Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

В Україні — бум дитячого харчування

Більш ніж на 46% збільшилося цього року виробництво та зріс... інтерес інвесторів
7 серпня, 2013 - 11:54

Два роки тому в Україні розпочали розвивати виробництво дитячого харчування. За ініціативою Міністерства аграрної політики України прийняли «Державну цільову соціальну програму з розвитку виробництва продуктів дитячого харчування на 2012—2016 роки». Вона покликана удосконалити нормативну та науково-методичну бази розвитку виробництва продуктів дитячого харчування, матеріально-технічного та технологічного забезпечення, створити сировинну базу, підвищити професійний рівень працівників. Все це призвело до того, що, за даними міністра аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюка, з початку року в Україні виробили понад 16 тисяч тонн продукції для дітей, що на 46% більше, аніж за аналогічний період минулого року.

Утім, в рамках програми увага приділяється не тільки кількості, але й якості продукції. Так, у 2012 році профінансовано розробку нових стандартів для виробництва дитячого харчування — виділено 295 тисяч гривень. Тож сьогодні виробники користуються чотирма новітніми технологіями виробництва, двома стандартами, які гармонізовані до європейських вимог, шістьма технологічними інструкціями та рецептурами продуктів дитячого харчування, а також використовують технології виробництва та рецептури виготовлення кисломолочних продуктів спеціального та дієтичного харчування для грудних дітей різних вікових груп.

Особливою вимогою при виготовленні дитячого харчування є спеціальні сировинні зони, де виробляється сировина. Станом на 26 березня 2013 року статус такої спецсировинної зони отримали 77 господарств в 13 областях України. Найбільша кількість таких зон зосереджена у Полтавській (32), Вінницькій (9), Дніпропетровській і Київській (по 7) областях. Цього року передбачається введення в експлуатацію ще 80 спеціальних сировинних зон, зокрема в Криму, Житомирській і Черкаській областях. У нових сировинних зонах вироблятиметься продукція тваринного походження. Завдяки цьому можна збільшити обсяги виробництва екологічно чистої сировини на 8—10% для виробництва продуктів дитячого харчування, та відповідно, виробництво продуктів дитячого харчування на 8—12%.

Хорошою тенденцією у відповідь на покращання виробництва дитячого харчування є те, що українські батьки нарешті стали віддавати перевагу вітчизняному виробнику. І за кордоном стали більше споживати українські дитячі молочні продукти: їхній експорт здійснюється майже у  країн світу. Найбільше продають до Азербайджану, Російської Федерації, Білорусії, Казахстану, Молдови, Грузії та Туркменістану. Незначні обсяги поставляються до країн Прибалтики, Азії, Африки та США.

Розвиток виробництва та підвищена увага покупців до продукції призвели до того, що виріс інтерес інвесторів до цього сегмента промисловості. На створення нових підприємств у 2012 році залучили власні інвестиції на загальну суму 260 мільйонів гривень. В Мінагропроді говорять про подальше стимулювання розвитку цієї галузі. Зокрема, уряд запропонував парламенту звільнити від оподаткування прибуток виробників дитячого харчування.

Тетяна АВДАШКОВА, Літня школа журналістики «Дня»
Газета: 
Рубрика: