Яценюк, передбачено не було.

Якби ця команда отримала можливість керувати і далі, то прожитковий мінімум, за їхніми розрахунками, склав би на початок 2007 року всього 423 гривні — на 49 гривень менше, ніж затверджено бюджетом на поточний рік і на 69 гривень менше, ніж чинний уряд заклав до бюджету 2007 року.

Очевидно, що таке цинічне заниження основного соціального індикатора було задумане колишньою владою для зменшення соціальних зобов’язань перед людьми. Вони ж бо знали, які насправді підсумки їхнього господарювання, тому готували махінацію із штучного заниження розмірів пенсій і зарплат бюджетників, усіх соціальних видатків, допомог і субсидій, пов’язаних із показником прожиткового мінімуму.

З огляду на це, просто цинічними виглядають критичні слова пана Яценюка стосовно бюджету на 2007 рік: «Мова йде про те, що 12 мільйонам пенсіонерів будуть не додавати 26 гривень, що 3,5 мільйонам бюджетників — не будуть додавати до мінімальної зарплати ті кошти, які б дозволили отримати дохід, вищий від інфляції».

Адже саме сьогоднішні радники Президента планували уже поточного року занизити прожитковий мінімум для найвразливіших верств — непрацездатних — аж на 32 гривні (334 замість затверджених на 2006 рік 366 гривень) та на 46 гривень у 2007 році (334 замість врахованих у Держбюджеті-2007 380 гривень на початок року). Ці люди у своїх розрахунках безсоромно робили вигляд, що інваліди можуть бігати у пошуках найдешевших продуктів харчування, а пенсіонери нишпоритимуть в розвалах одягу з найнижчими споживчими якостями.

Треба чітко сказати, що минулий уряд двічі розписувався у своїй нездатності забезпечити соціальні стандарти, які б не знищувались інфляцією: перший раз, коли затверджував бюджет на 2006 рік, в якому прожитковий мінімум для непрацездатних зростав на 7,9%, а інфляція — на 8,7%. І другий раз, коли планував операцію з заниження прожиткового мінімуму.

Натомість чинний Уряд передбачає на 2007 рік зростання чесно обрахованого прожиткового мінімуму на 8,1% при інфляції 7,5%. Водночас антикризова коаліція в парламенті забезпечила включення до закону про Держбюджет на 2007 рік положення, яким Уряду доручено за підсумками соціально-економічного розвитку в першому кварталі переглянути соціальні стандарти бюджету, а всі понадпланові надходження від приватизації в першу чергу спрямовувати на підвищення мінімальних пенсій, стипендій та зарплат.

Віктор ГАРМАШ
Газета: 
Рубрика: