Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Пік спаду — попереду

В індустріальному секторі обвал виробництва, якого не було з 1999 року...
17 грудня, 2008 - 00:00

Рецесія почала відліковувати четвертий місяць... Листопадова від’ємна динаміка становить —15,2% в порівнянні з жовтневою, —28,6% в порівнянні з листопадовою 2007 року. У вимірі накопичувальним підсумком маємо —0,7% за одинадцять місяців. Всі ці показники є найгіршими з січня — липня 1999 р., коли було зафіксовано падіння обсягів виробництва на 0,8%.

Темп спаду нарощується:

— у серпні (по відношенню до попереднього місяця) — 5,3%

— у вересні (по відношенню до попереднього місяця) — 4,1%

— у жовтні (по відношенню до попереднього місяця) — 7,6%

— у листопаді по відношенню до попереднього місяця) — 15,2% (максимум спаду з 1998 р.).

Посилюється спадовий тренд і у вимірі до відповідного місяця минулого року:

— у серпні — 0,5%

— у вересні — 4,5%

— у жовтні — 19,8% (історичний максимум)

— у листопаді — 28,6% (максимум спаду з 1998 р.).

Тільки одного разу, в 2006 році обсяги виробництва у цьому місяці на 0,4% перевищили жовтневі. Але листопадовий спад є в три рази вищим, ніж середнє його значення за 2000—2007 роки (4,8%). Тому йдеться не стільки про сезонний феномен.

— 0,7% за 11 місяців — така кумулятивна динаміка стала історичним мінімумом з 1999 року. Як ми і передбачали, згаданий індикатор за жовтень (2,2%) не був покращений у листопаді. Ми підтверджуємо свій прогноз його подальшого погіршення і у грудні. За всі роки спостережень він у цьому місяці стільки ж разів погіршувався, скільки й покращувався. Припущення Мінекономіки про подолання піку спаду виглядає як занадто оптимістичне.

Підтвердилося і наше передбачення того, що у листопаді промисловість продовжить входження у від’ємну зону і за підсумками року може показати історичний мінімум річної динаміки. На жаль, це відбулося ще раніше. Вже у листопаді.

Ротації понижувальних тенденцій, зафіксованих у підгалузях промисловості в три попередні місяці, не відбулося. У листопаді:

— металургія скинула обсяги на 23,5% до жовтня

— хімія — на 19,2% до жовтня

— легка — на 11,6% до жовтня

— харчова — на 8,9% до жовтня

«Підняли голову» нафтопереробна галузь (на 33,9% до жовтня) та електроенергетика (на 5,3%). Проте, у цих випадках діяв сезонний фактор.

Висновки:

Програми санації проблемних підгалузей не призвели до позитивних змін переломного характеру. Частково за причини їхнього запізнілого введення в дію, частково тому, що вони є декларативними і погано стикуються з інтересами галузевого бізнесу. Більшість з них все ще потребують якісної доробки.

Труднощі промисловості наразі у більшій, ніж у серпні — вересні, мірі посилюються різким погіршенням зовнішньої кон’юнктури. Експорт за жовтень «скинув» позитиву динаміку в два рази. Ймовірно, що і у листопаді депресія попиту на традиційних ринках українського експорту посилилася.

Крім того, у передостанньому місяці року погіршилися ділові очікування бізнесу за політичних причин та ускладнилися умови отримання кредитів. Можна припустити, що дев’ятимісячна невисока активність у сфері руху інвестицій в основний капітал (4,7% проти 28,2% у 2007 році за 9 місяців) у жовтні — листопаді зазнала додаткового послаблення.

Безпрецедентно висока дефляція оптових цін була випереджаючим індикатором хворобливого стану індустріальної економіки. Промисловість різко негативно реагує на кризові чинники як внутрішнього, так і зовнішнього походження. Припущення, що дефляція не буде супроводжуватися посиленням рецесії в промисловості, не знайшли практичного підтвердження. За спадом попиту впали ціни й обсяги. Маємо не тільки традиційно високе для листопаду стиснення реальних обсягів виробництва. Є підстави зробити узагальнення, що промисловість увійшла в зону, де формується фундамент передкризового стану галузі, який може остаточно скластися у січні — лютому.

Припущення, що пік спаду вже пройдений нами, видається малоймовірним. У грудні можлива певна корекція. Але короткострокова. У січні — лютому високоймовірним є тестування нового піку рецесії в галузі.

ВВП у листопаді, скоріш за все, зазнає чергового, і на цей раз різкого, уповільнення зростання. До 4,0% — 4,2% з рівня 5,8% за десять місяців.

За умов, що склалися, Нацбанк за участю уряду і комерційних банків має вжити додаткових заходів щодо відновлення кредитної активності та оптимізації амплітуди коливань обмінного курсу.

Необхідно забезпечити адекватне законодавче супроводження стабілізаційних заходів в проблемних підгалузях промисловості та економіки в цілому.

Валерій ЛИТВИЦЬКИЙ, керівник Групи радників голови НБУ
Газета: 
Рубрика: