Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Помідорний бізнес по-тернопільськи

Селяни відроджують виробничі секрети предків
19 липня, 2005 - 00:00
МЕШКАНЕЦЬ СЕЛА ШУПАРКА ЗАЛІЩИЦЬКОГО РАЙОНУ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ ІВАН ЯБЛОНСЬКИЙ ЗІ СВОЇМИ ПОМІДОРАМИ

За літо з тисячi кущiв огірків чи помідорів тернопільські селяни збирають до дев’яти тонн овочів i заробляють до 10 тисяч гривень. Своїми овочами Тернопільщина славилася здавна. За легендами, їх нібито ще у XIX столітті навіть доставляли до столу європейських королівських династій. Нині це чи не єдиний заробіток селян на півдні регіону. За словами мешканки села Шупарка Марії Яблонської, тут кожна родина займається овочевим бізнесом. У неї, наприклад, двi теплицi на чотирьох сотках городу. Там росте до 2 тисяч кущів помідорів. За минулий сезон Марія зібрала їх близько десяти тонн. Але не подумайте, що то легкий хліб. Роботи починаються ще у прохолодний березень і тривають аж до серпня. Зимою треба напасти до піввагона дров, щоб ранньою весною опалювати теплиці. А ще потрібні міндобрива (один мішок коштує 250 гривень!). Влітку роботи на «овочевих клондайках» починаються о пів на п’яту ранку. О дев’ятій вечора все село вже падає з ніг і спить, щоб зранку знову бути на городі. В сусідніх селах Касперівці, Устя, Синьків і Кривче селяни спеціалізуються на огірках.

Борис МАШЛЯНКА, фото автора
Газета: 
Рубрика: