Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Таврійські горизонти» розширюють можливості

На Херсонщині серед інвесторів хочуть бачити не акул, а дельфінів бізнесу
3 жовтня, 2012 - 00:00

Понад 350 делегатів з 30 країн світу взяли участь у вже традиційному інвестиційному форумі в Новій Каховці Херсонської області. У перший день проходили презентації проектів, переговори з потенційними інвесторами і ознайомлення з результатами роботи за минулий період. Другий день був присвячений виключно «Міжнародному Таврійському Ярмарку 2012».

Херсонська обласна державна адміністрація відзвітувала: на V Міжнародному інвестиційному форумі було підписано 12 меморандумів на загальну суму близько 30 мільярдів гривень. Протягом 2011—2012 років розпочато реалізацію восьми меморандумів і вже освоєно близько семи мільярдів гривень. Найбільш знаковими і матеріально витратними проектами було визнано: будівництво мостового переходу між мікрорайоном Таврійський і центром Херсона, будівництво гіпермаркету «Епіцентр-К», будівництво торгівельно-розважального центру «Фабрика», будівництво птахофабрики в Білозерському районі, будівництво заводу з випуску гофротари фірми «Дунапак Таврія» в Цюрупинську, терміналу «Нібулон» у с. Козацьке, оздоровчого центру «InterMedicalEcoCity».

Примітною в цьому переліку є історія фірми «Дунапак Таврія». Кілька років тому представники австрійської фірми, вивчивши можливості Херсонської області і повіривши обіцянкам місцевих властей, розпочали інвестування будівництва підприємства з виробництва гофротари в Цюрупинську. Декілька років бізнесменів ганяли «по колу» — то не було необхідних погоджень, то земельна ділянка відводилась якось не так, то ще якась тяганина. Зрештою фірма заморозила будівництво і вирішила піти з регіону. Остання спроба порозумітися з владою була зроблена 2011 року. Тепер, як обіцяють представники фірми «Дунапак Таврія», завод запустять до кінця листопада.

Майже така сама історія сталася і з «Нібулоном». Незважаючи на вигідне географічне положення Херсонської області, крупні інвестори намагалися обходити регіон десятою дорогою — надто багато невиправданої і витратної паперової тяганини супроводжувало кожне «входження». Навіть привабливі судноплавні можливості і наявність портів не спокушали крупних зернотрейдерів. Лише 2011 року вдалося подолати цей бар’єр. На реалізацію проекту перевалочного терміналу «Нібулон» у Козацькому пішло лише сім місяців: чотири місяці на всі погодження і дозволи, виділення земельної ділянки, проведення громадських слухань та іншу «красу» і три місяці на будівництво самого об’єкту. Як стверджує Олексій Вадатурський, генеральний директор ТОВ СП «Нібулон», Герой України, це найкоротші терміни, що знадобилися на реалізацію проекту. Зазвичай фірмі доводиться витрачати на різні погодження значно більше часу. Нині планується будівництво подібного перевалочного терміналу і в Генічеському районі.

Успіхи V Міжнародного інвестиційного форуму вразили учасників високих зборів. І робота VI «Таврійських горизонтів» завершилася підписанням 13 меморандумів. Як заявив Микола Костяк, голова Херсонської облдержадміністрації, він сподівається, що сума інвестицій у 2012 році буде не меншою, ніж у попередній період, а можливо й більшою. Але він зауважив, що його цікавить не стільки матеріальний бік питання, скільки соціальна відповідальність бізнесменів, що приходять працювати в регіон. Особливо він підкреслив, що на Херсонщині вітатимуть не акул бізнесу, а дельфінів бізнесу.

КОМЕНТАРІ

Віктор БЕРКІ, третій секретар Посольства Угорщини в Україні:

— Херсон має багатющі ресурси у виробництві сільськогосподарської продукції. Ні для кого не секрет, що Угорщина є серйозним сільськогосподарським товаровиробником у Східній Європі. Але окрім цього у нас розвинуто і сільгоспмашинобудування. У нас є крапки для зіткнення. Єдина перешкода для наших торговельно-економічних стосунків — наші виробники не в змозі випустити стільки техніки, скільки Україна може спожити. Насправді, дуже приємно, що ситуація в Україні суттєво змінилася. І приклад фірми «Дунапак Таврія» дуже показовий. Угорська сторона є соінвестором у цьому проекті разом з австрійським холдингом. І ми дуже раді, що через стільки років будівництво заводу перебуває вже в завершальній стадії. Це помітний сигнал про можливість вигідної співпраці між нашими двома країнами загалом і з вашим регіоном зокрема.

Олена ЩЕННІКОВА, заступник керівника комерційного відділу Посольства Аргентини в Україні:

— Не так давно Україну відвідала делегація представників Асоціації сільськогосподарських кооперативів Аргентини. Чудові, зосереджені люди. Вони були вражені і здивовані можливостями України в сільському господарстві. В Аргентині добре розвинений кооперативний рух. І нам здається, що в цьому напрямі можлива співпраця. Аргентинські представники зацікавлені в постачанні сільгоспобладнання до України. І не просто техніки, а нових технологій, які допоможуть впоратися з наслідками засухи та виснаження ѓрунтів. А це дуже важливі питання, які стоять перед усім світом. І Херсон справив на мене гарне враження. В тому сенсі, що тут дуже добре розуміють ці проблеми, готові переймати чужий досвід і розуміють значення співпраці між наукою і виробництвом. Дві аграрні держави не повинні змагатися. Результативні проекти, які були представлені на форумі, вселяють певний оптимізм. І мені здається, що ми поміркуємо про можливу співпрацю Аргентини і Херсонської області.

Рімантас ШЕГЖДА, радник Посольства Литви в Україні:

— Литва давно співпрацює з вашим регіоном. У вас чудовий потенціал. Особливо в сільському господарстві. Таких овочів і фруктів більше ніде не немає. І ми зацікавлені в співпраці з вашим регіоном у цьому напрямі, будуємо вже два заводи. На Херсонщину ми можемо поставляти нашу сільгосптехніку. Щодо сприятливого клімату, то ми сподіваємося на те, що Україна все ж таки наблизиться до Європи і робота з документами буде гармонізована.

Соня КРАЙЧОВА, перший секретар Посольства Словаччини в Україні:

— Україна для Словаччини не просто географічний сусід. Ми є багаторічними і успішними партнерами. Давно склалася традиція двосторонніх торговельно-економічних відносин. І Словаччина дуже зацікавлена в розвитку стосунків з регіонами. Словацько-чеське підприємство «Стар» вже 15 жовтня починає будівництво фотовольтаїчної електростанції в Каховці. Але ми зацікавлені співробітничати і в інших галузях. Найближчим часом ваші фахівці вирушать до Словаччини знайомитися з роботою наших діагностичних і радіодіагностичних центрів. На «Таврійських горизонтах» я вперше. Всі реалізовані проекти вражають.

Лариса ВАСИЛЬЄВА, Херсон
Газета: 
Рубрика: