Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Рослинні жири дісталися й до сиру

Із шістнадцяти перевірених марок сирів фальсифікат виявили у двох
29 серпня, 2009 - 00:00

Хочете купити сиру? Будьте уважні: замість молока там може виявитися рослинна олія. Про появу фальсифікату на вітчизняному ринку сирів заявив президент Громадського об’єднання із захисту прав споживачів «Науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ» Валентин Безрукий, оприлюднюючи результати проведеного лабораторного дослідження.

«Часткова чи повна підміна молочного жиру рослинним — поширений спосіб фальсифікації молочної продукції, який, напевно, буде користуватися у виробників все більшою та більшою популярністю. Ми бачимо такий прогрес по своїх тестуваннях: раніше від немолочного жиру «страждало» вершкове масло, тепер і згущене молоко, і сири, і сметана. Немолочний жир — це в кращому випадку кокосове чи пальмове масло, в гіршому — замінники на основі мінеральних масел, отриманих при переробці нафти», — говорить він. Центр експертиз «ТЕСТ» протестував вісім найпопулярніших марок російського сиру та вісім голландського. Оцінювали сир за такими критеріями: упаковка, мікробіологічні показники, ідентифікація жиру, маркування. Перевірялися також запах і смак продукту. У двох торговельних марках виявили додавання рослинних олій.

Насправді ж сир — це продукт, який виготовляється без додавання рослинних жирів. Якщо олії таки додають, то на упаковці повинно писатися, що це «сирний продукт» (так зробили у Росії, щоб не вводити в оману споживача). Сирний продукт виробляють за звичайною технологією виробництва сиру, але молока в ньому не більше 20%.

За словами Безрукого, виявлені в процесі тестування «порушники» не вказали на упаковці, що продукт виготовлений із додаванням рослинного жиру. За споживчими якостями такий продукт не гірший від виготовленого з коров’ячого молока, але він мав би відрізнятися в ціні. Використовуючи немолочний жир, підприємства скорочують свої виробничі витрати.

Відрізнити, де справді молочний сир, а де підробка, за зовнішніми ознаками практично неможливо. Традиційний орієнтир — ціна — теж дає збої. У ході проведеного тестування з’ясувалося: виробники марок сиру зі зниженою якістю дуже завищують ціну товару. Так, протестований голландський сир із домішками рослинних жирів коштує в магазині 55,65 гривні за кілограм. При тому, що загальна ціна «відмінників» тестування не більше 50 гривень.

Загальне ж зауваження до більшості перевірених сирів — відсутність кодів харчових добавок. За словами експерта, у сирах такі добавки містяться, хоча і в невеликій кількості.

На відміну від перевірки походження жирів, які використовуються при виготовленні сиру, перевірка на мікробіологічну чистоту та ГМО порадувала експертів. За цими двома показниками зауважень не було, хоча при попередніх тестуваннях сирів були проблеми з кишковою паличкою. Стосовно ГМО, то вони можуть потрапити в сир із соєвими замінниками, якщо їх використовував виробник, чи із генно-модифікованим сичужним ферментом, говорить Безрукий.

Як споживачеві розібратися із тим, де фальсифікат, а де — ні, експерт однозначних порад не дає. Більш-менш захищені від фальсифікату сири, які розфасовані виробником в окремі упаковки по 300—400 грамів. В такому випадку зменшується вірогідність, що один сир замінять на інший. Крім того на упаковці вказується склад продукту. Загалом же купувати сир доводиться, опираючись тільки на довіру до виробника.

Наталія БІЛОУСОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: