Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Перші серед піратів

Україні знову нагадали про компакт-диски
11 травня, 2005 - 00:00
МАЛЮНОК IГОРЯ ЛУК’ЯНЧЕНКА

Сполучені Штати Америки вважають, що Україна є найбільшим порушником авторських прав у світі. Такий висновок, як повідомляє українська служба «Радіо Свобода», міститься у звіті офісу торговельного представника США, що присвячений проблемі захисту прав інтелектуальної власності у 90 країнах світу. Автори звіту зарахували Україну до категорії так званої «пріоритетної зарубіжної держави»: сюди заносять найзухваліших порушників прав інтелектуальної власності, які завдали найбільшої шкоди американській економіці та не виявляли доброї волі у боротьбі із інтелектуальним піратством. У цій малопочесній категорії Україна лише одна, хоча США мають серйозні претензії до Китаю та Росії.

США боряться із індустрією піратських компакт-дисків в Україні вже більше шести років. Ще у червні 2000 року тодішні президенти Клінтон та Кучма підписали спільний план дій з боротьби проти піратства у галузі оптичних носіїв. Однак згодом американська сторона визнала дії української влади у цій сфері неадекватними і у січні 2002 року запровадила проти України фінансові санкції. Як зазначається в звіті офісу торговельного представника, режим санкцій, який щорічно блокує ввезення до США українського експорту на суму 75 мільйонів доларів, зберігатиметься принаймні до кінця поточного року.

Американський уряд вимагає від України внесення поправок до закону про ліцензування оптичних дисків. На думку авторів звіту, без цього Україна не зможе протистояти піратському виробництву оптичних носіїв. Крім того, у документі відзначається слабкість системи прикордонного контролю, що дозволяє використовувати територію України для перевезення чи збереження піратських компакт-дисків з Росії та інших держав. Серед інших прикладів порушення Україною прав інтелектуальної власності згадується підробка торговельних знаків та низький рівень співпраці українських правоохоронців у боротьбі з цим явищем.

У цьогорічному звіті відсутня оцінка шкоди, яку Україна завдає американській економіці. У попередні роки, за даними «Радіо Свобода» , сума збитків від експорту піратських дисків з України оцінювалася у 200 мільйонів доларів. Загалом щорічні збитки американської індустрії від порушення прав інтелектулаьної власності у світі оцінюються звітом у 200—250 мільярдів доларів. До держав-порушниць офіс торговельного представника США зарахував 52 держави, зокрема, Росію, Болгарію, Румунію, Польщу, Словаччину та Угорщину. Однак у цих країнах відзначається прогрес у боротьбі з інтелектуальним піратством, тому вони віднесені до менш серйозних порушників.

Невже ситуація в Україні справді настільки неблагополучна, як це видається фахівцям з копірайту у Вашингтоні? Голова Держдепартаменту інтелектуальної власності Микола Паладій сказав «Дню», що за оцінками експертів Всесвітньої організації інтелектуальної власності Україна — краща з країн на пострадянському просторі щодо захисту прав інтелектуальної власності. Багато іноземних компаній, зокрема Майкрософт, також вважають, що Україна значно просунулася уперед в цьому напрямку. Однак залишається невирішеною одна проблема — прийняття Верховною Радою закону про оптичні носії інформації. За словами Паладія, йдеться не про інтелектуальну власність взагалі, а про постачання сировини на наші заводи, про перетинання кордону дисками, отримання ліцензій тощо. «Ми робимо усе можливе, щоб парламентарії зрозуміли, яка ситуація із цим законом. Провели зустрічі із заводами-виробниками, які мали більше десяти зауважень до законопроекту. Знято усі зауваження, крім питання імпорту. Це дійсно непросте, дискусійне питання», — повідомив «День» Паладій. Голова департаменту впевнений, що як тільки цей законопроект знову буде в порядку денному парламенту, в України з’являться шанси бути виключеною із ганебного «чорного» списку. Цьому сприятиме й деяке пом’якшення позиції офісу торговельного представника США стосовно України, на яке вплинуло нещодавнє прийняття ВР зазначеного законопроекту у першому читанні. Як стало відомо «Радіо Свобода», в 2005 році буде проведено позачерговий аналіз за програмою «Список-301» (так зветься список країн, які, на думку США, недостатньо захищають права на інтелектуальну власність) щодо України. Перегляд списку проводиться щорічно у квітні, однак позачерговий аналіз може бути здійснений у будь-який час, якщо потрібно оцінити або відреагувати на зміни в якійсь країні. США мають намір відслідковувати поправки до законодавства України щодо оптичних носіїв інформації (лазерних дисків) і стримування піратства шляхом здійснення правоохоронних заходів. Від швидкості вдосконалення законодавчої бази для боротьби з піратством в Україні залежатимуть, за оцінками експертів, і темпи її вступу до Світової організації торгівлі.

Петро ІЖИК, «День»
Газета: 
Рубрика: