Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Неоднозначна оцінка

Саме на неї заслуговують інфляційні процеси листопада
10 грудня, 2008 - 00:00

Добре те, що традиція цього місяця збережена. Інфляція споживчих цін була на 0,2% меншою за жовтневу (1,5% проти 1,7%). Лише у 1999, 2001, 2003 та 2005 роках листопадовий індикатор збільшувався в порівнянні з попереднім місяцем.

Інфляція була меншою, ніж у листопаді 2007 року (1,5% проти 2,2%).

Її величина (1,5%) збіглася із середньою для цього місяця у 1996—2007 роках.

Триває стабілізація цін на ринку м’ясопродуктів — третій місяць поспіль вони залишаються незмінними (вересень) або знижуються (жовтень — на 0,6%; листопад — на 0,9%).

Четвертий місяць падають ціни на паливо. У листопаді зафіксований цьогорічний максимум дефляції на цьому ринку (-13,3%).

На фоні негативного загального падіння цін виробників, вони стабілізувалися в галузях, що працюють на виробництво харчових продуктів (100% — у листопаді). Незмінними були ціни у виробництві будівельних матеріалів, електричного, електронного, оптичного устаткування, в обробці деревини та в целюлозно-паперовій галузі.

Водночас недобре те, що три місяці поспіль вирує дефляція цін виробників. У листопаді їхнє падіння було обвальним — на 12,2% до рівня жовтня. Ні за величиною, ні за тривалістю цьогорічна дефляція в промисловості не знає прецеденту. Це є ознакою поглиблення рецесії в галузі. Підтвердження цьому, ймовірно, надасть листопадова статистика зміни обсягів виробництва.

З урахуванням показника інфляції споживчих цін листопада її середньомісячне значення вже за 11 місяців поступається лише річному рівню 2000 року. Тоді вона становила 2,1%, а сьогодні — 1,8%, але за місяць до кінця року.

В країні третій місяць триває тарифний галоп. За три місяці тарифи на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива зросли на 15,1%. А у попередні вісім місяців — на 4,1%. Контроль над ціновою політикою природніх монополій втрачено і на транспорті. Ріст з початку року до грудня вартості послуг галузі становить вже 22,7% (минулий рік — 13,9%).

Прискорилося подорожчання одягу, взуття, предметів домашнього вжитку, побутової техніки. Листопадові показники є максимальними з початку року. Наприклад, одяг і взуття зросли за місяць на 1,3% проти 1,9% за попередні десять місяців. Предмети домашнього вжитку і побутова техніка — на 3%, це третина всієї одинадцятимісячної інфляції (листопад до грудня 11%). Останні два місяці ці товари дорожчають у двозначному вимірі — 1,5% та 3%, хоча у попередні — менше ніж 1%. Причиною є те, що після девальвації імпорт став зростати в ціні. До того ж, уповільнення темпу підвищення номінальних доходів практично не спостерігається.

Зниження цін на паливо й інші енергоносії ще не передалося у сегмент роздрібних цін.

Інфляцію продовжують підживлювати очікування на тлі нестабільної політичної ситуації і накручування істерії навколо курсової політики Нацбанку.

Висновок. Рух монетарних агрегатів був сприятливим для протидії інфляції. Маса у листопаді зросла лише на 0,4% проти 3,2% рік тому у цьому ж місяці. У жовтні відповідні показники становили 0,3% та 1,7%. Монетарний навіс попередніх місяців (січень-вересень) теж був легшим за минулорічний (по базі розрив становив 10,9% на користь підвищеної динаміки минулого року, по масі — 13,2%).

Згаданий чинник дозволив уповільнити інфляцію в порівнянні з її жовтневим і минулорічним листопадовим значенням. Проте високі інфляційні очікування та незабезпечені товарним покриттям власного виробництва доходи, а також розкута тарифна політика уряду не дозволили домогтися вищих результатів у ціновому стримуванні.

Прогноз і пропозиції.

Інфляція споживчих цін незначним чином, але перевищить показники кризових 1998—1999 років (відповідно 20% та 19,2%). Вона поступатиметься лише історичному максимуму 2000 року — 25,8%.

З огляду на охолодження економіки, що триває, а також ефект впливу зниження цін на енергоносії, продовження дефляції цін на м’ясо у грудні інфляція може бути меншою за листопадову. З п’ятдесятивідсотковою ймовірністю можна очікувати інфляцію на 0,8—1% меншою, ніж у грудні 2007 року (2,1% тоді).

Нацбанк сприятиме зниженню інфляційного тиску, якщо зможе зберегти ринкову межу девальвації обмінного курсу до 7,4 гривні за долар.

Валерій ЛИТВИЦЬКИЙ, керівник групи радників голови НБУ
Газета: 
Рубрика: