Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Овочі «борщового набору» дешевшатимуть

Виняток — картопля. Аналітики фіксують подорожчання коренеплоду майже на 90%
12 серпня, 2019 - 18:47
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Із початку року, станом на 6 січня капуста подешевшала на 67,15%. Такі данні публікує Інфляційний барометр. Так, згідно з інформацією ресурсу, саме капуста з усього борщового набору подешевшала найбільше. Другою за здешевленням позицією став буряк, який подешевшав на 49,12%, на третьому місці — цибуля з показником — 35,15%. Подорожчала ж картопля, до слова — це єдиний інгредієнт, який додав у ціні, й одразу на 87,14%.

За словами аналітиків компанії Pro-Consulting таке значне здешевлення капусти пов’язано з різким подорожчанням овочу на початку року, коли середня ціна підскочила більш ніж у 4 рази. Саме ця обставина підштовхнула аграріїв до збільшення площ під капустою білокачанною, що призвело до зниження ціни в сезон урожаю.

Що стосується картоплі, то за словами аналітиків причиною подорожчання стали складні погодні умови. Якщо на початку сезону картопля страждала від злив, то в кінці півріччя на зміну зливам прийшла спека. Поганий урожай картоплі спостерігався й минулоріч, що також наклало відбиток на формування ціни на овоч.

Ситуацію може виправити лише вдалий врожай, адже якщо дефіцит картоплі спостерігатиметься і надалі, то Україні доведеться імпортувати картоплю, а в такому разі суттєвого зниження ціни очікувати не варто.

Експерти прогнозують збереження такого тренду до кінця року. Капуста та інші овочі, які подешевшали, продовжать дешевшати в межах 10%.

Алла ДУБРОВИК-РОХОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: