Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Сто мільйонів за 50 років

Один із найбільших виноробних заводів України відсвяткував піввіковий ювілей
22 вересня, 2011 - 00:00
ФОТО З АРХІВУ ПІДПРИЄМСТВА

Інкерман — місто-«печерна фортеця» на самісінькому краєчку Севастопольської бухти, центр Гераклейського півострова Криму. В період пізнього середньовіччя місто, що мало тоді ім’я Каламіта, було основним торговельним портом і важливою фортецею князівства Феодоро. Місто відоме розташованими на околицях печерними монастирями, а також Інкерманським заводом марочних вин, що випускає унікальні вина, які увібрали традиції ще грецького виноробства, таємниці дивних античних легенд, пов’язаних з цими місцями. Завод був створений у 1961 році на базі виробок будівельного вапняку. Через випилювання каменю, який використовували для повоєнного відновлення Севастополя, в горах утворилися обширні штольні із практично постійною температурою від 12 до 15 градусів. Це ідеальні умови для витримки вин високої якості.

Історична перлина Криму античне місто Херсонес Таврійський був заснований вихідцями з Гераклеї Понтійської. На їхню честь і був названий Гераклейський півострів, на якому розташований Інкерман, передмістя Севастополя. Гераклея Понтійська — одне із найбільш відомих міст, що відвідали аргонавти. Згідно з міфом, Ясон, Орфей, Геракл та інші античні герої увійшли до Понту — Чорного моря — на кораблі «Арго» дорогою в далеку країну Колхіду за золотим руном. Саме тут Геракл здійснив один зі своїх 12 подвигів. Він переміг пса, що охороняв вхід у печери, які вели у підземне царство бога Хадеса. І якщо вірне твердження засновника вітчизняного виноробства Лева Голицина про те, що вино — це продукт місцевості, то таємниці цього царства досі зберігають кримські підземелля, які використовують для виробництва дивних напоїв — вин, що увібрали в себе всі легенди Середземного та Чорного морів і всі аромати легендарної Тавриди.

Інкерманський завод марочних вин — одне з найбільших у Європі винних підприємств класичного виноробства. Сьогодні у винних підвалах Інкермана, загальною площею 55 тисяч квадратних метрів, сотні дубових бочок, в яких дозрівають марочні вина Криму. Винні підвали із 12-метровим склепінням не мають аналогів в Україні. Золотий фонд інкерманських підвалів — дубова тара. На заводі використовується 700 бутів (місткість від 5000 до 20000 літрів) та 7000 бочок (місткість від 300 до 1000 літрів). Під час витримки у дубовій тарі у вині відбуваються складні фізико-хімічні процеси, вино набуває благородних тонів і неповторного аромату. Середній термін витримки — 2 роки для столових вин і 3 роки — для міцних і десертних. Увесь цей період фахівці заводу постійно пильнують стан вина. Це практично єдине виробництво, на якому випускається повний асортимент марочних столових вин з європейських і місцевих сортів винограду. Їх якість вже не один рік підтверджується перемогами на міжнародних конкурсах і виставках вин. У результаті 50-річної творчої діяльності декількох поколінь виноградарів і виноробів створений дорогоцінний асортимент виноградних вин. За висновком Міжнародної організації винограду і вина, штаб-квартира якої в Парижі, Інкерманський завод марочних вин визнаний одним з найкращих виноробницьких підприємств світу.

В Україні винзавод «Інкерман» є гордістю вітчизняного виноробства і національним надбанням держави. Виноградні вина 38 найменувань вирушають звідси в усі боки нашого континенту. За півстолітній період ці вина отримали 16 кубків гран-прі, 135 золотих, 58 срібних і 12 бронзових медалей Міжнародних конкурсів і виставок.

За п’ятдесят років було вироблено понад 100 мільйонів літрів вина різних сортів. Причому близько половини з цієї кількості створено за останні 7 років роботи заводу, у складі «Першого національного виноробницького холдингу», який дбайливо зберіг традиції українських виноробів. Від заводу до великого холдингу і далі в групу компаній «Інкерман Інтернешнл» з іноземними інвестиціями — така закономірна дорога «Інкерманського заводу марочних вин». У збереженні традицій і використанні інновацій світового рівня, постійному розвитку і вдосконаленні всіх етапів виробництва секрет якості інкерманських вин.

Сьогодні завод — це сучасне, високотехнологічне підприємство, зі своїми традиціями, багатою історією. Виробництво на підприємстві постійно оновлюється. Так, до осіннього сезону група компаній «Інкерман Інтернешнл» підготувала нову лінійку спеціальних вин. До речі, ще до початку масового виробництва ці вина вже оцінили професіонали. Ця лінійка була представлена на конкурсі «Золотий Грифон-2011» в Ялті, який проходив із 25 липня до 3 серпня 2011 року, і вина INKERMAN там завоювали дві золоті і три срібні медалі.

«Інкерман Інтернешнл» комплексно ставиться до питання перспектив. Поточна виробнича програма підприємства передбачає будівництво нового заводу, що розпочалося вже цього року. Новий завод планується відкрити до червня 2012 року, що до 2016 року дозволить випускати 32 мільйони літрів вина. Нарощування виробничих потужностей підкріплюється селекційною роботою на виноградниках, при дотриманні традицій кримського виноробства вивчається світовий досвід, для забезпечення сировинної бази найвищої якості. Щодо виробництва і продажів упроваджуються найпередовіші бізнес-процеси. Висока якість вин та ефективні методи просування на ринок забезпечують стабільно високий рівень продажів і в Україні, і закордоном. Також у рамках соціальної відповідальності бізнесу для вирішення соціальних питань регіону в сфері охорони здоров’я, освіти, спорту групою компаній «Інкерман Інтернешнл» створений і фінансується Фонд «Інкерман».

50 років, що вже стали історією, — це роки динамічного розвитку, технологічного прогресу і вдосконалення бізнесу. Тому відсвяткувати разом з підприємством його ювілей у Фортеці Михайлівської батареї зібралися партнери, дистриб’ютори, постачальники і давні друзі виноробів, які приїхали з різних регіонів України і зарубіжжя.

Свято 50-ліття «Інкерманського заводу марочних вин», поза сумнівом, було святом для всієї України — в торжестві взяли участь депутати всіх рівнів, представники виконавчої влади, Міністерства аграрної політики і продовольства України, науковці, виробничники, студенти, маститі винороби і винарі-початківці, люди, що просто знають ціну світу вина. На урочистому прийомі з нагоди святкування ювілею заводу були вручені урядові нагороди, ордени «50 років Інкерману», дипломи. Видатною подією стало встановлення щорічної премії в сфері виноробницького мистецтва ART WINE AWARDS. Гості були зачаровані перфомансом від давнього друга Інкермана — відомого гітариста, композитора і аранжувальника Дідюлі. Виступ музиканта «Легенди Інкермана» відбувався вперше в Україні у супроводі симфонічного оркестру з візуалізацією в 3D проекції площею понад 600 кв. м. Поза сумнівом, це шоу підкорило гостей заходу могутністю і гармонією композицій, оригінальністю виконання. Зворушливі мелодії стали прекрасним завершальним акордом дивного, сповненого радості вечора, що хвилює. У святі взяли участь представники трудових колективів провідних кримських виноградарських господарств, підприємств з первинної переробки винограду і заводів вторинного виноробства Севастополя, Криму, Нової Каховки Херсонської області.

Анатолій СОКОЛЯНСЬКИЙ, Севастополь — Сімферополь
Газета: 
Рубрика: