Український риболовецький флот застарів фізично й морально.
Як розповів кореспонденту «Дня» голова Миколаївриболовколгоспспілки Валерій
Сурін, сім господарств, що входять до об'єднання, щороку добувають лише
3 — 3,5 тисячі тонн риби (за переробних потужностей — 8 тисяч тонн). Від
ввезення імпортної сировини (передусім російської) переробники відмовилися:
транспортування, мито, податки роблять таку рибку «золотою». Єдина надія
— на оновлення флоту.
Декілька риболовецьких траулерів таких, що не викликали
колишні російськi замовники, стоять на Чорноморському суднобудівному заводі.
Ще один середній сейнер нового покоління, призначений саме для українських
рибалок, добудовується на Чорноморському судномеханічному заводі. Однак
жодне з господарств, за словами В.Суріна, не в змозі сплатити вартість
судна — понад $1 млн. Хотіли купити вскладчину — теж «не тягнуть». Кредити
— самогубство. Вирішили звернутися в облдержадміністрацію: мовляв, там
мужі розумні, державні, нехай думають.
Частини свого флоту позбавився й Очаківський рибоконсервний
комбінат (раніше — мідійно-устричний, відомий у всьому колишньому Союзі
завдяки своїм «візитним карткам» — консервам «Мідії» і «Бички в томаті»).
Одне судно було продане за безцінь під час боротьби з неплатежами до бюджету.
Інше колишнє керівництво «поміняло» на... «Жигулі».
У серпні нинішнього року у ВАТ «Очаківський РКК» змінилося
керівництво — блокуючий пакет акцій підприємства був викуплений дніпропетровською
компанією «Віс-енергоснаб». «Головним аргументом для цього було те, що
продовольче виробництво за визначенням не може бути збитковим», — заявив
у інтерв'ю кореспонденту «Дня» новий директор комбінату Микола Городницький,
якому «в спадок» дісталися 4 млн. грн. боргу, що частково «висять» на підприємстві
досі, й напівзруйноване господарство. Загублено навіть карти штучних плантацій
мідій, і тепер керівництво комбінату розшукує людей, які хоч би приблизно
можуть показати їхнє місцезнаходження.
Виробництво на комбінаті відновлено: перероблено 3 тонни
мідій, розпочато випуск трьох видів консервів — мідії копчені, у власному
соку та з морквяним гарніром. «Поки працюємо у збиток собі, — каже М. Городецький.
— Щоби був прибуток, потрібні великі обіги». «Надолужує» комбінат на 19
видах інших консервів. Обсяг виробництва тільки в листопаді становив 2
млн. умовних банок — в 4 рази більше, ніж минулого року. Могло бути ще
більше, але знову проблема з сировиною: на 80% вона купується, привозиться
з-за кордону, що впливає й на обсяги продукції, й на ціни.
Тим часом середньостатистичний українець на рік з'їдає
близько 4 кілограмів риби. Замість «встановлених» за фізіологічними нормами
20 кг.